Star Wars: Skywalker kora

15 megválaszolatlan kérdés a Star Wars: Skywalker kora után

Bár a Star Wars: Skywalker kora készítői igyekeztek minden kérdést megválaszolni, azért így is maradtak kérdések.

Bár a Star Wars: Skywalker kora készítői igyekeztek minden kérdést megválaszolni, azért így is maradtak kérdések.

Figyelem! A cikk hátralévő részében SPOILERelemeket olvashattok a történettel kapcsolatban!

A Skywalker kora már a mozikban. J.J. Abrams és Chris Terrio forgatókönyvírók méltó befejezéssel zárták a Skywalker-sagát, ami maximálisan megfelel a rajongói elvárásoknak, talán még túlzottan is, ami a kritikusok szerint végzetesnek bizonyult. Függetlenül attól, hogy hová soroljuk a franchise kilencedik epizódját, sok megválaszolatlan kérdést hagyott hátra.

A cikk hátralévő részében a kérdésekből fogunk válogatni, kezdve Palpatine uralkodó titokzatos visszatérésére. A Skywalker kora egy trilógia befejező része, de ha úgy tetszik, akkor egy új trilógia felvezetője is lehet, hiszen Rey az utolsó képsorokban lefektette az alapokat.

Palpatine hogyan maradhatott életben?

Palpatine

Miközben Kylo Rennek arról mesél az Uralkodó, hogy megtapasztalta a halált, az azonban nem derül ki, hogy hogyan tért vissza, miért most jött el a megfelelő pillanat a visszatérésre, vagy mi történt azután, hogy Darth Vader levetette a reaktorba. Luke Skywalker és Leia legyengült állapota miatt nem érzékelte soha, vagy a követői csak évekkel később élesztették újra Palpatinet? Palpatine eredetére most sem kaptunk választ, de talán majd valamelyik képregényből vagy a The Mandalorian második évadából erre is választ kapunk.

Ki vagy micsoda volt Snoke?

Snoke

Rögtön a Skywalker kora elején tiszta vizet öntenek a pohárba, egész idő alatt Palpatine műve volt, Snoke-on és Darth Vaderen is keresztül ő szólt Ben Solóhoz, hogy átálljon a Sötét oldalra. Miközben Snoke több klónját is látjuk az Exogol bolygón, soha nem derül ki, hogy Snoke valaki olyan volt, akivel miután Palpatine végzett, klónozta, vagy csak egy hüvelye volt, amit bábként használt az Erő segítségével. Valószínűleg Snoke egy hibás klón volt, ami az évek alatt azért deformálódott úgy el, mert hosszú ideig nem volt képes befogadni Palpatine szellemét. A napokban megjelent Kylo Ren képregény megerősítette, hogy Luke Skywalker megsebezte Snoke-ot.

Palpatine egy klón volt?

Star Wars: Skywalker kora Palpatine

Palpatine terve nem jött be, Rey unokája nem végzett vele, hogy szelleme átszálljon a lányba. Az Uralkodót mindvégig legyengülve ábrázolják, ujjai mintha elégtek volna, gépek tartják életben, azonban az utolsó nagy csatában Reyből és Ben Solóból kisziporkázza az Erőt, hogy régi testébe visszatérjen. A kérdés csak az, hogy az eredeti Palpatinet láttuk a filmben, akivel Darth Vader végzett, vagy egy másik sikertelen klónt? Pontos magyarázatot nem kaptunk a filmben, de A Sith-ek bosszújában arról beszélt Anakinnak, hogy mesterétől eltanulta, hogyan hozhat valakit vissza a halálból, így akár azt is eltanulhatta, hogy szellemét hogyan tartsa életben saját, halott testében.

Chewbacca szállítóhajója mikor szállt fel?

Chewbacca

Sokáig tévhitben tart a film, hiszen először úgy tűnik, hogy Chewbacca is rajta volt azon a szállítóhajón, amit Rey a villámokkal felrobbant a Pasaana sivatagi bolygón. Később kiderül, hogy a wookie túlélte, mert egy másik hajóval vitték el Kylo Ren parancsnoki hajójára, de ezt nem mutatták. Mikor a Ren lovagjai foglyul ejtik Chewiet, két hajót látunk a sivatagban, de elrepülni csak az egyiket mutatják.

