Főoldal Sorozatok A sztrájk ellenére is folytatódik a Dune: The Sisterhood budapesti forgatása
Sorozatok

A sztrájk ellenére is folytatódik a Dune: The Sisterhood budapesti forgatása

Több stúdió is megpróbálja majd kijátszani a kiskapukat, hogy ne álljanak le a forgatások.

12
Dűne

A Dune: The Sisterhood forgatása a jelek szerint annak ellenére is folytatódik, hogy a SAF-AFTRA július 13-án bejelentett, folyamatban lévő írósztrájk mellett a színészek szakszervezete is a munkaletétel mellett voksolt. A Deadline szerint a Dűne készülő előzménysorozata a SAG-AFTRA sztrájk kezdete ellenére sem áll le Budapesten.

Az HBO folytatni tudja a sorozat gyártását, mivel a stáb nagyrészt brit színészekből áll, akik nem a SAG-AFTRA, hanem az Equity tagjai, és nem fognak sztrájkolni amerikai társaikkal. Bár az előzménysorozatban több olyan színész is szerepet játszik, akik a SAG-AFTRA tagjai, a produkciót nem állítják le, és nélkülük fogják felvenni a bizonyos jeleneteket.

Az Equity tagjai jogilag nem sztrájkolhatnak szolidaritásból, de a szakszervezet ehelyett megígérte, hogy “minden törvényes eszközzel” támogatja a SAG-AFTRA mozgalmát és tagjait, bár arra is figyelmeztetett, hogy tagjainak nincs jogi védelme az ellen, hogy kirúgják őket, amennyiben szolidaritásból megpróbálják átlépni a határvonalat, vagyis aki sztrájkra szánja magát, attól könnyedén megválhatnak a stúdiók.

Ezt a kiskaput valószínűleg világszerte kihasználják majd a stúdiók, hogy ahol csak lehet, folytathassák a forgatásokat, és már tegnap este érkezett hír arról, hogy az HBO egy másik sorozata is élni szeretne ezzel a lehetőséggel. A Sárkányok háza forgatását sem kell leállítani hasonló okokból, hiszen a stáb több tagja brit és az Egyesült Királyságban forognak a kamerák.

A SAG-AFTRA sztrájk röviden annyit jelent, hogy a tagok nem dolgozhatnak semmilyen produkcióban, de azt is jelenti, hogy nem vehetnek részt premiereken, nem adhatnak interjúkat, nem vehetnek át díjakat díjátadókon, és nem népszerűsíthetik semmilyen formában a produkcióikat. “Egy nagyon kapzsi vállalkozás áldozatai vagyunk” – mondta Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke. “Egy bizonyos ponton azt kell mondanunk, hogy ‘Nem, ezt nem tűrjük tovább.”

A jelenleg is zajló Writer Guild of America sztrájkhoz hasonlóan a szakszervezet magasabb béreket, jobb maradványfizetéseket és védelmet követel a mesterséges intelligencia használata ellen – erről részletesen egy korábbi cikkünkben olvashattok.

Dűne

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Daredevil
Sorozatok

Az eredeti Daredevil showrunnerje szerint a Disney átver mindenkit

A Disney kiskapukkal próbálja kijátszani a szakszervezetet, és a Daredevil egykori showrunnerje...

Harry Potter
Sorozatok

A sorozat producere elárulta, miben lesz más a Harry Potter új feldolgozása

Sorozat készül a Harry Potter-könyvekből, de miben lesz más, mint a filmekből?

The Last of Us Part II
Sorozatok

A Fekete Özvegy sztárja lehet Abby a The Last of Us 2. évadában?

Újabb pletykát olvashatunk Abby szereposztásáról, ezúttal korunk egyik legnagyobb színésznőjével hozták össze.

Ahsoka Marrok
BREAKINGSorozatok

Az Ahsoka 4. epizódja leleplezte Marrok személyazonosságát

Az Ahsoka 4. epizódja véget vetett a spekulációknak Marrok eredetéről.