Főoldal Kritikák/tesztek Filmkritikák A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás kritika
Filmkritikák

A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás kritika

A Galaxis Őrzői emlékezetessé teszik az idei karácsonyt.

289
A galaxis őrzői ünnepi különkiadás

A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás egy vidám és meglepően szívmelengető egyórás rövidfilm formájában már az ünnepekre készülünk, teljes karácsonyi hangulatot varázsol a tévéképernyőire, s mindezt úgy teszi James Gunn író és rendező, hogy a szeretett karakterekkel várjuk a karácsonyt. Hőseinek kis csapata a kalandok során szépen egy családdá formálódott. Bár személyiségbeli különbségeket megfigyelhetünk a csapat egyes tagjai között, mégis törődnek egymással. Peter Quill (Chris Pratt) ünnepi szomorúsága sem marad észrevétlen. Mantisnak (Pom Klementieff) feltűnik, hogy vezetőjüknek egy féltve őrzött gyermekkori emlék miatt szomorkodik. Mantis és Drax ezért úgy döntenek, hogy ellátogatnak a Földre, és útjuk során még Kevin Bacont is elrabolják.

A galaxis őrzői ünnepi különkiadás

A történet ott veszi fel a fonalat, hogy az Őrzők megvásárolták a Tudásteret, és most ők irányítják. Peter azzal tengeti napjait, hogy igyekszik megoldani a város problémáit, és legyőzni a depresszióját. Eközben Mantis megsúgja nagy titkát Draxnak (Dave Bautista). Kraglin (Sean Gunn) még mindig nem tudja irányítani a nyílvesszőt. Egy animációs kisfilmből megtudjuk, hogy miért olyan szomorú Peter az ünnepek előtt. Az Eclector nevű bolygón Kraglinnal éppen karácsonyfát díszítenek, és ajándékokat készítenek a Fosztogatóknak, amikor Yondu (Michael Rooker) tönkreteszi a karácsonyt. De Peternek ennél is jobban fáj, hogy nem tudja, merre van Gamora.

A különkiadás főszerepében Mantis és Drax, hozzájuk csatlakozunk (mint rajongók), amikor a Földre utaznak, hogy elrabolják Kevin Bacont, és karácsonyi ajándékként átadják Peter Quillnek. Elég volt egy film, hogy megszerettessék velünk ezeket a karaktereket, alig vártuk, hogy visszatérjenek, majd a Bosszúállók oldalán harcoltak, a különkiadás után pedig gondolni sem akarunk arra, hogy mi lesz velük a folytatásban. Az Őrzőket legutóbb a Thor: Szerelem és mennydörgés felejthető jeleneteiben láthattuk, de érezhetően messze jobban muzsikálnak, amikor James Gunn kezébe veszi az irányítást. De visszakanyarodva a sztorira, a duó szórakoztató látogatása során összetűzésbe kerül a rend őreivel, belekóstolnia az éjszakai életbe, meglátogatják Hollywood látványosságait, és megtanulják, hogy mit jelent a karácsony valójában.

A galaxis őrzői ünnepi különkiadás

Az Éjjeli Vérfarkas című különkiadáshoz hasonlóan A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás sem kapott kiemelt nagy figyelmet a bemutató előtt. Bár kaptunk egy előzetest és egy plakátot James Gunn karácsonyi filmjéhez, de érezhetően kevesebb figyelem övezte a Marvel Studios második különkiadását a Disney+-on, mint az MCU más tévésorozata. Felfoghatatlan, mivel a Marvel Studios idei felhozatalából az egyik legjobb, egy olyan karácsonyi kaland, amit vétek lenne kihagyni. Nem túlzás kijelenteni, hogy a Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott! mellett foglal helyet A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás, mint a Marvel Studios legjobbja a 2022-es évből. Vitathatatlanul a legjobbak közé tartozik ez a különkiadás, amit a Marvel Moziverzum 2008-as indulása óta készítettek. James Gunn visszatérése örömteli pillanat, hatalmas nevetésekkel, rengeteg érzelemmel és egy olyan egyedi kalanddal egészíti ki az Őrzők eddigi történetét, amely felejthetetlenné teszi az ünnepi készülődést.

Gunn története nem lett giccses, és attól lesz különleges ez a különkiadás, hogy hatalmas mennyiségű humorral és egy rakás karácsonyi hangulattal tölti meg a bő félórát. Mindössze 40 perc alatt egy olyan karácsonyi klasszikust sikerült összehozni, amit még évekig fogunk nézni (és ezentúl a The Old 97’s dalát fogjuk újra és újra hallgatni decemberben).

A direktor az akciót egy újabb gyilkos soundtrackkel erősíti, többek között egy olyan dallal, amely szerintünk minden idők legjobb brit karácsonyi dala. A spoiler miatt nem szeretnénk felsorolni ezeket a zeneszámokat, de néhány ismert és kevésbé ismert dal mellett számíthatunk eredeti zeneszámokra is, és abszolút slágerek lesznek a maguk nemében.

Dave Bautista csúcsformában, de néha úgy éreztük, hogy visszafogottabb, mint a mozifilmekben volt. A Disney+ különkiadásának a legnagyobb sztárja azonban Pom Klementieff, azaz Mantis. Bármennyire is jó volt látni a kigyúrt Grootot, újra találkozni a mindig morcos Nebulával, Mordállyal, most azonban Mantis ellopja a showt mindenki elől. A karaktert a második részben mutatták be, később a Bosszúállók: Végtelen háborúban, most pedig megkapta a főszerepet, és jól láthatóan Klementieff sziporkázik a szerepben, és ez nem karácsonyi csoda, egyszerűen csak Gunn megadta a lehetőséget, hogy megcsillogtassa a régóta várt hatalmas tehetségét.

Egyik szemünk sír, másik nevet, mivel James Gunn A galaxis őrzői vol. 3. bemutatója után távozik a Marveltől, és ezzel az Őrzők kalandja is véget ér – legalábbis ebben a formában biztosan – ettől pedig a mostani kisfilm még különlegesebb lesz. Egy ajándék a rendezőtől a rajongóknak, ami a szuperhősök és viccek mellett azt is megmutatja, hogy adakozni jó, és pont erre van szüksége most a világnak.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Venom 2. - Vérontó
Filmek

A Venom 3. forgatási fotója árulkodik arról, hogy a film kapcsolódik az MCU eseményeihez

Eddig csak találgattunk, most a Venom 3. kulisszák mögötti fotója megerősítette a...

Superman: Legacy
Filmek

A forgatás első napján megosztott egy képet Superman jelmezéről James Gunn

Az első kép Superman új jelmezéről, és a film címe is változott.