x
Filmek

A Dűne 2. része nyitva hagyja a kaput a harmadik rész előtt, de akár mind a 6 folytatás elkészülhet

Akár az egész nagy regénysorozatot elmesélhetik.

A Dűne 2. része nyitva hagyja a kaput a harmadik rész előtt, de akár mind a 6 folytatás elkészülhet
  • Publishedmárcius 11, 2022

A Dűne közelgő sci-fi folytatása, amire jelenleg csak Part Two alcímen hivatkoznak, nem feltétlen jelenti az epikus franchise végét. Jon Spaihts író elárulta, hogy a folytatás nyitva hagyja az ajtót egy harmadik film előtt. A The Playlistnek nyilatkozva Spaihts még azt is felvetette, hogy a végén akár hét rész is lehet a Dűne-franchise-ban, ha minden véget ér.

Nem először olvashatunk a harmadik részről, ugyanis Denis Villeneuve rendező tavaly már a bemutató előtt szóbahozta az ötletet. A Warner Bros. zöld utat adott a második résznek, és amennyiben a tavalyi sikert sikerül megismételni, mi tartaná vissza őket abban, hogy elkészítsék a második regényt. De ennél sokkal nagyobb történetről álmodnak a készítők. Az író így fogalmazott:

Igen. Frank Herbert hat regényt írt, azt hiszem, a hetediket részben befejezte a halálakor, amit [posztumusz] a fia fejezett be.

Jon Spaihts

Való igaz, Frank Herbert összesen hat regényt írt a Dűne-sorozatban: Dűne (1965), A Dűne messiása (1969), A Dűne gyermekei (1976), A dűne istencsászára (1981), A Dűne eretnekei (1984) és A Dűne Káptalanház (1985), és Jon Spaihts szerint Denis Villeneuve filmrendező reméli, hogy legalább a harmadik könyvet (A Dűne messiása) feldolgozhatja a filmvásznon, mint a leendő trilógia befejezését.

A regénysorozat első három kötete az, amely az első regényben megismert karakterek életét mutatja be. Ezt követően egy hatalmas ugrás következik az időben, és ahogy folytatódik a sorozat egyre furcsábbá és epikusabbá válik. A Dűne messiása azonban évekkel az első rész befejezése után veszi fel a fonalat, és igen, Denis komolyan beszélt arról, hogy a trilógia lezárásaként bemutatná a filmvásznon is ezt a kötetet. Sok szempontból is egy nagyon érdekes könyv A Dűne messiása, ami bizonyos értelemben dekonstruálja a Dűnét, és még a Dűnénél is elrettentő példaként szolgál a vallás és a politika keveredésének veszélyeiről, a karizmatikus vezetők követésének veszélyeiről, valamint az egyének és az intézmények közötti veszélyes ellentétekről.

A központi témája sok hasonlóságot mutat napjaink problémáival, sőt többet látnánk Irulan hercegnőből is, akiről éppen a napokban jelent meg több cikk is, hogy a szerepre nagy eséllyel pályázik Florence Pugh. Bár még nem írták alá a szerződést, éppen azon hezitál a színésznő, hogy milyen irányba megy a történet, és lát-e fantáziát egy harmadik részben.

Dűne
Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.