Főoldal Filmek Rian Johnson “még büszkébb” a Star Wars: Az utolsó Jedikre, mint a megjelenéskor volt
Filmek

Rian Johnson “még büszkébb” a Star Wars: Az utolsó Jedikre, mint a megjelenéskor volt

Lehet vitatkozni a rendező szavaival, de valóban építő volt Az utolsó Jedik.

337
Star Wars: Az utolsó Jedik

Nagy port kavart a Star Wars: Az utolsó Jedik a megjelenés után, sokan mindenidők legrosszabb filmjének nevezték, Rian Johnson neve pedig szitokszóvá vált a rajongók körében. Eközben pedig a Lucasfilm egy teljesen új trilógia kidolgozásával bízta meg a filmrendezőt. A kritikusok szerették a filmet, ami mert újat mutatni, alapjaiban bolygatta fel az állóvizet, de ez sem volt elég a világnak.

Rian Johnson rendező állítása szerint a Star Wars: Az utolsó Jedik ötödik évfordulóján “még büszkébb” a filmre, mint amikor kijött a mozikban. Az Empire magazinnak adott interjújában a 48 éves filmrendező bővebben is kifejtette gondolatát. Az utolsó Jedik közvetlenül a Star Wars: Az ébredő Erő után veszi fel a fonalat, de teljesen váratlan irányba folytatódott a történet. Rey, Poe és Finn történetének következő kalandja, a Star Wars-folytatástrilógia második része nem félt váratlan dolgokat meghúzni. Elvégre, ahogy Johnson maga is kifejtette, Az utolsó Jedik nem csak egy Star Wars-film.

Azt hiszem, lehetetlen, hogy bármelyikünk is úgy közelítsen a Star Warshoz, hogy ne úgy gondoljon rá, mint egy mítoszra, amivel együtt nőttünk fel, és hogy ez a mítosz, ez a történet hogyan férkőzött az elménkbe, és hogyan hatott ránk. A végső szándék nem az volt, hogy lecsupaszítsuk – a szándék az volt, hogy eljussunk a mítosz alapvető erejéhez. És végső soron remélem, hogy a film megerősíti a Star Wars mítoszának erejét az életünkben.

Rian Johnson

Az utolsó Jedik főszereplőjének mítosza központi szerepet kapott a filmben, ahogyan az várható volt. Johnson azonban elárulta, hogy nem pusztán a Jedi-mester, Luke Skywalker mítoszát dekonstruálta. Arról volt szó, hogy lebontja a mítoszt, hogy eljusson az igazán fontos részekhez.

A film utolsó képei számomra nem dekonstruálják Luke Skywalker mítoszát, hanem felépítik azt, és magáévá teszi azt. Ezek a képek azt mutatják, hogy teljesen szembeszáll a ‘dobd el a múltat’ gondolattal, és elfogadja azt, ami valóban számít a mítoszában, és ami inspirálni fogja a következő generációt. Tehát számomra a lecsupaszítás folyamata mindig annak érdekében történik, hogy eljussak valami lényegeshez, ami valóban számít.

A VIII. résszel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy Skywalker visszatérése (és végső áldozata) az Ellenállás erői számára a remény szimbólumává emelték őt. És talán pont erre volt szüksége a galaxisnak. A film híresen megosztó (és időnként mérgező) része lett a popkultúrának. Johnson többször is nyilatkozott témában, és mindvégig kiállt döntése mellett.

Star Wars: Az utolsó Jedik
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Tőrbe ejtve: Az üveghagyma
Filmek

Kiderítették, mikor kezdődik a Tőrbe ejtve 3. forgatása

Rian Johnson keményen dolgozik a Tőrbe ejtve 3. részén.

Tőrbe ejtve: Az üveghagyma
Filmkritikák

Tőrbe ejtve: Az üveghagyma kritika

Benoit Blanc visszatért, hogy megoldjon egy egészen bizarr gyilkossági esetet.