Filmkritikák

A gép kritika

A gép egy nagyszerű akciófilm, nem utolsó sorban pedig Garard Butler egyik legjobbja is.

558
A gép

Emlékeztek még arra, hogy milyenek voltak az akciófilmek a Marvel Studios szuperhősei előtt? Amikor a díszletek között még nem beszélő mosómedvék osztották az észt, hanem kigyúrt katonák, kemény bunyósok osztották a pofonokat a rosszfiúknak? Mikor a hősök okoskodó középkorú apukák voltak, akik egyedül szálltak szembe etnikai kisebbségek hullámaival? Amikor a férfiak még igazi férfiak voltak, és a nők is szerepet kaptak a történetben? Bruce Willis néhány levetett trikóját vette magára Butler, amiket még a Die Hard forgatásáról tettek félre, hogy majd jó lesz egyszer, de ki más játszhatna egy kemény, kissé önfejű skót pilótát, akinek homályos katonai múltja van, aki még mindig tud kacsintgatni a stewardessekre, és osztani az egysorosokat? Ha mindez megvan és hiányzik neked, akkor A gép a te filmed lesz, mert Gerard Butler legújabb akciófilmjével visszautazhatunk a régi időkbe, amikor még más volt a világ.

IDU7SITQCNHUDPOBJPDH625JAQ

A történet dióhéjban összefoglalva annyi, hogy Brodie Torrance pilóta egy villámcsapás elől úgy menti meg utasait, hogy kockázatos kényszerleszállást hajt végre egy háborús övezetnek számító szigeten. Csakhamar ráébred, a zuhanórepülést élve megúszni csak a megpróbáltatások kezdete volt. Miután az utasokat elrabolják a veszedelmes helyi lázadók, Torrance egyetlen emberre számíthat: Louis Gaspare-ra, a gyilkossággal vádolt fegyencre, aki az FBI őrizetében ült a gépen. A túszok kiszabadításához a két férfinek össze kell fognia, s Torrance előtt az is világossá válik, hogy Gaspare nem az, akinek első látásra tűnt.

A gép

A gép egy tisztes iparos munka, a régimódi akciófilmeket szerették volna megidézni Butler főszereplésével, amikor még ilyen produkciókkal töltötték meg a multiplexeket világszerte. A film mindazoknak szól, akik szeretnének bő másfél órában kikapcsolódni a moziteremben, elrugaszkodni az őrült szuperhősök korától és egy kis akcióra vágynak. Ebben a filmben megvan minden, kellő kaland és akció, és végre Butler is kapott egy olyan karaktert, ami tényleg jól áll neki, s nem vág unott fejet végig a történetben. A filmben nemcsak egyszerű pilótát játszik, hanem egy apát, akit lánya hazavár. A gép nagyszerűen idézi meg az örök klasszikusokat, amiket a VHS-korszakban rongyosra néztünk, mint például a Con Air – A fegyencjárat vagy Az elnök különgépe. Na most ezeket a régi filmeket ötvözték egy szolidabb kivitelben, a végeredmény pedig egy kiváló esti mozizás lett.

A Fülöp-szigetek felett egy viharzónán próbálnak átrepülni, de az utasszállítót villámcsapás éri, elmegy az áram, és a kényszerleszállást kell végrehajtani egy eldugott szigeten. Segítséget nem tudnak hívni, a rádió elromlott, nincs áram a fedélzeten, a dzsungel túl sűrű, hogy bárki is megtalálja őket, és a világ kormányai annyira rettegnek a sziget terroristáitól, hogy nem küldhetnek mentőcsapatokat a túszok kimentésére. Ráadásul egy szökött fegyenc is van a fedélzeten. Mike Colter játssza ezt a fegyencet, de ismertebb szerepéről lehet ismerős, ő alakította ugyanis Luke Cage-t a Netflix készítésű Marvel-sorozatban. Ezúttal viszont egy Louis Gaspare nevű rab szerepébe bújik, akit gyilkossággal vádoltak meg, amit talán elkövetett, talán nem – most viszont a katonai múlttal rendelkező Gaspare a tökéletes partner Butler számára, hogy segítsen leszámolni a sziget névtelen bűnözőivel.

Mindenféle irónia nélkül kijelenthetjük, hogy A gép tényleg egy jó film lett, minden megvan benne, ami egy jó mozizáshoz elengedhetetlen. Még a speciális effektek is 30 évesnek tűnnek a filmvásznon, és természetesen ez nem a véletlen műve, nem szándékosan a régi filmeket akarták ezzel megidézni, hanem egy kis költségvetésű filmről beszélünk. De annyira jól adja vissza a ’90-es évek hangulatát, hogy képtelenek vagyunk elmenni szó nélkül mellette. Jean-François Richet rendező mindent kihozott a forgatókönyvből, mindezt izzadságfoltok nélkül tette. Egy percre sem éreztük azt, hogy unnánk a történetet, nem néztük az óránkat, hogy mikor lesz már vége. Az akcióra kihegyezett film akkor a legjobb, amikor nem kérdez, csak teszi a dolgát – Butler és Colter egy egész hadsereggel száll szembe a szigeten, lövöldöznek, késsel szurkálnak, fojtogatnak és robbantgatnak.

A gép

A gép gyakorlatilag teljes egészében klisékből építkezik, nagyon kevés olyan jelenetet vettek filmre, amit még nem láttuk valahol. De ez nem vesz el semmit abból, amit ad a film: kikapcsolódást. Úgy tud izgalmas lenni, hogy a főszereplőknek nem kell bődületesen nagy dolgokra elszánni magukat, hogy megmentsék a világot, hanem pontosan azt adja vissza, amit vártunk tőle, se többet, se kevesebbet. Egy szolid, de nem kevés akciójelenetet tartalmazó kalandot kapunk a pénzünkért.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Így neveld a sárkányodat
Filmek

Az Így neveld a sárkányodat élőszereplős adaptációjában visszatér Gerard Butler

A Hibbant-sziget vikingközösségének vezetőjét játssza majd Gerard Butler.

A gép
Filmek

Frappáns címet kapott A gép folytatása, aminek főszereplőjét Mike Colter játssza

Nagyon találó címet kapott A gép folytatása, amiben Mike Colter játssza a...