Zorii Bliss mikor és hogyan menekült el a Kijimiről?

Zorii Bliss

Keri Russell karaktere, Zorii Bliss csak néhány percet tölt a képernyőn, és amikor éppen elkezdjük élvezni a vele töltött időt, egyszer csak eltűnik. Később a végső csatában az Exogolon visszatér, ahol Poe Dameronnak és barátainak segít a menekülésben és legyőzni a Végső Rend csillagromboló flottáját. Bármennyire is szeretnénk tudni, nem kaptunk választ a filmből, hogy Zorii hogyan menekült meg a felrobbanó Kijimiről, amit az Uralkodó kérésére robbantott fel az Végső Rend. Talán Zorii a szívére hallgatott, és Poe után ment, hogy barátja oldalán csatlakozzon az Ellenállókhoz.

Hux tábornok miért árulja el az Első Rendet?

Hux

Hux tábornokról kiderül, hogy egy kém, az Ellenállók kezére játszott több üzenetet is. Végig megvetette Kylo Rent, de ez még nem ad magyarázatot arra, hogy miért árulta el az Első Rendet, amire felesküdött. Talán úgy gondolta, hogy az Első Rend elárulásával meggyengíti majd a Rent, és előnyhöz juttatja az Ellenállókat. A filmben azt mondja, hogy nem érdekli, hogy az Ellenállók győznek vagy veszítenek, csak az érdekli, hogy Kylo Ren elbukjon, ezt pedig úgy érhette volna el, ha az Első Rend elesik Kylo Ren irányítása alatt.

Leia feláldozta magát?

Star Wars: Skywalker kora

Carrie Fisher tragikus halála után Leia története csak halállal végződhetett a Skywalker korában. Nem sok értelme volt a filmben annak a jelenetnek, melyben Organa tábornok utoljára megpróbálta fiát visszahozni a sötét oldalról, hiszen a fiával való kapcsolat nem ölhette volna meg egy olyan fontos pillanatban, mikor az Ellenállókat utolsó rohamra készítette fel. Mindent meg lehet magyarázni, s várhatóan erre is kapunk majd egy okítást, hogy a készítők miért ezt az utat választották Leia halálához.

Reynek mi előnye származott volna, ha Palpatine szelleme megszállja?

Rey Star Wars: Skywalker kora

Palpatine terve kissé nevetséges volt, hiszen előbb felajánlotta unokájának, hogy elfoglalja az őt megillető trónt, majd később megtudjuk, hogy az „összes Sith” benne él, és hogy ha Rey végez vele, akkor szelleme átköltözne a lány testébe, és ismét uralkodhatna a galaxis fölött. Ha ez a helyzet, akkor miért nem végzett magával, és szállta meg Reyt? Palpatine megerősíti, hogy meggyilkolásával Rey a Sötét oldal felé fordul, de motivációja és terve nagyon gyengének tűnik. Rey gonosz változata is csak egy értelmetlen hallucinációnak tűnik.

Ben Solo hogy élhette túl a zuhanást?

Kylo Ren

A párhuzam az új trilógia utolsó felvonása és A Jedi visszatér között egyértelmű, hiszen Palpatine szándékosan veti szakadékba Ben Solót, hogy bosszút álljon, amit Darth Vader vele tett egy évtizeddel korábban. A kérdés csak az, hogy Ben hogyan élte túl a zuhanást? Ben súlyosan megsérült, de ha figyelembe vesszük, hogy milyen erő van benne – korábban még egy Jedit vagy Sith-et sem láttunk, aki puszta kezével képes lett volna megállítani egy siklórepülőt -, akkor azt gondolnánk, hogy visszaverte volna Palpatine erejét, de nem ez történt. Akárhogy is, ez sokkal kielégítőbb volt, mint ahogy a Skywalker kora végén feláldozta magát.

