Disney+

73 millió előfizetővel rendelkezik a Disney+, miközben hatalmas pénzügyi veszteségről számoltak be

A Disney fennállása óta az idei éve a legrosszabb.

Az idei év úgy alakult a koronavírus-járvány miatt, hogy a Disney egyetlen mentsvára a Disney+ streamingszolgáltató maradt, miután a parkokat és a mozikat is bezárták az intézkedések hatására. A Disney részvényesei megtartották az évi pénzügyi jelentést, amiből kiderült, hogy a Disney+ streamingszolgáltató egy évvel az indulást követően már több mint 73 millió előfizetővel rendelkezik, ami próbálta egyensúlyozni a kalandparkok és filmek által okozott jelentős összegkiesést.

A Disney negyedik negyedének pénzügyi bevétele meghaladta a várakozást, de messze elmarad a korábbi évektől. 2020. október 3-ai nappal bezárulva a Disney 710 millió dolláros veszteséget könyvelt el, ha pedig az egész évet nézzük, akkor a mikiegeres cég vesztesége már a nettó 2,83 milliárd dollár fölött jár. A WDWNT értesülései szerint az elmúlt negyven évben ez az első alkalom, amikor a vállalat egy teljes éves veszteségről számol be.

A Disney legnagyobb bevételi forrását a vidámparkok, a szórakoztató ipar, a termékek és a stúdiók biztosítják, melyeket leginkább sújtott a járvány az idei évben. És néhányat (a floridai Walt Disney World, a tokiói Disney Resort, és a sanghaji Disney Resort és a hong kongi Disneyland Resort) is csak korlátozott kapacitással nyitottak meg a látogatók előtt.

Disney+

A jelentésből kiderült, hogy a Disney bevételei ebben a negyedévben mindössze 2,58 milliárd dollár volt, ami 61%-os visszaesés a korábbi évekhez képest. A vállalat éves bevétele 16,50 milliárd dollár volt, ami óriási, 37%-os csökkenést jelent a korábbi évekhez képest.

Mint láttuk sok más stúdiónál, a legnagyobb kiesét a filmipar szenvedte el. A Disney több blockbustert is be akart mutatni az idei évben, ehhez képest csak az élőszereplős Mulan maradt a naptárban, minden mást elcsúsztatott jövő évre. A Mulan esetében egy új modellt is bevezettek, a filmet egy 30 dolláros prémium összegért árusították a Disney+ előfizetőinek, miközben néhány országban – köztük Magyarországon is – a mozikban is bemutatták. Pontos számokat nem tudunk, de úgy hallani, hogy 60-80 millió dollárt hozott a stúdiónak a Mulan digitális bemutatása. A Disney tulajdonában lévő stúdiók bevétele 1,59 milliárd dollár volt, ami 52%-os visszaesés a korábbi évekhez viszonyítva. A pénzügyi évnél a divízió 13%-kal múlta alul a korábbi éveket.

A jelentés egyetlen pozitív vonzata a Disney+ előfizetőinek száma volt. A tavaly novemberben indított szolgáltató egy év leforgása alatt több mint 73 millió előfizetőre tett szert, ami még a stúdiót is meglepte. A körülmények és a szokások egyértelműen azt mutatják, hogy nő az igény az online fogyasztható tartalmak iránt, ugyanakkor a Disney vezetői még nem merték meghúzni, hogy a nagy költségvetésű filmeket online mutassák be. Inkább kivárnak, s a Fekete Özvegy bemutatóját is 2021 májusára tolta, miközben a fiatalabb részvényesek már a Disney+ mellett voksolnak. Az előttünk álló években a trend változni fog, és ezt a mozik fogják leginkább megérezni.

Disney
Total
4
Shares
Previous Article
Amber Heard

Amber Heard megerősítette, már nagyon várja, hogy visszatérjen Mera szerepében az Aquaman 2. forgatásán

Next Article
PlayStation 5

Kisebb botrány a PlayStation 5 indulásán: Play has no limits szlogen játékok nélkül, miközben még készlethiányban is szenved a Sony

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!