Főoldal Kritikák Holdlovag 1. évad kritika
Kritikák

Holdlovag 1. évad kritika

Az eddigi legbizarabb Disney+ sorozat a Marvel Moziverzumból.

162
Holdlovag

A Marvel Moziverzum első új, eredeti sorozataként lett bemutatva 2022-ben. A Holdlovag már a premisszája miatt is elég sok érdekességet tartogat. Oscar Isaac alakítja a címszereplőt, egy Steven Grant nevű, szelíd modorú ajándékboltos alkalmazottat, aki felfedezi, hogy disszociatív identitászavarban szenved, és egy testen osztozik Marc Spector zsoldossal. A párosnak együtt kell dolgoznia összetett identitásukon, miközben Egyiptomban halálos fenyegetésekkel találják szembe magukat.

A Holdlovag az MCU első eredettörténetét bemutató sorozat. A Marvel Studios legújabb sorozatának első négy epizódja egy zseniálisan zavarba ejtő, a hősök szemszögéből követhetjük a narratívát, valamint a franchise eddigi sorozatai közül az egyik legdurvább akciójelenettel és egy lehengerlő alakítással az egyik legérdekesebb történetet varázsolják a képernyőre a készítők. Tekintve, hogy a Holdlovag disszociatív identitászavarban szenved, a karakter jellegétől pedig kiszámíthatatlan lesz a történet. Az alkotó Jeremy Slater és az írócsapat többi tagja, valamint Mohamed Diab, valamint Justin Benson és Aaron Moorhead rendezői páros szándékosan zavarba hozza a nézőket azzal, hogy egyenesen Oscar Isaac karakterének perspektívájába helyezi a nézőt. Ez a folyamatos kiszámíthatatlanság megkérdőjelezi a nézőkben, hogy mi a valóság, és mi a téveszme szülötte, hasonlóan az olyan filmekhez, mint például a Joker.

Moon Knight

A Holdlovag zavarba ejtő jelenetei mellett az akciójelenetek is kiválóan érvényesülnek. Különösen egy, az előzetesben is bemutatott üldözéses rész, ami nem csak a puszta látvány, hanem a stilisztikai vágási döntések miatt is érdekes. Ez a szekvencia, valamint egy másik, amikor Steven Grant és Ethan Hawke által megformált Arthur Harrow kerül összetűzésbe. A jelenetsor más sorozatokhoz és filmekhez mérten is brutálisabbra sikerült.

Végső soron Oscar Isaac zseniális alakítása viszi a prímet, aki az egész franchise egyik legjobb alakítását nyújtja. Napjaink egyik legjobb színészeként olyan filmekben mutatta meg hihetetlen tehetségét, mint az Llewyn Davis világa, az Ex Machina és a Dűne. A közönség leginkább a Star Wars-folytatástrilógiában Poe Dameron szerepéről ismeri, és mivel több mint fél évtizedet töltött a messzi-messzi galaxisban, kezdetben meglepő volt, hogy egy másik nagy franchise színeiben szeretne feltűnni. A sorozat bőven lehetőséget ad a színésznek, hogy megmutassa tehetségét, legyen szó a megrögzött zsoldos Marc Spector szerepéről, vagy a szelíd modorú Steven Grantről, akinek sokat emlegetett angol akcentusa nagyon meggyőző, az pedig már grátisz, ha száraz humorát is hozzávesszük.

Moon Knight

Oscar Isaacet egy zseniális szereplőgárda támogatja, amelynek tagja a figyelemre méltó Ethan Hawke Arthur Harrow szerepében, akinek motivációi egészen lenyűgözőek, és az egyik legjobb antagonistaként emelkedik ki az MCU 4. fázisában bemutatott filmekből és sorozatokból. Hawke meggyőzően kelti életre a karizmatikus szektavezért, és valahányszor főhősünkkel osztozik a képernyőn, nem lehet elmenni a két színész elbűvölő játéka mellett. May Calamawy színésznő Layla El-Faouly-t alakítja, egy nőt Marc Spector múltjából, aki sok mindent elárul a történetéről. Calamawy megállja a helyét a sorozatban, és ő jelenti az utat mind Marc Spector, mind Steven Grant előtt a földre. Végül pedig F. Murray Abraham kölcsönzi jellegzetes hangját Khonshunak, a kitaszított egyiptomi istennek, aki Marc Spector testét használta avatárként.

Moon Knight

VERDIKT

A Marvel Studios tavaly év elején a WandaVízióval a mozifilmek mellett tévésorozatok gyártásába is fogott. Elsősorban azért készülnek Disney+ sorozatok, hogy olyan karaktereket is megismerjünk belőlük, akik nem kaptak kellő figyelmet a filmvásznon, de emellett új karaktereket is bemutatnak. A Holdlovag nem kapcsolódik egyik másik MCU-történethez sem, nem kapunk utalást más karakterekre, önálló lábakon áll. Egy nagyszerű eredettörténetet ismerhetünk meg, olyan perspektívából, amire eddig nem volt példa a Marvel Studios korábbi produkcióiban. Kétségtelen, hogy az egyik legegyedibb, legérdekesebb sorozat a 4. fázisban, és már tudjuk, hogy a Holdlovag még visszatér.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Disney Plus
Filmek

A Disney+ decemberi megjelenései

Decemberben ezeket a filmeket és sorozatokat mutatja be a Disney+.

Deadpool 3.
Filmek

A Deadpool 3. forgatási fotóján lefejezték az egyik visszatérő X-Ment

Egy visszatérő X-Men látható a Deadpool 3. forgatási fotóján, akit szó szerint...

Vasember
Filmek

Kevin Feige végre reagált azokra a pletykákra, hogy Robert Downey Jr. visszatérhet Vasemberként

Megszólalt a témában a Marvel Studios vezetője is, hogy visszatérnek-e az eredeti...

Madame Web
Előzetesek

Megjelent a csajokkal teli Madame Web előzetese magyarul

Magyar szinkronnal is elérhető a Madame Web első nagy előzetese.