x
Filmek

A Fox úgy gondolta, hogy George Lucas megöli a franchise jövőjét a fiatal Anakin Skywalker szerepével

Megölöd a franchise jövőjét ezzel a fiatal karakterrel.

A Fox úgy gondolta, hogy George Lucas megöli a franchise jövőjét a fiatal Anakin Skywalker szerepével
  • Publishednovember 16, 2020

Hétvégén már megtudtuk, hogy George Lucas kit szeretett volna főgonosznak a folytatástrilógiában, most pedig egy bő 20 éves cikket vett elő az amerikai IGN szerkesztősége. Az Empire Magazine készített interjút George Lucas rendezővel még 1999-ben a Star Wars I. rész – Baljós árnyak bemutatója után. Ebben a cikkben Lucas elmesélte, hogy a 20th Century Fox vezetői nem különösen lelkesedtek az ötletért, hogy az előzménytrilógia első rész főszerepét egy tízéves Anakin Skywalkerre bízza.

Lucas azzal magyarázta tettét, hogy jobban helytáll, ha Anakin történetét egy tinédzser gyerek szemszögéből vezeti fel, aki beleszeret Natalie Portman karakterébe, Padmé királynőbe.

Kitartottam amellett, amit eredetileg akartam. Nincs túl sok játéktér a piacon. A helyzet ugyanez a rajongókkal is. A rajongók magasra tették a mércét, és egy olyan filmet akartak, ami megváltoztatja az életüket, és ez lesz a Második Eljövetel. Nézzétek, erre nem vagyok képes, ez csak egy film. Nem mondhatom, hogy most már egy egészen más közönségnek kell eladnom. Elmesélem a történetet.

Tudtam, hogy ha kilenc éves helyett 15 évesnek mutattam volna be Anakint, akkor ez piacképesebb. Ha 14 helyett 18 éves korában mutattam volna be a Királynőt, akkor ez sokkal piacképesebb. De ez nem az a történet. Fontos, hogy fiatal legyen, korban olyan idős legyen, hogy amikor elhagyja anyját drámaibb pillanat legyen, mint ha 15 éves lett volna Anakin. Szóval csak azt kell csinálni, ami illik a filmhez, nem pedig a piac számára.

George Lucas

Lucas történetén a stúdió teljesen kiakadt, nem értették a rendező mondanivalóját, a Fox akkori vezetői úgy gondolták, hogy egy ilyen előzménnyel teljesen lerombolja azt a nagy mítoszt, amit a ’70-es évek végén George Lucas megteremtett a Star Wars IV. rész – Egy új remény című résszel.

Meg fogod ölni a franchise-t, elpusztítasz mindent. Egy olyan filmet fogsz készíteni, amit senki sem akar megnézni.

A siker nem maradt el, az előzménytrilógia is állta a megpróbáltatásokat a kritikusok és a mozik kasszái előtt. Bár az előzménytrilógia pontszámokban nem teljesített olyan jól, mint a klasszikus, de anyagi szempontból mindhárom rész pozitív mérleggel zárt a box office adatok alapján.

Anakin Skywalker
Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.