Főoldal Filmek A Jurassic Park írója nem akarta, hogy Ian Malcolm szerepeljen a filmben
Filmek

A Jurassic Park írója nem akarta, hogy Ian Malcolm szerepeljen a filmben

Jeff Goldblumot majdnem megfosztották az egyik legjobb szerepétől.

430
Jurassic Park

Már a kezdetektől fogva egészen nagy szereplőgárdával indult a Jurassic Park-franchise, de David Koepp forgatókönyvíró szerint Michael Crichton regényének egyik központi főszereplőjét majdnem kivágták a filmből, mert “túl nehéz volt megírni”. Ez a bizonyos karakter Ian Malcolm volt, akit az eredeti Jurassic Park után több alkalommal is az utánozhatatlan Jeff Goldblum alakított.

Bár nehéz elképzelni, hogy a franchise teljesen ugyanaz lenne Goldblum nőcsábász karaktere nélkül, aki főként egysorosokat dobált Steven Spielberg filmjében, elzavarta a T-Rexeket és minden porcikájából árad a káoszelmélet, de majdnem mégis megtörtént, ugyanis Koepp eredeti forgatókönyvében Malcolm nem szerepelt. A Script Apart podcastben Koepp kifejtette, hogy Malcolm szerepe Crichton eredeti regényében egyszerűen túlságosan terjedelmes volt ahhoz, hogy egy nyári kasszasiker megbirkózzon vele.

Jeff Goldblum karaktere az első vázlatomban nem szerepelt. Beadtam, és mielőtt elkezdtem volna, azt mondtam [a rendezőnek] Steven [Spielbergnek]: ‘Ennek a fickónak mennie kell. Nem tudom megcsinálni, ez túl nehéz.’ Oldalakon keresztül beszél ezoterikus tudományos fogalmakról, mennie kell. Szóval beadtam a vázlatot, mire Steven azt mondta: ‘Már megvan az első jegyzetem’ – nem hiszem, hogy elolvasta volna [a vázlatom], majd így folytatta a rendező: ‘Malcolmnak szerepelnie kell a filmben. Jeff Goldblum bejött, és csak felolvasott néhány részletet a könyvből, és [a szerepet] neki találták ki. Ki kell találnunk valamit.’

David Koepp

Mivel a kezdetektől fogva a rajongók kedvencévé vált, nem túl meglepő, hogy Jeff Goldblum újra és újra eljátszotta Ian Malcolm szerepét a folytatásokban, előbb Az elveszett világ: Jurassic Park című filmben, ezúttal viszont már főszereplőként. Az 1997-es folytatás Crichton azonos című regényének folytatását dolgozta fel.

Malcolm kihagyta a sokat kritizált Jurassic Park III-at, helyette Sam Neill visszatért Alan Grantként, a rajongók kedvencét legközelebb a Jurassic World: Bukott birodalomban láthattuk egy rövid vendégszerep erejéig, és végül pedig a Jurassic World: Világuralom című filmben Malcolm nagy szerepben visszatért az eredeti rész másik két főszereplője mellett. A Jurassic World-trilógia utolsó része, amely egyesítette az eredeti szereplőgárdát a franchise új főszereplőivel, Chris Pratt-tel és Bryce Dallas Howarddal, a rajongók kedvében járt, még akkor is, ha a kritikusok utálták a nosztalgikus easter eggek és az elejétől a végéig kiszámítható cselekmény miatt.

ian malcolm mini
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Jurassic World: Bukott birodalom
BREAKINGFilmek

A Jurassic Park eredeti írója dolgozik a Jurassic World negyedik részén

Jön a Jurassic World 4., de jobb írót is találhattak volna hozzá.

Jurassic Park: Survival
Játékok

Készül az új túlélős Jurassic Park-játék

A Jurassic Park: Survival méltó módon bővítheti az eredeti park történetét.

Jurassic-World-Chaos-Theory
Előzetesek

Megérkezett a Jurassic World: Káoszelmélet első kedvcsinálója

Befutott a Jurassic World: Káoszelmélet legelső kedvcsinálója, melyben visszatérhetünk immár egy dinoszauruszok...