Főoldal Játékok A generáció elveszett kincsei – 1. rész
Játékok

A generáció elveszett kincsei – 1. rész

Pár játék, amit lehet hogy kihagytál, pedig nem kellett volna.

185

Egy új mini sorozatot indítunk útjára, melyben megpróbáljuk azokat a játékokat összegyűjteni és figyelmetekbe ajánlani, amelyek esetleg elkerülhették a figyelmeteket jelen konzolgenerációban. Lehetnek ismerős címek (“erről már hallottam valahol”) és totál ismeretlenek is, a cél az, hogy ha netán most először olvastok róluk, akkor semmiképp se hagyjátok ki őket, mert abszolút érdemesek egy végigjátszásra.

THE BEGINNER’S GUIDE
(PC)

Davey Wreden neve talán nem sokaknak fog ismerősen csengeni, annak ellenére, hogy a független játékfejlesztés egyik meghatározó mérföldkövét köthetjük hozzá. A The Stanley Parable példátlan módon volt sikeres a kritikusok körében, nem is beszélve a rajongók által kiépített kultuszról. Ez robbanásszerű hírnevet hozott Wredennek, aki többször is elmondta, mennyire nehezen viseli a rivaldafényt, ami az iparon belül övezni kezdte. Négy évvel a Stanley megjelenése után a semmiből megérkezett az immár a Steam által támogatott következő projekt, a The Beginner’s Guide. A történet egy válságba került játékfejlesztő életét követi végig. Az el nem készült projektek, füstbe ment tervek útvesztőjében maga Davey hangja vezérli a játékost, aki megdöbbentő őszinteséggel meséli el közeli barátjának esetét, egy végtelenül tehetséges fiatal férfi kálváriáját. A megjelenést követően a fejlesztő hónapokra eltűnt a közösségi médiából, elkerülve a hírnév újabb hullámát, és azóta sem jelentkezett új termékkel. Sokan úgy tekintenek a The Beginner’s Guide-ra, mint egy leköszönés, amely nem is egy barátjáról, hanem magáról az összeroppant Wredenről szól. Akármi is legyen az igazság, hasonlóan megkerülhetetlen cím, mint a Stanley Parable. Magával ragadó, egyenes, szívbemarkoló, őszinte, sokkoló. Kötelező darab, ami ráébreszt, hogy teljesen normális időnként elveszettnek érezni magunkat.

ABZU
(PlayStation4, Xbox One, Nintendo Switch, PC)

Biztosan sokan vannak köztetek, akik játszották és szerették a thatgamecompany játékait, a Flowert és a Journeyt, azt azonban talán kevesebben mondhatják el magukról, hogy találkoztak az Abzuval. A csapat egy jelentős része hasonló szellemben készítette el ezt a nagyjából két óra hosszúságú kalandot, ahol feladatunk az óceán mélyén rejlő titokzatos élővilág felkutatása lesz. Névtelen búvárunkkal legyőzhetjük az emberi lét berögzült félelmét az ismeretlentől, és egy felfedezetlen terület uraivá válhatunk. Delfinekkel úszhatunk az áramlat mentén, megtapasztalhatjuk, milyen látvány egy fejünk fölött elúszó bálna, operálhatjuk a mélységben rejlő titokzatos eszközöket. Az Abzu egy rövid, ámde annál maradandóbb élmény, ami kis időre kiszakít minket az életünkből, hogy egy olyan tájat fedezzünk fel, amit a valóságban sosem lenne lehetőségünk.

CELESTE
(PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC)

Annak ellenére, hogy meghódította a nemzetközi sajtót, és számos díjat bezsebelt, valahogy sosem került a figyelem középpontjába a Celeste, pedig ha rajtam múlt volna, az év játéka díjat is megkapja 2018-ban. Főhősünk, Madelaine a Celeste-hegy megmászására készül, hogy bebizonyítsa a világnak és önmagának, hogy képes helyt állni egyedül. Az út azonban közel sem olyan biztonságos és akadálymentes, mint elsőre gondolja. Saját önbizalomhiánya, fájdalmas emlékei és félelmei visszahúzzák, azt éreztetik vele, hogy kevés a feladathoz. Ennek az ellenkezőjét kell bebizonyítanunk ebben a csupaszív platformerben. A Celeste egy vérlázítóan nehéz játék, de erre szükség is van ahhoz, hogy elérje a célját. Utálni fogod, abba akarod majd hagyni, fel akarod adni. Aztán megpróbálod még egyszer utoljára, és mire a stáblista legördül, ráébredsz valami rendkívülire. Órákon át azt hitted, hogy nem vagy erre képes, aztán mikor visszatekintesz az útra, felismered a tényt, hogy lépésről-lépésre túlnőttél magadon. Ebben rejlik a Celeste igazi ereje. Kihagyhatatlan.

