Főoldal Filmek A legnagyobb eltérés a Dűne: Második rész és a regény között
Filmek

A legnagyobb eltérés a Dűne: Második rész és a regény között

A Dűne: Második rész hű maradt Frank Herbert regényéhez, de egy ponton jelentősen eltér.

482
Dűne: Második Rész
Forrás: Warner Bros.

A héten jött ki a Dűne: Második rész, és bár Denis Villeneuve folytatása hű maradt a regényhez, egy ponton mégis jelentős változást hozott Frank Herbert regényéhez képest, amely hatással lesz a harmadik rész cselekményére. Ettől eltekintve egy hibátlan feldolgozásról beszélünk.

Figyelem! A cikkben SPOILER olvasható.

A második rész utolsó harmadában Paul Atreides megissza az Élet Vize nevű elixírt (egy fiatal homokféregből lecsapolt folyadékot), amely felerősíti látnoki képességeit. “Muad’Dib” – az Arrakis bolygón található sivatagi egér Fremen neve, amit Paul magának választott – végül úgy döntött, hogy elfogadja a megjósolt sorsát, s ezzel ő lesz a Fremenek és a Bene Gesserit messiása, még úgy is, hogy tisztában van döntése súlyával, amellyel szent háborút szít az Impériumban.

Az Atreides-ház hátrahagyott nukleáris robbanófejeinek és néhány nagy homokféregnek köszönhetően Paul vezetésével a Fremenek győzelmet aratnak a bolygón. A végső csatában Paul és Feyd-Rautha élet-halál harcot vív, majd miután Paul legyőzi ellenfelét, végez Harkonnen báróval is – akiről időközben kiderült, hogy Jessica apja, vagyis Paul nagyapja.

Paul súlyosan megsebesül a párbajban, és közli IV. Shaddam Corrino császárral, hogy feleségül fogja venni lányát, Irulan hercegnőt, és ezzel ő lesz az új császár. Paul megkegyelmez a császárnak, s ezután megparancsolja az embereinek, hogy támadják meg az Impérium nagy házainak küldötteit, akik az Arrakis fölött gyülekeznek, mert nem hajlandók elismerni Paul diadalát. A film azzal ér véget, hogy a feldúlt Chani hátat fordít Paulnak.

A finálé nagyban eltér Chani karakterétől a regényváltozatban, ott ugyanis követi Pault, messiásként egyenesen imádja, és teljesen elfogadja, hogy Stilgarral és a többi Fremennel együtt ő is Mahdi. A filmben ellenben Zendaya karaktere felismerte a fundamentalizmus veszélyét, és lényegében ez azt jelenti, hogy a film végén ellenkezik Paul akaratával, vagyis A Dűne messiása adaptációjában ellenségek lehetnek.

A rendező már korábban kifejtette, mennyire nagy álma válna valóra, ha a jövőben adaptálhatná a második regényt, és ezzel Paul Atreides története teljes lenne a filmvásznon. Villeneuve tavaly elárulta, gyakorlatilag teljesen elkészültek a film forgatókönyvével, de a harmadik rész előtt szeretne egy kis lélegzetvételhez jutni.

Dűne: Második rész
Forrás: Warner Bros.
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

1 Hozzászólás

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Dűne: Második Rész
BREAKINGFilmek

Hivatalosan is készül a Dűne 3. része

Trilógiaként zárul Paul Atreides története, elkészül a Dűne 3., azaz A dűne...

Dűne: Második Rész
Filmek

A Dűne: Második rész az egyik legbriliánsabb sci-fi film, amit Steven Spielberg valaha látott

Steven Spielberg kijelentésével sokan egyetértenek, hogy a Dűne: Második rész észbontó.