Főoldal Sorozatok Az Apple, a Netflix és az Amazon azon dolgozik, hogy nézettség alapján fizessék a hollywoodi sztárokat
Sorozatok

Az Apple, a Netflix és az Amazon azon dolgozik, hogy nézettség alapján fizessék a hollywoodi sztárokat

A Netflix mellett az Apple és az Amazon is szeretné megreformálni a sztárok juttatását.

374
Fallout
Forrás: Vanity Fair

A tavalyi hollywoodi sztrájkok (előbb az írók, majd nyáron a színészek is beálltak) során a kreatív munkások fizetése került a munkaügyi viták középpontjába, az Amazon, az Apple és a Netflix most arra törekszik, hogy megváltoztassák a hollywoodi sztárok kompenzációs rendszerét.

A Bloomberg számolt be először a hírről, hogy a Prime Video streaming szolgáltatás tulajdona, az Amazon „vizsgálja” az új, teljesítményalapú háttérfizetési rendszert a készülő filmek, illetve sorozatok esetében. Az információt egy bennfentes szintén megerősítette a The Wrap megkeresésére, hogy a stúdió új lehetőségeket keres, de nem kívánta részletezni a szervezet tervét.

Erre azután szánta el magát az Amazon Studios, hogy a Bloomberg jelentette, hogy az Apple fontolóra vette a bónuszok kifizetését az Apple TV+ előfizetések és az adott műsorszámok nézettségi mutatóihoz. A Bloombergtől idézett memorandum szerint a Top 3 műsor sztárjainak akár 10,5 millió dollár is ütheti a markát évadonként, ha a platform saját gyártású sorozatai jól teljesítenek.

Eközben a Netflix kifejezetten a filmekre irányuló változtatásokra készül, ők a sorozatokkal ellentétben itt szeretnék alkalmazni az új modellt, bár ezzel kapcsolatban konkrét részleteket még nem árultak el. Az ügyben keresték az Apple és a Netflix képviselőit, de a cikk írásának pillanatában még egyik fél sem válaszolt a megkeresésre.

A Mozis és Televíziós Producerek Szövetsége (Alliance of Motion Picture and Television Producers) megállapodása alapján, amelyet a SAG-AFTRA szakszervezettel kötöttek novemberben, a szakszervezet jóváhagyta a streaming szolgáltatóknak az ehhez hasonló bónuszkifizetéseket.

A Netflix, amely globálisan 269,6 millió előfizetővel büszkélkedhet, nemrégiben bejelentette, hogy 2025 első negyedévétől kezdve nem hozza nyilvánosságra negyedéves számait. Miután 2023 decemberében bemutatta az első féléves jelentést, Ted Sarandos, a Netflix társ-vezérigazgatója elárulta, hogy a nézettségi jelentés – amely több mint 18 000 címet tartalmazott, amelyeket több mint 50 000 órán át néztek – idővel még “granuláltabb” lesz.

„Jelenleg a félévente elkészülő elkötelezettségi jelentésünkben számolunk be az elkötelezettségünkről, ezzel élen járunk az iparágban, és átláthatóságot és részletességet biztosítunk” – mondta korábban Sarandos. „Jelenlegi jelentésünk a Netflixen történő nézettség körülbelül 99%-át fedi le, de különböző módon vizsgáljuk, hogyan tehetjük még könnyebbé az elkötelezettségünk nyomon követését.”

Eközben az Amazon és az Apple nem teszik közzé negyedéves előfizetői számadataikat – bár az előbbi nemrég felfedte, hogy több mint 200 millió havi nézővel bír – és szigorúan őrzik nézettségi adataikat. A Prime Video a napokban közölte, hogy a Fallout volt a szolgáltatás legnézettebb címe, több mint 65 millió nézővel az első 16 nap alatt.

Stranger Things
Forrás: Netflix
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley
Filmek

A Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley után jöhet az 5. rész?

Júliusban érkezik a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley.

Rebel Moon
Filmek

Zack Snyder a Rebel Moon rendezői vágását új címekkel augusztusban mutatja be a Netfix

Kaptunk megjelenési időpontot és játékidőket is a Rebel Moon rendezői változataihoz.