Főoldal Filmek Minden, amit eddig tudunk a Transformers One-ról
Filmek

Minden, amit eddig tudunk a Transformers One-ról

Hosszú idő után végre újra animációs Transformers film kerül a mozikba, de mit tudunk róla?

400
Transformers: A fenevadak kora
Forrás: Paramount Pictures

Utoljára 1986-ban küldtek egészestés animációs Transformers-filmet a mozikba, így nagy mérföldkő elé nézünk idén a negyven éves évforduló alkalmából. Érkezik ugyanis a Transformers One, melyben a hírek szerint megismerhetjük Optimusz és Megatron eredettörténetét, és visszarepülhetünk a Kibertron (Cybertron) aranykorába.

A Las Vegasban megrendezésre került idei CinemaCon utolsó napján a Paramount is lehetőséget kapott arra, hogy ellője minden puskaporát a jövőt illetően. Sonic, a Gladiátor és a Tini Nindzsa Teknőcök mellett természetesen a Transformers franchise is helyet kapott, melynek kapcsán két információt erősítettek meg. Egyrészt tényleg készül egy alakváltós G.I. Joe crossover, másrészt a következő film, vagyis a Transformers One megjelenési dátuma továbbra is szeptember 13-a, vagyis semmi nem változott, s az ütemterv szerint halad a produkció. Zárt ajtók mögött sor került az első kedvcsináló levetítésére is, mely viszont elvileg ugyanaz volt, mint amit tavaly Kínában mutattak be. Most viszont legalább egy kicsit konkrétabb leírásokat kaptunk róla. A nagyvilágnak csak egy öt másodperces bejelentőt tettek közzé a hivatalos oldalakon.

A képsorokon megjelenik Optimusz mint Orion Pax, Megatron mint D-16, illetve Űrdongó mint B-127 és Elita-1 is. A Kibertron Aranykorában járunk, mikor is Orion és D-16 barátságot kötnek. A két barát az alsó szinteken él, s átváltozásra képtelenek. D-16 azonban szeretné tudni, mit tartogat még a világ, s miért nem mehet a felszínre, így lázadó tervet kovácsol. Vonakodva a segítségére van Orion, illetve csatlakozik hozzájuk Űrdongó. Elita-1 azonban lefüleli őket, s mindent megtesz, hogy megakadályozza felszínre jutásukat. Az előzetesben végül az alakváltás is megjelenik, s azzal zárul, hogy az elnyomottak meglátják a fényt, s elindulnak, hogy Kibertron titkainak végére járjanak, illetve az is látható, ahogy megszületik az Álcák szimbóluma.

A történet központi témája tehát az eddigi szivárgásoknak megfelelően Optimusz és Megatron barátsága lesz, az ő eredettörténetük, illetve a háború előtti közvetlen időszak. Űrdongó hangját Keegan-Michael Key, Elitáét pedig Scarlett Johansson kölcsönzi majd. Optimuszt, vagyis Orion Paxot Chris Hemsworth nyerte meg, így ezúttal sajnos nem Peter Cullent hallhatjuk majd, de mivel itt még a karakter egy jóval fiatalabb és tapasztalatlanabb verzióját kell bemutatni, működhet a dolog, ráadásul rebesgetik, hogy Orion a film során Optimusszá lesz majd, így elképzelhető, hogy onnantól Cullen szólaltatja meg. Természetesen Megatron is teljesen új orgánumot kapott Brian Tyree Henry személyében. A D-16 megnevezés ugyan valószínűleg ismeretlen az átlagos mozinézőknek, de a rajongóknak semmiképp. Sok eredettörténetben Megatron ezt a jelzést viseli, még a munkásosztály tagjaként. Némelyikben gladiátori pályára lép, s ott veszi fel a Megatronus nevet, melyet később rövidít le Megatronná. Megatronus eredetileg a tizenhárom fővezér egyike volt, aki több történetben is elbukott (a filmsorozatban ő a Bukott, aki szeretné elszívni napunk energiáját).

