x
Sorozatok

SOROZATSZEMLE: After Life, avagy a brit fekete humor kiteljesedése

A Netflix visszatérő sorozatának harmadik évad januárban debütált.

SOROZATSZEMLE: After Life, avagy a brit fekete humor kiteljesedése
  • Publishedfebruár 23, 2022

Az After Life (magyarul: Mögöttem az élet) egy 2019-ben indult brit tragikomédia, amelynek harmadik és egyben befejező évada 2022 januárjában debütált a Netflixen. A főszerepben Ricky Gervais komikus színészt láthatjuk, viszont nemcsak ennyi köze van a sorozathoz, hiszen az egészet ő írta, gyártotta és rendezte. Ennek tudatában egyáltalán nem meglepő, milyen jól használja minden jelenet a tipikus brit fekete humort.

A sorozat egy egészen egyszerű fejlődéstörténet: főszereplőnk, Tony (Ricky Gervais) egy kisvárosi újságíró, aki elvesztette feleségét, emiatt pedig mély depresszióba zuhant, és éppen utál mindent és mindenkit. Ebből kifolyólag csupán két barátja van, a kutyája és az alkohol. Mindezt pedig egy fekete vígjáték-drámában láthatjuk, kellően sötét humorral fűszerezve. A részek kb. 30 perc hosszúak, így könnyen fogyaszthatók, egymás után simán meg lehet belőlük többet is nézni, mégse fáraszt le.

A humora mellett a karakterfejlődésekben rejlik a sorozat erőssége. Epizódról epizódra követhetjük végig Tony felépülését, sőt mellette a mellékszereplők is hangsúlyt kapnak. Nem csupán sablonkaraktereket látunk, nekik is történetük van, és emiatt az emberi kapcsolatok fejlődése is fontos szerepet játszik a műsorban. Ennél a pontnál külön kiemelendő a gyászoló özvegy, akivel Tony a temetőben találkozik, és akitől a legjobb tanácsokat kapja lelki békéjének rendbetételére. Az ő hatására kezdődik meg főszereplőnk felépülése.
Mindezt egy látszólag teljesen hétköznapi, már-már unalmasnak tűnő kisvárosi környezetben láthatjuk, de a részek előrehaladtával rájöhetünk, hogy a város közel sem nevezhető unalmasnak. Tony munkájának hála sok vicces, szomorú, megdöbbentő emberrel és eseménnyel találkozhatunk, amik üde színfoltot jelentenek a részekben.

Annak ellenére, hogy minden megvan benne, ami egy sikeres sorozathoz kell, mégsem ajánlanám mindenkinek. Ahhoz, hogy élvezhető legyen az After Life tényleg nyitottnak kell lenni a brit fekete humorra, és el kell fogadni, hogy a sorozat teljesen hétköznapi témákat jár körbe mindenféle körítés és akció nélkül, emiatt van, akinek unalmas lehet.

Habár a gyász és a humor keveredése sokszor keserédes pillanatokat szül, de pont emiatt könnyű kapcsolódni a sorozathoz, hiszen kellően realisztikusan reprezentálja az élet fent és lent pillanatait.

Written By
Nagy Ágota