Főoldal Kritikák/tesztek Filmkritikák Tyler Rake: A kimenekítés 2. kritika
Filmkritikák

Tyler Rake: A kimenekítés 2. kritika

A Tyler Rake: A kimenekítés 2.-ben van az egyik legjobb akciójelenet, amit valaha is láttunk.

533
Tyler Rake: A kimenekítés 2

A Netflix 2020 tavaszán mutatta be a Tyler Rake: A kimenekítés című filmjét, és nagy sikernek örvendett. A streamingszolgáltató saját bevallása szerint a filmet csaknem 99 millión nézték meg a megjelenéstől számított első négy hétben. Ezzel a streamingóriás egyik legnézettebb műsora volt a megjelenése után, és mivel az első rész befejezése nyitva hagyta a kaput a folytatás előtt, így csak idő kérdése volt, hogy mikor érkezik a Tyler Rake: A kimenekítés 2.

A folytatás azzal kezdődik, hogy választ kaptunk az első rész nagy kérdésére, Tyler Rake (Chris Hemsworth) hogyan maradhatott életben. A film főszereplője felépül a halálközeli élményéből, és megpróbál új és nyugodt életet kezdeni egy kis faházban Ausztriában, a semmi közepén. A nyugdíjas terveknek hamar véget vetnek, amikor egy titokzatos férfi (Idris Elba) kopogtat az ajtaján, aki egy munkát kínál a film névadó főhősének, amit egyenesen Rake volt felesége, Mia (Olga Kurylenko) megbízásából hozott.

Tyler Rake: A kimenekítés 2

Mia húgát, Ketevant (Tinatin Dalakishvili) és két kisgyerekét egy grúziai börtönben tartják fogva. Mia arra kéri Tylert, hogy törjön be és szöktesse meg a nőt és a gyerekeit, akiket a helyi maffiafőnök tart fogva. És ahogy általában lenni szokott az ilyen küldetések során, jobb, ha ezt csendben teszi, különben az egész maffia rájuk vadászik. Persze a dolgok nem a terv szerint alakulnak, és a film kétórás játékideje alatt elszabadul a pokol. A dolgok meglehetősen lassan, szinte már nyugodt tempóban indulnak, hiszen egy félórán keresztül más sem történik a filmben, mint a főhős felépülését látjuk. Az elnyújtott felvezető után végre akciót kapunk a javából, amit mindenki várt ettől az első rész után. Egyik akcióból csapunk át a másikba, a csendet pedig fegyverropogás váltja. A készítők nem vicceltek, amikor arról beszéltek, hogy a tétet emelték a folytatásra, pedig már az első résznél is kapkodtuk a fejünket a vágás nélküli akciójelenetekben, ám a második rész tudott újat mutatni.

Kezdésként rögtön megkaptuk azt a pazar jelenetet, amiről a bemutató előtt már sokat hallottunk. A nyitójelenet egy tizenöt perces, vágás nélküli akciójelenet, amely azzal kezdődik, hogy főhősünk egymaga betör egy börtönbe, hogy kiszabadítsa a foglyul ejtett nőt és gyerekeit, majd azzal végződik, hogy Rake egy vonat tetejéről egy minipuskával lelő egy helikoptert. Alig van időnk levegőt venni, mert egy kis szünet után következik a másik nagy felvonás a bécsi felhőkarcoló tetején. Nézve ezt a jelenetet olyan érzésünk támadt, mintha egy videójátékban találnánk magunkat, amelyben körülöttünk, a felhőkarcoló felett és alatt mindenki egy embert akar elkapni: a főhőst. Helyén kell kezelnünk a dolgot, hogy az egyik streaming szolgáltató filmjéről van szó, és akkor elfogadóbbak leszünk a látvánnyal, bár ez nem lehet mentség a Netflix esetében, mivel sokszor a nagy mozis blockbusterek büdzséivel vetekszenek ezek a filmek.

Tyler Rake: A kimenekítés 2

Joe Russo (a Bosszúállók: Végtelen háború és a Végjáték mögött álló testvérpár) írta a film forgatókönyvét. Mindent feláldoztak az akció érdekében, így érzelmek tekintetében a film meglehetősen sterilt lett, éppen csak annyi emberi érzés szorult a szereplőkbe, hogy elmondhassuk róluk, ők is emberek, de semmi több. Jól van ez, vérbeli akciófilmről beszélünk, nincs helye sírásnak és nyálas jeleneteknek, nem ezért szeretjük ezt a sorozatot.

Tyler Rake: A kimenekítés 2

Ez az akciófilmek zsigeri, hatásvadász brandjének legújabb darabja, amely alapvetően azt mutatja meg, hogy mire képesek az akciósztárok és a rendező/kaszkadőr-koordinátoruk. Kezdve ezekkel a kisebb, többnyire kézzel (vagy fegyverrel) vívott harcoktól, mint például amiket a John Wick és az Atomszőke című filmekben láttunk, egészen az olyan nagy költségvetésű filmekig terjednek, mint a legújabb Mission: Impossible, és a Tyler Rake: A kimenekítés 2. nagyjából ennek a ligának a közepén helyezkedik el.

A rendező Sam Hargrave (aki történetesen az utolsó két Bosszúállók-film kaszkadőrkoordinátora volt) teljes egészében úgy építette fel a filmet, hogy a figyelem az akciójelenetekre fókuszoljon. Mindegyik jelenetet nagy figyelmet kapott, és ettől nem érezzük úgy, hogy már láttuk korábban ezeket képsorokat. A maximumot hozza ki a filmből, a legegyszerűbbnek tűni párbajt is megspékeli valami extrával, amitől leesik a nézők álla majd.

Az első rész után nem gondoltuk volna, hogy életképes lehet a folytatás, mit lehet még kihozni ebből a szériából, de alaposan rácáfoltak erre a készítők. Mind történetben, mind látványban szintet tudott ugrani Tyler Rake következő küldetése, és ez még csak a kezdet, ennél sokkal nagyobb valami lehet. Úgy tudnánk legjobban leírni, ha a Tyler Rake: A kimenekítés egy átlagos film volt jó akcióval, akkor a második rész egy jó film elképesztő akcióval.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley
Filmek

A Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley után jöhet az 5. rész?

Júliusban érkezik a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley.

Rebel Moon
Filmek

Zack Snyder a Rebel Moon rendezői vágását új címekkel augusztusban mutatja be a Netfix

Kaptunk megjelenési időpontot és játékidőket is a Rebel Moon rendezői változataihoz.