Alpha Trion a Transformers Prime című sorozatban

 A filmben központi szerepe lesz még Alpha Trionnak, akit a sorozatnézők vagy képregényfogyasztók szintén jól ismerhetnek, de nagyvásznon most először fog teret kapni, s Laurence Fishburne kelti majd életre. Ő egy bölcs, öreg történész, aki több kontinuitásban a tizenhárom eredeti fővezér egyike és Optimusz egyik mentora.  Az eredeti sorozatban ő építette újjá Orion Paxot Optimuszként, és barátnőjét Arielt, Elita-1-ként. Az eddigiek alapján valószínűleg rendesen át fogják dolgozni ezt a történetet, de már az is biztató, hogy az eredeti lore-ból indulnak ki. Rajta kívül még Őrszem fővezér (Sentinel Prime) is visszatér, akit már láthattunk a Transformers 3. egyik antagonistájaként is. Ezúttal természetesen nem Leonard Nimoy, hanem Jon Hamm szólaltatja majd meg. Az eredeti sorozatban ő Optimusz elődje, és Alpha Trion tőle kapja meg a Vezetés Mátrixát, hogy majd odaadhassa egy arra érdemesnek.

A Vezetés Mátrixa az egyik legfontosabb elem a Transformers lore-jában, általában az Autobotok vezetője viseli gondját. Kollektív tudást hordoz és az életadó Primusnak, vagyis a Kibertron teremtőjének energiájából áll. A mindenkori fővezér ezzel jut elődei tudásának birtokába. Fizikai erővel is képes felruházni viselőjét, de hatalmas jelentőségű szimbólum, így önmagában is hatalmat ad annak, aki megszerzi. A legtöbb kontinuitásban Megatron magának akarja és ez vet véget Orionnal való barátságának. Orion szájából elvileg elhangzik az előzetesben, hogy ezt lelték fel és innen erednek D-16 lázadó gondolatai, de kérdés, hogy mégis mit keresne a Mátrix a felszín alatt, esetleg megölték vagy direkt juttatta le a fővezérek egyike?

Forrás: Transformers: The Movie

Kérdés a One cím mire utalhat. A szivárgások alapján az egyik teória, hogy a legelső arra érdemesre utal, aki rendeltetésétől függetlenül nyeri el a Mátrixot. A másik, hogy egyfajta versenyt vagy megmérettetést fog rendezni négy főszereplőnk között Őrszem fővezér vagy épp Alpha, aminek a nyertese lesz a következő birtokosa. Valahol a két szivárgás egyébként egybe is ér, hiszen a verseny eleve olyanok közt zajlana, akik rendeltetésüknél fogva a közelébe sem juthatnának. A legtöbb történetben ugyanis a Kibertron egy igen erős kasztrendszerre épül, s a robotok a rendeltetési körükből nem léphetnek ki, tényleg olyanok, mint valami programok vagy számok egy mátrixban. Megatron lázadása és kérdései ezért is vezetnek végül mindig polgárháborúhoz. A harmadik lehetőség amire utalhat a „Till All Are One” kifejezés, mely szintén a franchise visszatérő eleme. Ezt a legutolsó filmben, A fenevadak korában sajnos elég furán sikerült lefordítani: „Mi mind együtt!” lett belőle. A szállóige egyébként nem ilyen egyszerű, egy sokkal nagyobb érzést és összetartozást fejez ki. A mondat maga jelképezi, hogy egyrészt minden kibertroni eggyé válik majd újra az Örök Szikrában, másrészt, hogy összetartoznak, a kasztok ellenére. Valószínűleg itt ez az egység fog felbomlani, s Optimusz viszi majd tovább a reményt, hogy egyszer még újra összeállhat.

A hírek szerint egyelőre egy teljesen önálló történetet kapunk, azt sem tudjuk melyik univerzumban játszódik, de valószínűleg inkább egy kollektív előzményként kell rátekinteni. A humorra nagy hangsúlyt fektettek, a karakterek pedig hasonlítanak a G1-éra kedvelt ábrázolásaira. A fentieken kívül még elvileg megjelenik majd Üstökös (Starscream), Fülelő (Soundwave) és Sokkoló (Shockwave) is. A film eredetileg idén, nyár közepén jelent volna meg, de eltolták szeptember 13-ra, ami így négy nap híján megegyezik az első Transformers-mozifilm bemutatójával. A filmet Josh Cooley dirigálja, aki a Toy Story 4-gyel debütált rendezőként. A legfrissebb hírek szerint a héten csütörtökön láthatja a nagyközönség is az első előzetest.

Forrás: Youtube
Szerző
Kajtár Virág

A Transformers-szeretete hozta a WS csapatába. 2010 környékén ismerkedett meg az alakváltók világával, hála a Prime szériának, a lelkesedése pedig azóta is töretlen, legyen szó mozgóképről vagy figurákról. 2021-ben kezdett újságírással foglalkozni, jelenleg a Rebo.hu kreatív igazgatója és felelős szerkesztője is. Jelmondata: Soká éljen Starscream!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...