Kik voltak Palpatine követői?

Star Wars: Skywalker kora

Nem nehéz elképzelni, hogy Palpatine titokban képes volt újjáépíteni a Birodalmat az évek során, de ki lehetett a több ezer ismeretlen alak a trónteremben, akik úgy imádták az Uralkodót? Ha olyan sok követője volt a Sötét oldalon, akkor azt hihetnénk, hogy Reyt könnyűszerrel megállíthatták volna, ellenben semmit sem csináltak a filmben, könnyen megölték őket, de akkor mi értelme volt őket megmutatni? Egy lehetséges magyarázat az, hogy az Uralkodó ezen a ponton már nem volt tudatánál, és valószínűleg félresikerült klónjai imádták őt, de reméljük, hogy egy napon a Lucasfilm is megerősíti ezt a teóriát.

Finn mit akart elmondani Reynek?

Star Wars: Skywalker kora

A történet során több alkalommal is felteszik a kérdést, hogy Finn mit szeretett volna elmondani Reynek, mikor a pasaanai kőingovány elnyeli barátainkat. Soha nem fogjuk megtudni, hogy Finn mit szeretett volna elmondani, de nem nehéz kitalálni, hogy szerelmet akart vallani. Annak ellenére, hogy Ross megcsókolta Finnt Az utolsó Jedikben, a filmben Finn végig Rey mellett akart maradni, mindvégig érte aggódott.

Milyen célt szolgáltak a Sith Trooperek?

Sith Trooper

A legegyszerűbb válasz: játékeladás. Akárcsak a Ren lovagjai, úgy a Sith Trooperek is nagyon csekély szerepet játszottak a filmben, és nem bizonyultak annyira félelmetesnek, mint azt előzetesen gondoltuk. Nehéz elhinni, hogy a nagy Kylo Ren magáról elnevezett volna egy vesztesekből álló csapatot, akik ilyen könnyen megadják magukat. A bemutató előtt arról találgattak a rajongók, hogy a Sith Trooperek esetleg Erő-használók lesznek, vagy valami hasonló, de semmi közük nem volt ehhez, közönséges rohamosztagosok voltak, akik az Uralkodó kötelékében tettek szolgálatot.

Az Első Rend csillagromboló hajói csak úgy felrobbannak?

Valami nem stimmelt a film végén, mert miután az Ellenállók megsemmisítik a Végső Rend armadáját, az Első Rend hajói szerte a galaxisban csak úgy felrobbannak… a semmitől. Hogyan történhetett mindez? Ez valami olyasmi, mint amikor a Bosszúállók leállították a portált 2012-ben, s ezzel a teljes chitauri hadsereg megbénult.

Valóban ez lenne a Skywalker-saga befejező része?

Luke Skywalker

Úgy tűnik, legalábbis a történet szerint, hiszen Palpatine volt az, aki megteremtette Anakin Skywalkert, majd Ben Solo, Leia Organa és Luke Skywalker mind meghaltak a Skywalker korában, vagyis nem maradt senki, aki továbbvihetné a vérvonalat. Viszont az utolsó jelenetben Rey Skywalkernek nevezi magát, vagyis ha úgy tetszik, akár folytatódhatna, ahogy arra már utaltak a készítők is. És nem kell attól sem tartani, hogy a jedik új neve a Skywalker lesz.

Mi következik ezután?

Rey

Ez egy jó kérdés. Mivel a Skywalker-saga a végéhez ért, ám sok megválaszolatlan kérdést hagyott maga mögött. A jedik jövője Rey kezében van, aki akár meg is alapozhatja a következő száz vagy ezer éven át tartó történeteket, vagy egy másik trilógiát, ami az újonnan bemutatott karakterek történetét mesélheti tovább.  

Total
44
Shares
Previous Article
Avatar

James Cameron úgy hiszi, hogy az Avatar folytatása felülmúlja a Végjáték sikerét is

Next Article
Star Wars: Skywalker kora

Eláruljuk, hogy mit jelent a Star Wars: Skywalker kora fénykardjának a színe

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!