PORTRÉ: Matthew McConaughey, romantikus filmek sztárjából az egyik legkiválóbb drámai színész

Mai születésnaposunk sikeresen tört ki a romantikus filmek skatulyájából.

Alapvetően jellemző ránk, hogy szeretünk címkézni, skatulyázni, szeretjük, ha mindenkivel kapcsolatban van egy sziklaszilárd megmondásunk. Ez az igény pedig Hollywoodban talán még erősebb. A színészekkel kapcsolatban majdnem minden esetben kialakul egy kép, hogy pontosan milyen szerepekre, filmekre alkalmasak (néhány olyan nagyság persze van, mint Meryl Streep vagy Jack Nicholson, akik ugrálhatnak a különböző műfajok között). Matthew McConaughey is évtizedekre került bele a romantikus filmek és az akciómozik skatulyájába, hogy aztán abból példátlan módon törjön ki onnan.

A ma 51 éves színész 1969. november 4-én látta meg a napvilágot, a Texas állambeli Uvaldéban. McConaughey nagyon röviden foglalta össze később a Texashoz fűződő viszonyát.

Texasban születtem, imádom Texast!

Édesapja futtbalista volt, játszott a Kentucky és a Houston főiskolai csapataiban is. Sőt, még az NFL-ben is megvolt a lehetősége a bemutatkozásokra, hiszen a Green Bay Packers draftolta őt. Azonban a szezon kezdete előtt elbocsátották a csapattól, így a profi ligában sosem mutatkozott be. Az édesanya, Mary Kathleen pedig óvodapedagógusként dolgozott, emellett könyvei is jelentek meg. Érdekesség, hogy a szülők háromszor házasodtak össze, kétszer is elváltak, ám később ismét egymás mellett éltek. Matthew-nak két bátyja van, egyikőjük szintén hírnévre tett szert. Michael (vagy becenevén Rooster) a semmiből épített fel milliárdos bevételt produkáló vállalkozásokat, és több alkalommal szerepelt a médiában is. A CNBC West Texas Inventors Club című realityjének egyik főszereplője, majd az A&E Rooster&Buch című műsorában is szerepel.

Matthew McConaughey Spent 52 Days Alone in the Desert with No Electricity  to Write His Memoir | Vanity Fair

A család aztán Longview-ba költözött, Matthew itt járt középiskolába. Sőt, egy évet még Ausztráliában is töltött cserediákként. Egyetemre Austinban jár, ahol csatlakozik a híres, és filmekben is többször látott Delta elnevezésű diákcsoporthoz. Rádiós-, televíziós- és filmismereteket tanult, ekkor is kezdett tehát már kikristályosodni az érdeklődési kör.

Nem is váratott magára sokáig az áttörés. A ’90-es évek elején McConaughey elkezd reklámokban szerepelni, majd 1993-ban megkapja élete első filmszerepét. Bob Balaban Barátom a halálom című rendezésében tűnik fel. Majd egy fantasztikus szereposztású moziban játszik Az amerikai függetlenfilm egyik legizgalmasabb alakjának, Richard Linklaternek a Tökéletlen idők című filmjében többek között Jason London, Ben Affleck és Milla Jovovich oldalán szerepel.

A következő évben a Texasi láncfűrészes történetének egy igen mérsékelt sikerű feldolgozásában szerepelt. Nagy sikert aratott az Angyalok a pályán című Disney-mozi szereplőjeként, majd olyan alkotásokban szerepel, mint a Glory Daze, a Skorpió forrás, Ha ölni kell… A ’90-es évek végén elkezd igazán nívós rendezőkkel dolgozni. Robert Zemeckis-szel a Kapcsolatban dolgozik, majd szerepel Steven Spielberg eposzában, az Amistadban.

Matthew McConaughey to teach full-time at the University of Texas - Insider

A 2000-es évek elején aztán jöttek a romantikus vígjátékok, Jennifer Lopez oldalán a Szeretném, ha szeretnél (később a színész ezt nevezte meg karrierje leggyengébb filmjének), a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, a Kisördögök, a Bolondok aranya… Bár McConaughey ebben az időszakban is szerepelt más műfajú filmekben (Több, mint sport, Szahara, Pénz beszél), a 2010-es évekre egy fontos változás állt be a karrierjében. Elkezdett a komoly műfajok, és a függetlenfilmek felé fordulni.

Meghökkentem az embereket. “Jézusom, te aztán felemelkedőben vagy, McConaughey! Másmilyennek látlak.

Az igazság ára című, egészen kiváló thrillerben/drámában tűnik fel, Az újságos fiú című filmben Nicole Kidman és Zac Efron oldalán szerepel, a Mud-ban pedig egy, a társadalom peremére szoruló férfit alakít. A Magic Mike még némileg visszatérés a korábbi zsánerhez, a Mielőtt meghaltam azonban az első Oscar-jelölést, sőt magát a díjat is meghozza. A színész nagyjából húsz kilót fogyott a szerep kedvéért, erről később így nyilatkozott:

Matthew McConaughey's Oscars speech and the rule of three

Az lepett meg igazán, hogy hirtelen mennyi energiám lett. Az elvesztett kilók valahogy lelkesedéssé formálódtak. A film egyébként fantasztikus, egy élő, lélegző alkotás, amely sokunkhoz szól, és amely nagyon fontos témákat érint.

Ezt az elmúlt években olyan sikerek követték, mint A Wall Street farkasa, A törvény nevében, a Csillagok között vagy az Úriemberek. Boldog születésnapot kívánunk Matthew McConaugheynek, és reméljük, még sok jó szereppel örvendeztet majd meg minket.

Total
2
Shares
Previous Article
Tenet

Christopher Nolan úgy gondolja, hogy a stúdiók rossz tanúságot vonják le a Tenet bemutatójából

Next Article
Pókember

Tom Holland megosztotta az első képet a Pókember 3. rész forgatásáról

Related Posts