Sorozatkritikák

Ms. Marvel 1. évad kritika

A Ms. Marvel lett az egyik legjobb és legszerethetőbb eredettörténet a Marvel-karakterekhez.

327
Ms. Marvel

A Ms. Marvelnél magasra tették a lécet. Az új Disney+ tinisorozata nem csak a Marvel-képregények egyik legnépszerűbb új karakterét adaptálja élőszereplős alakban, hanem Oscar Isaac óriási sikerű Holdlovagja után került bemutatásra a streaming szolgáltatón. Szerencsére Ms. Marvel eredeti képességei nélkül is megállja helyét a tévéképernyőjén a karakter.

Iman Vellani főszereplésével mutatják be Kamala Khant az MCU-ban, egy 16 éves muszlim pakisztáni-amerikai lányt, aki Jersey Cityben él. Kamala lelkes rajongója Carol Danversnek, más néven Marvel Kapitánynak. Ideje nagy részét azzal tölti, hogy Danvers kalandjairól fantáziál, szülei és iskolai tanárai legnagyobb bánatára. Kamala elszántsága azonban töretlen, több közös vonása van hősével, mint azt bárki is gondolná, amire hamarosan ő maga is rádöbben, amikor a nagymamájától kapott karperec felszabadítja a saját szuperképességeit.

Ms. Marvel

Egy fiatal és tapasztalatlan hős főszereplésével nem meglepő, hogy a Ms. Marvel messze áll az olyan sorozatok hangvételétől, mint a Holdlovag vagy A Sólyom és a Tél katonája. A Ms. Marvel sok szempontból hasonló terepen mozog, mint a Pókember: Hazatérés. Mindkettő elszakít minket a Bosszúállóktól és a halálos védelmezők magasztos ügyeitől, hogy egy átlagos tinédzser szemén keresztül fedezzük fel az MCU-t. De mégis van egy lényeges különbség Peter Parker és Kamala Khan között. Miközben Tom Holland Peter Parkerje csodálja Tony Starkot és a Bosszúállókat, Iman Vellani Kamalája sokkal valóságosabb és bizonyos értelemben egy fangirl. Vellani hatalmas energiával játssza a karaktert, ami abból is adódhat, hogy nemcsak a képernyőn, hanem a való életben is nagy rajongója a Marvel kockásainak.

A sorozat nyitó epizódjában Kamala a Marvel Kapitány cosplay-jén dolgozik, a történetben pedig a szülei kérésének ellenére megpróbál eljutni az AvengersCon nevű eseményre. És persze a rendezvény balul sül el. A háttérben nem bújnak meg szupergonoszok, világot fenyegető veszélyekkel sem kell megbirkózni a főhősnek, és még Bosszúállók sem ugranak be. Ehelyett teljes mellbedobással egy tinédzser szemszögéből mesélik el a történetet, akinek legnagyobb ellenségei a szülei, akik próbálják meggátolni, hogy elmenjen a rendezvényre. Egy szórakozató, kalandos történetet kapunk, középpontjában egy tinédzserrel, de persze a világ felismerhető, hogy a Marvel Moziverzumban járunk, és bizony léteznek szuperhősök. A közönség számára azonnal világossá válik, hogy Kamala egy közülünk – egy rajongó, aki arról álmodik, hogy Bosszúálló lesz.

Ms. Marvel

Az is azonnal nyilvánvaló, hogy a sorozat készítői a jó és a gonosz elleni eposzt próbálják beilleszteni egy olyan térbe, ahol egyszerűen nem állná meg helyét a történet, ezért inkább a Ms. Marvel egy lány eredettörténetét meséli el, aki az MCU árnyékában a nehéz tinédzserkorát éli meg. Emberközelibb, karakterközpontúbb, mint néhány Marvel-sorozat, és ettől lett olyan szép a sorozat. A folytatásban nagyobb kalandok várnak a címszereplőre, mondjuk például a The Marvels című folytatásban, amikor találkozik példaképével, a Marvel Kapitánnyal. Azaz a Marvel Studios azt az utat választotta, hogy inkább Kamala Khan kis életét meséli el, nem pedig Ms. Marvel hősies küzdelmeit elemeli ki – nincs is mit még, hiszen még csak most vált azzá, s ettől sokkal szerethetőbb, kerekebb karakterrel találkozunk majd jövőre a filmvásznon, amikor Carol Danvers és Monica Rambeau oldalán harcol.

