Főoldal Filmek A Jurassic Park írója nem akarta, hogy Ian Malcolm szerepeljen a filmben
Filmek

A Jurassic Park írója nem akarta, hogy Ian Malcolm szerepeljen a filmben

Jeff Goldblumot majdnem megfosztották az egyik legjobb szerepétől.

57
Jurassic Park

Már a kezdetektől fogva egészen nagy szereplőgárdával indult a Jurassic Park-franchise, de David Koepp forgatókönyvíró szerint Michael Crichton regényének egyik központi főszereplőjét majdnem kivágták a filmből, mert “túl nehéz volt megírni”. Ez a bizonyos karakter Ian Malcolm volt, akit az eredeti Jurassic Park után több alkalommal is az utánozhatatlan Jeff Goldblum alakított.

Bár nehéz elképzelni, hogy a franchise teljesen ugyanaz lenne Goldblum nőcsábász karaktere nélkül, aki főként egysorosokat dobált Steven Spielberg filmjében, elzavarta a T-Rexeket és minden porcikájából árad a káoszelmélet, de majdnem mégis megtörtént, ugyanis Koepp eredeti forgatókönyvében Malcolm nem szerepelt. A Script Apart podcastben Koepp kifejtette, hogy Malcolm szerepe Crichton eredeti regényében egyszerűen túlságosan terjedelmes volt ahhoz, hogy egy nyári kasszasiker megbirkózzon vele.

Jeff Goldblum karaktere az első vázlatomban nem szerepelt. Beadtam, és mielőtt elkezdtem volna, azt mondtam [a rendezőnek] Steven [Spielbergnek]: ‘Ennek a fickónak mennie kell. Nem tudom megcsinálni, ez túl nehéz.’ Oldalakon keresztül beszél ezoterikus tudományos fogalmakról, mennie kell. Szóval beadtam a vázlatot, mire Steven azt mondta: ‘Már megvan az első jegyzetem’ – nem hiszem, hogy elolvasta volna [a vázlatom], majd így folytatta a rendező: ‘Malcolmnak szerepelnie kell a filmben. Jeff Goldblum bejött, és csak felolvasott néhány részletet a könyvből, és [a szerepet] neki találták ki. Ki kell találnunk valamit.’

David Koepp

Mivel a kezdetektől fogva a rajongók kedvencévé vált, nem túl meglepő, hogy Jeff Goldblum újra és újra eljátszotta Ian Malcolm szerepét a folytatásokban, előbb Az elveszett világ: Jurassic Park című filmben, ezúttal viszont már főszereplőként. Az 1997-es folytatás Crichton azonos című regényének folytatását dolgozta fel.

Malcolm kihagyta a sokat kritizált Jurassic Park III-at, helyette Sam Neill visszatért Alan Grantként, a rajongók kedvencét legközelebb a Jurassic World: Bukott birodalomban láthattuk egy rövid vendégszerep erejéig, és végül pedig a Jurassic World: Világuralom című filmben Malcolm nagy szerepben visszatért az eredeti rész másik két főszereplője mellett. A Jurassic World-trilógia utolsó része, amely egyesítette az eredeti szereplőgárdát a franchise új főszereplőivel, Chris Pratt-tel és Bryce Dallas Howarddal, a rajongók kedvében járt, még akkor is, ha a kritikusok utálták a nosztalgikus easter eggek és az elejétől a végéig kiszámítható cselekmény miatt.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Godzilla Kong ellen
Filmek

A két Titán találkozását láthatjuk a Godzilla x Kong: The New Empire poszterén

Godzilla és Kong találkozását láthatjuk a Godzilla x Kong: The New Empire...

Joker: Folie à Deux
Filmek

A Joker: Folie à Deux rendezője új képet osztott meg a szakadó esőben álldogáló Joaquin Phoenix karakteréről

Pontosan egy év múlva mutatják be a mozikban a nagysikerű Joker folytatását.

Az ördögűző: A hívő
Filmek

NYEREMÉNYJÁTÉK: Páros belépőket nyerhettek Az ördögűző: A hívő premier előtti vetítésére

Elsők között nézhetitek meg Christopher Nolan új filmjét, Az ördögűző folytatását.

Mancs Őrjárat: A szuperfilm
Filmek

Box Office: Az Alkotó és a Fűrész X se tudta megszorongatni a Mancs Őrjáratot

A Mancs Őrjárat vitte a hétvégét, egy eredeti sci-fi és egy horror...