x
Filmek

Ridley Scott eredetileg teljesen más befejezést szánt A nyolcadik utas: a Halál főhősének

Kevesen tudták, de Ridley Scott teljesen más befejezést tervezett A nyolcadik utas: a Halál főhősének.

Ridley Scott eredetileg teljesen más befejezést szánt A nyolcadik utas: a Halál főhősének
  • Publishednovember 25, 2019

Kevesen tudták, de Ridley Scott teljesen más befejezést tervezett A nyolcadik utas: a Halál főhősének.

A mai napig rengeteg film merít ötletet az Alien-filmekből. A filmből, ami lényegében egy klausztrofóbiás kísértet járta házként funkcionált az űrben, ám a sötét ház helyett egy űrhajón borzolták a rajongók idegállapotát. Ki ne emlékezne a film szlogenére is, „az űrben senki sem hallja meg a sikolyod.” A ’70-es végén és ’80-as években Ripley hadnagy (Sigourney Weaver) a franchise hősévé vált, miután túlélte A nyolcadik utas: a Halál kultfilmet. Máig mindenki zsáner hőséről beszél, akit a filmtörténelem egyik legnagyobb női hőseként tartanak számon, ám öröksége majdnem egy filmre korlátozódott, hiszen Ridley Scott eredeti tervében teljesen máshogy végződött volna az Alien.

Az 1979-ben bemutatott Alien máig nagy népszerűségnek örvend a kritikusok és a rajongók körében. Ezután Ripley összesen még három másik alkalommal vette fel a kesztyűt a Xenomoroph-fal, a második részben katonákkal mentőakcióra indultak az LV-426-ra, majd a harmadik feláldozta magát, a készítők azonban megtalálták a módját, hogy visszahozzák a negyedik részben, ott ugyanis klónozták Ripleyt, hogy vele együtt az idegent is megkaparintsa a cég.

Mint utólag kiderült, Scott eredetileg megcserélte volna a franchise két főszereplőjének sorsát, s nem Ripleyt hagyta volna életben, hanem az idegent, ami hatalmas felháborodást váltott volna ki a rajongók körében, miután az elmúlt két órában a Nostromo legénység utolsó tagjáért izgultak. A mozikba került filmben Ripley még megírja a hajónaplót, Jonsey macskát hibernáló kamrába teszi, majd maga is álomra hajtaná a fejét, de ekkor megpillantja a Xenomorphot a mentőkabinban. Egy fegyverrel a légzsilipen keresztül kirepíti a végtelen űrbe, majd a hajtóműveket bekapcsolva elégeti, és megmenekülnek.

Alien

Scott elárulta, hogy a forgatókönyv eredeti változatában Ripley a fegyvernek hasznát sem vette volna az idegennel szemben, sőt, az rátámad Ripleyre, egyenesen széttépte volna az űrsisakot, majd Ripley fejét is letépte volna. És ha ez még nem lett volna elég nyomasztó, a befejező képsorokon az irányítópult egyik gombnyomásával még ki is jelentkezett volna a rendszerből. Ez azonban nem tetszett a Fox vezető producereinek, és megfenyegették a rendezőt, ha nem írja át a befejezést, akkor kirúgják. A többi pedig már történelem.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.