x
Close


Közelgő események

Filmek

Az Avatar: A víz útja bevétele átlépett egy fontos mérföldkövet

Most mindenki az Avatar 2. bevételét figyeli, mert ezen múlnak a folytatások.

Az Avatar: A víz útja bevétele átlépett egy fontos mérföldkövet
  • Publisheddecember 21, 2022

Az Avatar folytatását 13 év után múlt héten végre bemutatták a mozikban. James Cameron rendező egyik korábbi interjújában úgy fogalmazott, hogy pokolian drága volt megcsinálni a folytatást, és ha szeretnénk visszatérni Pandorára, akkor minden idők 3-4. legtöbb pénzt termelő mozifilmjének kell lennie. Az Avatar: A víz útja nem nyitott rosszul a mozikban, talán gyengébben kezdett a vártnál, de jó úton halad, hogy nullszaldós legyen néhány napon belül.

Az Avatar: A víz útja bevétele a legfrissebb adatok alapján már 550 millió dollár fölött jár globálisan. Sok filmnél már nyereségről beszélhetünk ilyen mutatónál, de egy ilyen filmnél, mint az Avatar, sokkal magasabb számok kellenek. Pontos számokat nem árultak el, de egyesek szerint a gyártási költség közel 350 millió dollárra tehető, amihez még hozzájön a marketing. Magyarul még messze vagyunk nagyon, hogy megtérüljön a film, a következő napok és hetek sorsdöntők lesznek a folytatásokra nézve.

A Disney dörzsölheti a tenyerét, hogy a 20th Century Fox felvásárlásával együtt James Cameron sci-fijének forgalmazását is megvásárolta 2019-ben. Az Avatar: A víz útja már most jól áll a kasszáknál, de vajon mennyi lehet a vége? A folytatásnak mindössze öt nap kellett, hogy átlépje a félmilliárdos határt globálisan, ami idén mindössze nyolc filmnek sikerült. Ha ilyen ütemben nő a bevétel, akkor újévre meglehet az egymilliárd dollár is.

Kedden az Avatar: A víz útja szolid 18,3 millió dolláros amerikai és 40,5 millió dolláros nemzetközi bevételt hozott. Eddig 168,6 millió dollárt termelt Észak-Amerikában és 387,3 millió dollárt nemzetközileg, így globálisan 555,9 millió dollárra nőtt az összbevétel.

Az már most látszik, hogy a világjárvány miatt A víz útja nem fogja megközelíteni az első részt a jegypénztáraknál, különösen igaz ez a nemzetközi jegyeladásokra. A világjárvány nem tett jót a kezdésnek, Kínában a szigorítások miatt a vártnál sokkal gyengébben kezdett a film. A 2009-ben bemutatott eredeti film Észak-Amerikában elképesztő, 760 millió dolláros, világszerte pedig 2,92 milliárd dolláros bevételt hozott.

Az ünnepi szezon mindenképpen a filmet segítéségére lehet. A következő hétvégén az Avatar: A víz útja bevétele 40%-50%-kal csökkenhet az első hétvégéhez képest, amikor a film 134 millió dollárral nyitott. Amennyiben az előrejelzés pontos, akkor 67-80 millió dollár körüli jegybevételt jelentene. A film várhatóan a karácsonyi napokban is nagy számokat fog hozni.

Avatar: A víz útja
Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.