Zendaya

PORTRÉ: Zendaya, Disney-sztárból az egyik legizgalmasabb kortárs színésznő

Portré cikkünkben bemutatjuk a ma 24 éves Zendayát.

A Disney csatorna istállójából a 2000-es évek közepén számtalan kifejezetten népszerű sorozat került ki. Sonny, a sztárjelölt, Hannah Montana, Jonas, Varázslók a Waverly helyből vagy az Indul a risza, hogy csak néhány címet említsünk. Ezzel párhuzamosan pedig felnőtt egy olyan színészgeneráció, amely ezekben a sorozatokban bontogatta a szárnyait. Miley Cyrus, Demi Lovato, Bella Thorne, vagy mai portrénk alanya, Zendaya. A sort azért is volt érdemes vele zárni, mert ő némileg kakukktojás, egy kicsit kilóg a felsorolásból. Mert bár az előbb említett nevek nagy többsége a mai napig fellelhető a nyilvánosságban, talán Zendaya az egyetlen, aki színészként is képes volt betörni az első ligába. A Marvel-univerzumbéli szereplésével a közönség szeretetét nyerte el, az Eufóriában nyújtott alakítása előtt pedig a teljes szakma leborult. Következő cikkünkben megpróbáljuk kontextusba helyezni és feltérképezni ezt a teljes profilváltást, célunk továbbá, hogy megvilágítsuk, miért Zendaya korosztályának egyik legizgalmasabb és legreménytelibb színésznője.

A színészet számomra leginkább a saját határaim kitolásáról szól. Furcsának tűnhet a következő kijelentés egy olyan embertől, aki a nyilvánosság előtt éli a mindennapjait, de elképesztően introvertált és kockázatkerülő vagyok. Szakmailag viszont alázatos, így a színészet kedvéért meg tudok tenni olyan dolgokat is, melyekre magánemberként képtelen volnék.

Where Are They Now? The Cast of "Shake It Up" - Obsev

Zendaya 1996. szeptember 1-én, Oaklendben látta meg a napvilágot. Édesapja afroamerikai, míg édesanyja európai (skót, német) felmenőkkel rendelkezik. Már gyerekként kapcsolatba került a színészettel, hiszen édesanyja a helyi Shakespeare-teátrumban végzett ügyes-bajos feladatokat, így a kislány sokszor tartózkodott a színházban, részt vett néhány produkcióban, illetve a színház tehetséggondozó programjában. Fiatalon művészeti iskolákba járt, tehetségére pedig hamar felfigyelt az ország szakmai grémiuma. Színházi feladatai mellett modellként és táncosként is keresett volt rögtön a kezdetektől. Már tizenévesen eldöntötte, hogy ezzel a művésznévvel szeretne megjelenni a nyilvánosság előtt, mely egyébként a Shona nyelven (Zimbabwe egy népcsoportja) azt jelenti, “köszönetet mondani”.

Zendaya karrierjében a nagy áttörést a 2013-as év jelentette. Ekkor került ugyanis bemutatásra az Indul a risza című sorozat, mely rögtön hatalmas sikert aratott a Disney csatornán, Zendaya, illetve főszereplőtársa, Bella Thorne pedig ünnepelt sztárok lettek. A sorozat emellett a fiatal színésznő zenei karrierjének is nagy lökést adott, hiszen a szériában felcsendülő számok hamar a slágerlisták élére kerültek. Nemsokkal később részt vett egy népszerű amerikai TV-műsorban, a Dancing with the Starsban (tulajdonképpen a Szombat esti láz amerikai verziója), Val Chmerkovskiy profi táncos oldalán.

Zendaya as 'Michelle' in Spider-Man: Homecoming

Az Eufória rengeteg mindent tanított, elsősorban magamról. Hihetetlenül maximalista vagyok, soha nem vagyok elégedett a teljesítményemmel és kételkedem is magamban. Ezért volt szükségem egy ilyen szerepre, hogy magamnak is bizonyítsam, hogy mindaz, ami Rue-t egy árnyalt figurává formálja, bennem van.

A 2017-es év ismét csak kiemelendő Zendaya szempontjából. Ekkor mutatták ugyanis be Pókember karakterének legfrissebb interpretációját, ám ekkor még nem sokat tudtunk karakteréről. Karaktere nagyon titokzatos volt, akire csak úgy hivatkoztak, mint MJ, ám a Marvel ekkor úgy fogalmazott, hogy ő nem Marry Jane Watson. A folytatásból végül kiderült, hogy Zendaya karaktere lesz Peter szerelme, ám csak a név hasonló. Emellett pedig feltűnt többek között Michelle Williams, Zac Efron és Hugh Jackman oldalán A legnagyobb showman című musicalben.

Mind ez idáig azonban csupán közönségsikerről lehetett beszélni. Az igazi szakmai áttörés még hiányzott, azt az HBO Eufória című sorozata hozta el a színésznő számára. A Barry Levinson által vezetett alkotógárda (többek között Rév Marcell operatőrrel kiegészülve) egy fontos és aktuális sorozatot alkotott, melynél tökéletesebb terepet nem is igazán találhatott volna Zendaya a kiteljesedéshez. A kényszeres, drogfüggő Rue szerepe merőben más, mint a Disney csatorna sorozatainak fényűző világa. A 24 éves színésznő pedig tökéletesen helytállt, árnyalt, finom alakításával elvitte a hátán a sorozatot.

Fantasztikus és egyben elképesztően izgalmas időszak volt az Eufória premiere, ezzel együtt azonban rengeteget szorongtam. A szorongás, önmagam megkérdőjelezése egyébként is visszatérő probléma. Már most tudom, hogy ezután az interjú után is hetekig azon fogok őrlődni, hogy mit mondtam rosszul, hol kellett volna pontosabban és jobban fogalmaznom.

Coronavirus: Zendaya's 'Euphoria' hoodie for sale in an A24 charity auction

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy innentől pedig a határ a csillagos ég. A Dűnében elképesztő színészkollégák mellett bizonyíthat, a Finest Kind című thrillerben Jake Gyllenhaal és Ansel Elgort oldalán fog szerepelni, az Eufória készítőjével és a Tenet sztárjával, John David Washingtonnal forgatott egy klausztrofóbnak ígérkező házassági drámát a pandémia alatt.

Total
5
Shares
Previous Article

Nemsokára újra vethetünk néhány kósza pillantást a Resident Evil Village-re

Next Article

KRITIKA: Palm Springs

Related Posts