WHAT REMAINS OF EDITH FINCH
(PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC)

Kétségkívül a What Remains of Edith Finch a legmegrázóbb cím ezen a listán. A történetben a címszereplőt irányíthatjuk, aki összegyűjtve minden bátorságát, hazatér a legendás Finch birtokra. A család arról híresült el a környéken, hogy Edithen kívül minden családtag rendkívül szokatlan módon, tragikus körülmények között vesztette életét. A közhiedelem szerint a Fincheket átok sújtja, ugyanis a legelképzelhetetlenebb körülmények között lelték halálukat több generáción keresztül. Edith kész legyőzni démonait, és hazatérni a borús emlékekkel teli vidéki házba. Családtagjainak jellegzetes tárgyait felkutatva kideríti, hogyan haltak meg pontosan, és mivel magyarázható a család tragikus sorsa. A leginkább sokkoló része az élménynek, hogy a különböző rokonokkal személyesen kell átélnünk haláluk pillanatát, amíg a narrátor elmeséli, mi vezetett odáig. A teljes Finch nemzedéket irányíthatjuk tehát kisebb szakaszok erejéig, hogy végül Edith szemén keresztül megismerjük az igazságot. Nem könnyű falat, de aki a végére ér, nehezen fogja elfelejteni, amit látott.

ALTO’S ADVENTURE/ALTO’S ODYSSEY
(Android, iOS)

Nem igazán szereti a mai gamer társadalom a mobilos címeket, leginkább a pénzhajhász, égen-földön reklámozott free-to-play címeknek köszönhetően. Van azonban néhány alkotás, ami miatt igenis érdemes elővenni a telefonunkat. Remek példa erre a Snowman stúdió platformere, az Alto’s Adventure. Ez a végtelenül hangulatos, alpesi tájon játszódó kaland maga a nyugalom szigete. Alto, az ifjú lámaőrző fiú egy snowboarddal indul nagy kalandra, nekünk pedig ügyelnünk kell arra, hogy minél tovább élvezhesse a veszélyes táj mögötti varázslatos panorámát. Amennyiben nem akarunk nehézségekbe ütközni, Zen módban is játszhatunk, ahol a megnyugtató dallamok ütemére kockázat nélkül időzhetünk a hegycsúcsok között. Grandiózus folytatása, az Alto’s Odyssey ugyanezt a formulát sivatagi környezetbe költözteti, mindkét felállásban varázslatos az élmény.

A sorozat következő része pár napon belül várható, amikor az oldal egy másik szerkesztője mutatja be Nektek a titkos kedvenceit.

Szerző

2003 karácsonyán egy PlayStation 1-et találtam a fa alatt, és azóta se eresztenek a játékok, így a gamer rovat csapatát próbálom erősíteni.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Xbox Game Pass
Játékok

PlayStation és Nintendo konzolokra is jöhet a Game Pass?

A Microsoft minden elérhető képernyőre, eszközre eljuttatná az Xbox Game Pass szolgáltatását.

Dragon's Dogma 2
Játékok

Márciusban jön a Dragon’s Dogma 2

A Capcom nagy sikerű akció-szerepjátéka végre folytatást kap.

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty
Játékok

Végleges, Ultimate kiadást kap a Cyberpunk 2077

A lemezes formában is kapható kiadás az alapjáték mellett a Phantom Liberty...

Baldur's Gate 3
Játékok

Új gyűjtői kiadást kap a Baldur’s Gate 3 és hamarosan Xbox-ra is megjelenik

A Larian Studios leleplezte a PC-re, PS5-re és már Xbox Series-re is...