A generáció elveszett kincsei – 3. rész

Újabb játékok, amelyek talán kimaradtak, és érdemes pótolni.

Folytatjuk a néhány hete megkezdett mini sorozatunkat, melyben megpróbáljuk azokat a játékokat összegyűjteni és figyelmetekbe ajánlani, amelyek esetleg kimaradhattak a jelen konzolgenerációban. Lehetnek ismerős címek (“erről már hallottam valahol”) és totál ismeretlenek is, a cél az, hogy ha netán most először olvastok róluk, akkor semmiképp se hagyjátok ki őket, mert abszolút érdemesek egy végigjátszásra.

Donut County
(PC, PlayStation 4, iOS, MAC, Nintendo Switch)

A Donut County egy zseniális ötlet kb. 3 órás megvalósulása. Egészen egyszerűen egy lyukat irányítunk mellyel a képernyőn látható dolgokat kell elnyelnünk. Minél több mindent sikerül bekebelezni, annál nagyobbra nő a lyuk. A Ben Esposito által kreált játék egy igen ötletes kis puzzle agymenés és emellett egy szórakoztató kis sztorit is elmesél. A történet szerint Donut Countyban mosómedvék vették át az irányítást és távirányítású lyukakkal lopják el a lakók szemetét. Ám egy idő után elkezdenek kapzsivá válni és a szemét mellett visznek mindent, egyre nagyobb léptékben és értékben. Egészen addig, míg a teljes várost el nem nyelik. Főszereplőink is behullanak a 999 láb mélyen található vesztőhelyre és innen próbálnak meg együtt kiszabadulni. Rövidke, ám annál intenzívebb szórakozás olyan jól megírt és szórakoztató párbeszédekkel amit ritkán látni. Sajnos ahogy fent is jeleztem nagyon rövid, egy ülésből végigvihető az egész. Ennek ellenére kihagyhatatlannak érzem, tegyetek egy próbát mindenképpen.

Horizon Chase Turbo
(PC, Linux, MAC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

Száguldás a tengerparton egy nyitott tetejű sportkocsival, időre? Nektek is a Sega ikonikus Outrun sorozata ugrott be? A széria sajnos évek óta nem látott új epizódot. Ez pedig mások életében is okozott akkor űrt, hogy le is ültek egy hasonlóan szórakoztató játék elkészítésére. A végeredmény pedig a Horizon Chase Turbo lett. Árkád autós őrület, melyben csak a sebesség számít. Kicsit elsőre szokatlannak tűnhet az irányítás, de ha ráéreztek és elkap a gépszíj, nem ereszt. Hosszú bajnokságokon és rövid, de annál élvezetesebb futamok garmadáján keresztül tiporhatjuk ellenfeleinket, miközben szépen fejlesztgetjük autóinkat. Outrun fanoknak kötelező darab! Külön kiemelném, hogy egy-egy futam általában nem hosszabb két percnél, így egy valóban a csak gyorsan játszok egyet kategória lehet, útközben, de akár otthon is. Ennek ellenére zseniálisan és észrevétlenül időrabló alkotás, tehát csak óvatosan.

Exile’s End
(PC, Linux, MAC, Wii U, PlayStation 4, Playstation Vita)

Az Exile’s End egy vérbeli platformer, (a készítők elhatárolódnak a metroidvania kategorizálástól, pedig az jobban leírná) egy klasszikus, már-már klisésnek ható sci-fi történetre felhúzva. Erősen merít a 90-es évek filmszerű platformereiből mint az Another World és a Flashback. A korai inspiráció ellenére mégis friss és élvezetes marad hála a készítők befektetett energiájának. A 80-as és 90-es évek animéiből és sci-fi mozijaiból inspirált fejlesztők és dizájnerek egy 8/16 bites érát megidéző játékot tettek le az asztalra. A NES-es stílusú átvezetők során megtudhatjuk, hogy egy mentőakcióra érkezünk a bányabolygóra, melynek lakóival megszakadt a kapcsolat, főhősünk azonban hamar rájön, hogy jóval mélyebb indokok is megbújnak a bolygón lévő problémák hátterében. A stílusban megszokott puzzle és platformer elemeket a kreatív fegyverek hivatottak feldobni. Jó kis sci-fi alapú lazulás, egy az egyben kézikonzolos felhasználásra ajánlom, persze szélesvásznon ugyanolyan szórakoztató.

Velocity 2X
(PC, Linux, MAC, PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo Switch)

A Velocity 2X egy érdekes ötvözete a felülnézetes shoot ’em up és a metroidvania stílusú játékoknak. Egy hölgyeményt és az űrhajóját irányítjuk felváltva. Érdekességként a főszereplő félig-meddig szimbiózisban él az űrhajójával, ami ráadásul kisebb teleportálásokra is képes. Ennek tudatában egy idegen faj akar minket megkaparintani, hogy a bennünk és hajónkban lakozó technológiának hála uralmuk alá hajthassák a galaxist. Számtalan pályán keresztül harcolhatunk az ellenfelekkel, mindkét stílusban. Igazán ötletes a vertikális és a horizontális lövölde egyetlen játékba való összemosása. A speedrunnerek garantáltan oda és vissza lesznek a játéktól, ugyanis teljesítményünk mellett gyorsaságunknak megfelelően kerülünk pontozásra a pályák végén. Így aki képes volt eszeveszett sebességgel végigszáguldani, nagyot kaszálhat a pontosztásnál. Gyors és szórakoztató a játékmenet, emellett kellő kihívást is biztosít, így garantáltan órákra a képernyő elé bilincsel.

Iconclasts
(PC, Linux, MAC, PlayStation 4, Playstation Vita, Nintendo Switch)

Az Iconclasts egy újabb metroidvania stílusú cucc. Kellemes pixel art, ám mégis rajzfilmekre hajazó dizájnnal. A játékban Robin nevű főhősünket irányítjuk, egy illegális szerelőt, aki mellett a világ egyszer csak a feje tetejére áll. A hatalmat gyakorló erő valamilyen rejtélyes oknál fogva vadászni kezd ránk és szeretteinkre is. Azonban a háttérben valami sokkal nagyobb dolog bújik meg, mint a bolygó elfogyó nyersanyagai és az ebből fakadó harcok. Ahogy az lenni szokott a bonyodalom közepén tudtunkon kívül persze mi állunk. Aranyos és szívmelengető történetet élhetünk át, miközben kupán vágjuk a rosszfiúkat. A szerethető karakterek és Robin hatalmas villáskulcsa is garancia arra, hogy jókat fogunk nevetni az Iconclasts-re fordított órákban. Számtalan izgalmas küldetésben, és több mint 20 grandiózus főellenféllel vívott harcban lehet részünk mire a kaland végére érünk, ami alsó hangon is legalább 11 órát ölel fel.

Köszönjük a figyelmeteket és a időt amit erre a kis sorozatra fordítottatok, ha nem olvastátok volna az első két részt, akkor itt és itt pótolhatjátok. Reméljük tudtunk újat mutatni, és az eddig esetleg nem ismert játékok legalább annyi örömet okoznak majd nektek, amennyit mi átéltünk általuk, jó játékot!

Total
0
Shares
Previous Article

Végre PS4-re is megérkezhet a Cuphead

Next Article
Universal Pictures

A Universal és az AMC 17 napra csökkentette a premier és a VOD megjelenési közötti ablakot

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!