Főoldal Sorozatok A sztrájk ellenére is folytatódik a Dune: The Sisterhood budapesti forgatása
Sorozatok

A sztrájk ellenére is folytatódik a Dune: The Sisterhood budapesti forgatása

Több stúdió is megpróbálja majd kijátszani a kiskapukat, hogy ne álljanak le a forgatások.

114
Dűne
Forrás: Warner Bros.

A Dune: The Sisterhood forgatása a jelek szerint annak ellenére is folytatódik, hogy a SAF-AFTRA július 13-án bejelentett, folyamatban lévő írósztrájk mellett a színészek szakszervezete is a munkaletétel mellett voksolt. A Deadline szerint a Dűne készülő előzménysorozata a SAG-AFTRA sztrájk kezdete ellenére sem áll le Budapesten.

Az HBO folytatni tudja a sorozat gyártását, mivel a stáb nagyrészt brit színészekből áll, akik nem a SAG-AFTRA, hanem az Equity tagjai, és nem fognak sztrájkolni amerikai társaikkal. Bár az előzménysorozatban több olyan színész is szerepet játszik, akik a SAG-AFTRA tagjai, a produkciót nem állítják le, és nélkülük fogják felvenni a bizonyos jeleneteket.

Az Equity tagjai jogilag nem sztrájkolhatnak szolidaritásból, de a szakszervezet ehelyett megígérte, hogy “minden törvényes eszközzel” támogatja a SAG-AFTRA mozgalmát és tagjait, bár arra is figyelmeztetett, hogy tagjainak nincs jogi védelme az ellen, hogy kirúgják őket, amennyiben szolidaritásból megpróbálják átlépni a határvonalat, vagyis aki sztrájkra szánja magát, attól könnyedén megválhatnak a stúdiók.

Ezt a kiskaput valószínűleg világszerte kihasználják majd a stúdiók, hogy ahol csak lehet, folytathassák a forgatásokat, és már tegnap este érkezett hír arról, hogy az HBO egy másik sorozata is élni szeretne ezzel a lehetőséggel. A Sárkányok háza forgatását sem kell leállítani hasonló okokból, hiszen a stáb több tagja brit és az Egyesült Királyságban forognak a kamerák.

A SAG-AFTRA sztrájk röviden annyit jelent, hogy a tagok nem dolgozhatnak semmilyen produkcióban, de azt is jelenti, hogy nem vehetnek részt premiereken, nem adhatnak interjúkat, nem vehetnek át díjakat díjátadókon, és nem népszerűsíthetik semmilyen formában a produkcióikat. “Egy nagyon kapzsi vállalkozás áldozatai vagyunk” – mondta Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke. “Egy bizonyos ponton azt kell mondanunk, hogy ‘Nem, ezt nem tűrjük tovább.”

A jelenleg is zajló Writer Guild of America sztrájkhoz hasonlóan a szakszervezet magasabb béreket, jobb maradványfizetéseket és védelmet követel a mesterséges intelligencia használata ellen – erről részletesen egy korábbi cikkünkben olvashattok.

Dűne
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

SAG-AFTRA
BREAKINGFilmek

118 nap sztrájk után a SAG-AFTRA ideiglenes megállapodást hagyott jóvá a stúdiókkal, így a színészek újra forgathatnak

A színészek céhe és a stúdiók ideiglenesen megegyeztek, csütörtöktől ismét foroghatnak a...

SAG-AFTRA
Filmek

A SAG-AFTRA szerint a stúdiók “végleges” ajánlata még mindig nem elfogadható

A SAG-AFTRA és az AMPTP még hétvégén is egyeztetett, de továbbra sem...

Dűne
Sorozatok

Új címet és megjelenési időablakot kapott a Dűne előzménysorozata

A Dűne: Második Rész mellett jövőre bemutatnak egy előzménysorozatot is.