Close


Közelgő események

Sorozatok

SOROZATSZEMLE: A sorozat, amely hemzseg a traumáktól, The Sinner

Valószínűleg már sokan ismerik a The Sinnert, viszont nem biztos, hogy minden, a témára fogékony emberrel szembejött már.

SOROZATSZEMLE: A sorozat, amely hemzseg a traumáktól, The Sinner
  • PublishedFebruary 14, 2022

A sorozat egy 2017-ben induló, gyilkosságokat, nyomozásokat, és pszichológiai kérdéseket felvonultató thriller-dráma. Az eredetileg minisorozatnak tervezett alkotásnak végül négy évada jelent meg. A legutóbbi 2021. október-december között futott az USA Network forgalmazásában, majd 2022. január 30-án került fel a legnépszerűbb streaming platform, a Netflix kínálatába. Sajnos még tavaly novemberben a forgalmazó bejelentette, hogy a negyedik évaddal véget érnek Ambrose nyomozó kalandjai.

De vajon miért érdemes nézni? Többet ad bármiben, mint más krimi/thriller? Bizonyos értelemben határozottan igen, ugyanakkor hordoz a műfajban megszokott, sematikus jegyeket is.

Az etapok középpontjában egy-egy gyilkosság áll, viszont nem a tettes kiléte a rejtély, hiszen láttuk a történéseket, a kérdés a miért, mi állhat a háttérben. A The Sinner különlegessége a felépítésében rejlik, mivel minden évad középpontjában más főszereplőket láthatunk Ambrose nyomozó (Bill Pullman) mellett. Ennek oka, hogy egy antológiáról beszélünk, a nyomozó személye, az évadok során kibontakozó lelki dilemmái és azok okai kötik össze az etapokat. Minden főszereplőtől megkapó alakítást láthatunk, kezdve Jessica Biellel, majd Elisha Henigen és Carrie Coon párosán át, Matthew Bauerig, a legújabb alkalommal pedig Alice Kremelberg mutatta meg tehetségét. Mivel a történetek egy háttérben meghúzódó pszichológiai problémára, korábbi traumára épülnek, így különösen fontos a színészek játéka. Ezt mutatja az is, hogy az általuk meghozott siker hatására rendeltek be a tervezetthez képest plusz három évadot. A szereplőkön kívül a történetvezetést érdemes még kiemelni, a korábban említett pszichológiai vonulatot, ami a krimi szállal tökéletes harmóniában működik, ahogy azt már máskor is láthattuk a képernyőkön. Ez a kettős pedig önmagával hozza a tipikus komor, kivárosi hangulatot, amely miatt nehezebben emészthetővé válik a sorozat. Viszont ebből kifolyólag, ha a néző a megfelelő hangulatban ül a kijelző elé, könnyen beleeshet a binge watching csapdájába, de abszolút megéri.A harmadik évadot említhetjük gyengébb láncszemként, kiszámíthatóbb, kevésbé volt izgalmas, mint a többi.

Szukits

Talán ezt a minőségbeli megingást lehetne felhozni negatívumként a sorozat kapcsán, viszont ez abszolút nem ok arra, hogy ne adjunk neki egy esélyt. Pláne úgy, hogy megvan a lehetőségünk az évad-kihagyásra, ha el tudjuk engedni Ambrose traumáinak megismerését.

Összességében, ha érdeklődünk a krimi, dráma, pszichológiai kérdések iránt, és nem riadunk vissza a szélsőséges történetekről, mindenképp érdemes időt szánni a The Sinerre.

Written By
Nagy Ágota