x
Filmek

PLOTELBESZÉLÉS: Szellemirtók

Who you gonna call? Ghostbusters!

PLOTELBESZÉLÉS: Szellemirtók
  • Publishedszeptember 18, 2016

Who you gonna call? Ghostbusters! Igen, szellemirtók. Imádok mindent, ami Melissa McCarthy. Bármilyen filmben is szerepeljen, ott garantált a nagy nevetés és a jókedv. Sok kritikát hallottam és olvastam az új filmmel kapcsolatban, miszerint paródiája az egykori klasszikusnak, nos, én már nem emlékszem a régi filmre, így a tudatlanok nyugalmával ültem neki megnézni a filmet.

Főszereplőnk, Erin Gilbert (Kristen Wiig) épp azért küzd, hogy ne rúgják ki állásából, ám szinte minden ellene van, és az sem segít rajta, hogy egykori gyerekkori barátnője, Abby Yates (Melissa McCarthy) meghirdette az interneten közös, szellemekkel fogalakozó könyvüket a lány tudta nélkül. Erin fel is keresi Abby-t és meglepve tapasztalja, hogy Abby nem adta fel álmait és még mindig a szellemek létezését kutatja. Amint meglátjuk Melissa McCarthy-t a vásznon, már szakadhatunk a nevetéstől, ám megismerkedhetünk egy még izgalmasabb és vagányabb karakterrel, Abby kutatótársával, Jillian Holtzmann-nal (Kate McKinnon).

Abby (Melissa McCarthy), Erin (Kristen Wiig), Holtzmann (Kate McKinnon) and Patty (Leslie Jones) in Columbia Pictures' GHOSTBUSTERS.
Abby (Melissa McCarthy), Erin (Kristen Wiig), Holtzmann (Kate McKinnon) and Patty (Leslie Jones) in Columbia Pictures’ GHOSTBUSTERS.

A három leányzó a semmiből egy kísértet járta házba keveredik, ahol sikerül levideózniuk egy igazi szellemet, ám Erin főnökének ez nem, hogy tetszik, egyből ki is rúgja a lányt. Mivel Erin újra hisz régi elképzeléseiben, nem búsul, csatlakozik Abby-hez és Holtzmann-hoz, akiket szintén elbocsájtanak munkahelyükről, így együttes erővel kibérelnek egy irodát, ahol zavartalanul kísérletezhetnek. Első feladatuk, hogy egy alkalmas „titkárnőt” találjanak. Meg is találják Kevin (Chris Hemsworth) személyében, akinek sajnos nem osztottak sok észt, így elég furcsa volt nézni a szuper izmos Thor-t nulla IQ-val. A csajok meg is kapják első megbízásukat a földalatti vasút egyik alkalmazottjától, Patty Tolan-től (Leslie Jones), így egy izgalmas és annál is viccesebb jelenetnek lehetünk szemtanúi a metróaluljáróban. A nagy izgalmaknak köszönhetően Patty csatlakozik a csapathoz és hoz magával egy járművet, vagyis egy halottaskocsit is, amit Holtzmann briliáns szellemfogó kütyüivel fel is szerelnek.

The Ghostbusters new receptionist Kevin (Chris Hemsworth) in Columbia Pictures' GHOSTBUSTERS
The Ghostbusters new receptionist Kevin (Chris Hemsworth) in Columbia Pictures’ GHOSTBUSTERS

Így már négyen indulnak neki egy újabb bevetésre, ahol sikeresen el is fognak egy szellemet, sok ezer ember szeme láttára, így már a nagy nyilvánosság is felfigyel rájuk. A polgármester emberei fel is keresik őket, mondván, maradjon titokban az egész. A lányok kisebb elkeseredés után arra jutnak, hogy az a lényeg, hogy ők tudják, mi az igazság, ám a sok szellemtámadás miatt elég nehéz volt eltitkolni azt. Az eddigi bevetéseik során mindig találtak egy kis kütyüt, rájönnek, hogy valaki egy átjárót akar nyitni a világunk és a szellemvilág között. Rá is találnak a férfire, Rowan North-ra (Neil Casey), aki épp készül beindítani a gépet, ami megnyitja az átjárót, de sikeresen kiiktatják. Ahelyett, hogy learatnák a babérokat, ismét eltusolják az ügyet és már-már a nevetség tárgya lesz a szellemirtók csapata.

Ám jön a fordulat, ugyanis Rowan-nek direkt az volt a terve, hogy halálával átlép a szellemvilágba, majd onnan visszatérve igázza le a Földet. Így is történt és rá is talál egy ideális testre, hát persze, hogy Kevin bőrébe bújik (így már érthető, miért vállalta el Chris ezt a szerepet). Most, hogy a főgonoszunk egy félisten, annyira nem is haragszunk rá, és bízunk benne, hogy nem hal meg. Persze a világot attól még elkezdi elpusztítani, a szellemek ellepik a várost, így a lányok csapata elkezdi őket irtani Holtzmann szuper fegyvereivel. Sok nevetés és izgalom után, sikerül a szellemeket visszaküldeni saját világukba, velük együtt a város elpusztított és totál lerombolt részei is egy ütésre helyreállítódtak, mintha meg sem történt volna az egész és IGEN, Kevin újra a régi…sajnos. De immáron mindenki tud a szellemek létezéséről és a szellemirtók csapatáról, jutalmuk a hőn áhított egykori tűzoltóállomás épülete, ahol frissen berendezkedve várják az újabb kalandokat.

The Ghostbusters Abby (Melissa McCarthy), Patty (Leslie Jones), Holtzmann (Kate McKinnon) and Erin (Kristen Wiig) in Columbia Pictures' GHOSTBUSTERS.
The Ghostbusters Abby (Melissa McCarthy), Patty (Leslie Jones), Holtzmann (Kate McKinnon) and Erin (Kristen Wiig) in Columbia Pictures’ GHOSTBUSTERS.

VÉGSZÓ

Bárki bármit mond, szerintem nagyon vicces film. Nem úgy kell rá tekinteni, mint a régi Szellemirtók kopija, hanem mint egy teljesen új vígjáték. Furcsa lehet, hogy a főszereplők szinte egytől-egyig csajok, de bátran ajánlom a pasiknak is, mert kőkemény poénokra számíthatnak, nem pedig csajos problémákra és nyavalygásra. Egy mozit mindenképp megér.

Written By
Tarjányi Tünde