Eredettörténetként a Ms. Marvel éppen azt használja ki, hogy Kamala Bosszúállók legnagyobb rajongója. Míg a legtöbb eredettörténet arra összpontosít, hogy felfedezzük a karaktereket, mit jelent hősnek lenni, addig a sorozat úgy mutatja be Kamalát, aki bizonyos értelemben már együtt él a szuperhősökkel. Amikor szert tesz erejére, nem úgy tekintünk rá, mint aki most fedezi fel először a nagyobb erővel járó felelősséget, hanem próbál megfelelni a Marvel Kapitányról mintázott példaképnek. Az is beszédes, hogy éppen akkor kapja meg az erejét, amikor elveszettnek és céltalannak érzi magát az életében, és úgy tűnik, hogy az új képességei megvilágítják az előre vezető utat. Ez nem jelenti azt, hogy az ereje ne okozna fejtörést a főhősnek, de Kamala számára a szuperhőssé válás csak egy következő lépcső a felnőtté válásnak és a családdal és a szerelemmel való küzdelem mellett.

Az egyedi hangvételű történetmesélés mellett a Ms. Marvel vizuális megjelenítése eltér a korábbi produkciókétól. Az egyik legstílusosabb az egész MCU-ban. Kamala fantáziájába találjuk magunkat, amelyek tele vannak olyan rikító és káprázatos látványvilággal, amit csak egy tinédzserlány álmélkodásaink keresztül ismerhetünk meg. Kamala firkái életre kelnek. Akik a Disney Channel filmjein nőttek fel, számukra nosztalgikus lesz a Ms. Marvel egyes jelenetei. Sokszor kiszámítható a történet, ami abból is adódhat, hogy egy tinédzser oldaláról ismerjük meg ezt a világot, vagy éppen a klisék teszik rémegyszerűvé a sztorit. A sorozatban feltűnik Zoe Zimmer is, bár az ő szerepe elcsépeltnek tűnik. Nem derül ki, hogy miért neheztel annyira Kamalára. Még az első epizódban az AvengersConon is megjelenik Marvel Kapitányt mintázó jelmezben, amit Kamala külön kiemel, hogy szerinte nem is szereti a Bosszúállót. Ezt egyesek úgy értelmezhetik, hogy a szűkebb öltözékű cosplayerek nem “igazi” rajongók, amit sok cosplayer cáfolna – és gyakran cáfol is. Ráadásul a sorozatban kialakuló szerelmi háromszög kissé erőltetettnek és kevésbé tűnik valóságosnak. De ezek apróságok, ettől nem lesz rosszabb tőle a sorozat.

Ms. Marvel

A Ms. Marvel egy történetet mesél el egy valódi emberről, akinek történetesen szuperképességei vannak, nem pedig egy szuperhősről szóló történet. A sorozat szíve Kamala feszült kapcsolata a családjával, az örökségével, a kultúrájával, az iskolai munkájával és a szerelmi életével. Ez egy emberi történet egy fiatal muszlim lányról a modern Amerikában, ahol a szuperképességek csak egy újabb bonyodalomat jelentenek a rohanó világban. Egy fiatal lány szemszögéből fedezhetjük fel a Marvel-univerzumát, és végső soron mindenkit arra emlékeztet, hogy milyen volt tinédzsernek lenni.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Pókember: Idegenben
Filmek

Kitűzték a Pókember 4. forgatásának időpontját, de ki lesz a rendezője?

Ki lesz Jon Watts utódja a Pókember 4. rendezői székében?

Becoming Karl Lagerfeld
Sorozatok

A Karl Lagerfeldről szóló sorozat június 7-én lesz elérhető a Disney+-on

Daniel Brühl főszereplésével érkezik Karl Lagerfeldről szóló sorozat a Disney+-ra.