x
Sorozatok

A Star Wars hivatalosan átkeresztelte Boba Fett legendás űrhajóját

Tényleg új nevet kapott az ikonikus Slave I.

A Star Wars hivatalosan átkeresztelte Boba Fett legendás űrhajóját
  • Publishedaugusztus 21, 2021

Az év elején kiderült, hogy a Star Wars megváltoztatja Boba Fett űrhajójának nevét. Majd nyáron az egyik új LEGO gyűjteményben már nem a híres Slave I név alatt hivatkoztak rá, hanem csak Boba Fett hajójaként volt feltűntetve. Sok rajongó kiakadt a hír után, hogy a Disney milyen drasztikus lépésre szánta el magát, de nyomós oka volt.

Az ikonikus hajóval először a Star Wars V. rész – A Birodalom visszavág című filmben találkoztunk, és gyakorlatilag azóta a franchise állandó szereplője lett, játékok és akciófigurák ezreit adták el belőle. Sőt, a filmek után tavaly a nagysikerű The Mandalorian élőszereplős Star Wars-sorozatban is láttuk a Slave I-et. Eddig nem lehetett tudni, hogy mi lesz a hajó hivatalos neve, hiszen a LEGO is csak Boba Fett hajója néven hivatkozott rá, de úgy tűnik, hogy időközben rátaláltak a megfelelő, új névre, ami illik az űrhajóra.

A Marvel új képregényének köszönhetően derült fény az igazságra. A Star Wars: War of the Bounty Hunters című rajzolt regéynben már az új névvel hivatkoznak Boba Fett hajójára. A képregény A Birodalom visszavág után játszódik, főszerepben pedig maga Boba Fett. Röviden a történet arról szól, hogy a fejvadász megpróbálja leszállítani Han Solo széntömbbe fagyasztott testét Jabbának, a Hutt vezetőnek. A képregény borítóján részletesen olvashatunk a regényben szereplő járművekről, köztük Boba Fett hajójáról is. Így derült ki, hogy a Firespray nevet kapta az egykori Slave I. Egy hivatalos Star Wars sajtóközlemény is megerősíti ezt az információt, valamint azt, hogy ettől kezdve a Slave I a Firespray nevet viseli.

Valószínűleg sokakban felmerült a kérdés, hogy miért kellett leváltani a jól csengő Slave I-et. Nos, a döntés hátterében politikai okok húzódnak. Nem kapott magyar nevet az űrhajó, de szabad fordításban valami olyan lenne, hogy a Rabszolga 1. Aki nyomon követi az elmúlt évek dolgait, tudja, hogy az elnevezés sértő és bántó lehet másokra nézve, ezért a Disney mielőbb szerette volna átkeresztelni a hajót valami olyanra, ami megfelel a kor eszméinek.

A fejvadásszal legközelebb a Disney+ gyártású The Book of Boba Fett című sorozatban találkozunk, ami a The Mandalorian második évada után játszódik majd. A sorozat valamikor az ünnepi időszakban, decemberben kerül műsorra a streamingszolgáltatón, de pontos megjelenési időpontot még nem közöltek a készítők.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.