Főoldal Filmek A stúdiók elveszthetik a Die Hard, Terminátor, Rémálom az Elm utcában és más ’80-as évekbeli film jogát is
FilmekBREAKING

A stúdiók elveszthetik a Die Hard, Terminátor, Rémálom az Elm utcában és más ’80-as évekbeli film jogát is

Egy szerzői jogi törvény értelmében lehet, hogy a stúdiók több megfilmesítési jogot is elveszthetnek, s ezzel meghiúsulhat a Terminátor: Sötét végzet folytatása.

503
Die Hard Terminator Predator

Egy szerzői jogi törvény értelmében lehet, hogy a stúdiók több megfilmesítési jogot is elveszthetnek, s ezzel meghiúsulhat a Terminátor: Sötét végzet folytatása.

Az a faramuci helyzet áll fenn, hogy James Cameron hiába kapta vissza a Terminátor franchise megfilmesítés jogát, egy elfeledett szerzői jogi törvény értelmében most lehet mégis elveszti a jogokat, s ezzel meghiúsulhat a trilógia. De más alkotások 1980-as évekbeli alkotások jogai is veszélybe kerültek.

A The Hollywood Reporter jelentéséből kiderült, hogy több szerző is arra keresi most a megoldást, hogy megszüntessenek egy Egyesült Államokban bejegyezett törvényt, amit még az egyes jogtulajdonosok az 1980-as években kötöttek a különféle stúdiókkal. Gary K. Wolf például mindenáron szeretné eltörölni a Disneyvel kötött könyvekről szóló megállapodását, így a Disney egyszerűen nem lenne képes folytatni a Roger nyúl a pácban filmet, hacsak nem kötnek új szerződést. Vagy nem tudnák megakadályozni Wolfot abban, hogy remaket készítsen belőle, vagy egy új megközelítésben feldolgozza. Az említett címhez hasonlóan sok más franchise is hasonló cipőben jár.

Ennek oka az 1976-ban bejegyzett szerzői törvény, amit kezdetben zenekarok és dalszerzők alkalmaztak, hogy 35 év leteltével visszaszerezzék a jogokat. Abban bíztak, hogy ez majd lehetőséget ad számukra, hogy jobb megállapodások szülessenek, és idővel visszakapják munkájuk jogát. Ez azt is jelenti, hogy a forgatókönyvírók által kidolgozott filmek vagy az azokat inspiráló könyvek szerzői 35 év után rátehetik kezüket a szerzői jogokra. A törvény csak az Egyesült Államokra vonatkozik, szerencsére nem egy világszintű törvényről beszélünk, és még az Államokon belül sem egységes, államonként eltérő lehet.

A helyzet bonyolultságát bizonyítja, hogy évek óta húzódik a Péntek 13 franchise jogáért a harc. Victor Miller forgatókönyvíró a jog gyakorlásával szeretné megkaparintani az ikonikus horrorsorozat jogát, de csak hosszú jogi harc kerekedett ki, és belátható időn belül aligha születik megállapodás. Ugyanakkor láttunk más példát is, hiszen Stephen King megpróbálta visszaszerezni a jogokat, de belátta, hogy az idő ellenük dolgozik, s ezért a Paramount Pictures-szel közösen megegyeztek, így született meg idén tavasszal Kedvencek temetője remake is.

Terminátor

Több sarkalatos pontja is van a törvénynek, ami kimondja, hogy a szerzőnek legalább két év áll rendelkezésre a felmondásra – vagyis elég hosszú folyamatról beszélünk. Másodszor, a törvény csak az Egyesült Államokra vonatkozik, a nemzetközi jogokra egészen más törvény vonatkozik. Tegyük fel, hogy a Ragadozó franchise jogaiért szabad harc folyik, az új jogtulajdonos megállapodást köt a Sonyval egy új film készítéséről, ebben az esetben külön megállapodást kellene kötni a nemzetközi jogtulajdonossal, hogy a szerzői jogot kiterjesszék az Államokon kívülre is. Ez közel sem lehetetlen, de rendkívül macerás lenne kivitelezni, és pont ebben találhatnak mentőövet a stúdiók.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...