Főoldal Sorozatok A The Last of Us adaptációjának idővonala jelentősen eltér majd a játékokétól
Sorozatok

A The Last of Us adaptációjának idővonala jelentősen eltér majd a játékokétól

Marketingfogás vagy a narratívát szolgálja a változtatás?

425
The Last of Us

Az új poszterek és promóciós képek szerint a nagysikerű The Last of Us című videojáték-franchise sorozatadaptációja idővonalában jelentős különbség lesz megfigyelhető a videojátékhoz viszonyítva. Míg a franchise első játékának eseményei 2033-ban játszódnak, az HBO Max gyártású sorozat tíz évvel megváltoztatja a kronológiát, és az élőszereplős adaptáció 2023-ban fog játszódni.

Az eredeti The Last of Us egy poszt-apokaliptikus világban játszódik, ahol a társadalom összeomlott, miután egy járvány az embereket gonosz, zombiszerű lényekké változtatta. A játék kronológiájában a járvány 2013-ban tör ki, a videojáték fő eseményei pedig húsz évvel később, 2023-ban játszódnak. A rajongói NauthyDogInfo nevű Twitter-fiókon azonban a rajongók észrevették, hogy az HBO Max hivatalos marketinganyagában és a díszletfotókon a járvány kitörésének dátumát 2003-ra változtatták, a sorozat fő eseményei pedig 2023-ra helyezték.

Azért történhetett a változatás mellett, hogy a sorozat eseményei a valós kronológiai sorrendben kövessék egymást. Fontos szempont lehet az is, amiért tíz évvel előbbre hozták a videojáték idővonalát, hogy várhatóan a The Last of Us első évada 2022 végén kerül az HBO Maxra, ezzel a döntéssel pedig a fiktív világjárvány a mi saját idővonalunkkal szabadul a világra.

De egy másik szempont is szerepet játszhat a döntésben. A sorozatban a sztori feldolgozása is indokolhatta, hogy egy évtizedet csalnak a készítők. Míg a cselekmény főként a Földet már elpusztító járvány utáni eseményeket dolgozza fel, addig az HBO Max adaptációjában bővíteni kell majd az eredeti narratívát új szálakkal, hogy a sorozatot hosszú éveken keresztül folytatni lehessen. Ez azt jelentheti, hogy fel kell tárni a járványok kezdetét, és azt, hogy hogyan jött el az apokalipszis, ami teljesen átírta az emberiség életét.

Narratíva szempontjából is kedvezőbb évszám 2003, akkor még nem mindenkinek volt telefon a zsebében, és az internet-hozzáférés is korlátozott volt, ezért a technológia nem tette lehetővé a széleskörű, gyors információáramlást. Ha tehát az HBO Max a társadalom pusztulását kívánja feltárni, akkor könnyebb lesz megmagyarázni a kormányok elhibázott döntéseit a járvány megfékezésére.

The Last of Us
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...