Wide Screen
Image default
Filmek

Mi várhat a filmvilágra a posztkoronális korban, hogyan indulhatnak újra a forgatások?

A Deadline egy részletes és kiváló cikkben foglalta össze, hogy mi is várhat a filmvilágra a koronavírus-járványt követően. Az alábbiakban ennek az írásnak a fordítása olvasható.

A Deadline egy részletes és kiváló cikkben foglalta össze, hogy hogyan és mikor indulhatnak majd újra a forgatások a jelenlegi helyzetben. Az alábbiakban ennek az írásnak a fordítása olvasható.

Gavin Newsom, Kalifornia állam kormányzója csütörtökön hat pontos akciótervet jelentett be, melynek célja az állam gazdaságának újraindítása. Könnyű belátni, hogy Kalifornia iparának egyik jelentős szektora a filmgyártás, így a bizonytalanság ezen a területen is egyre csak fokozódik. A forgatások immáron több mint egy hónapja szünetelnek, a producerek között pedig egyre gyakrabban kerül szóba, hogy hamarosan újra kellene indítani a munkálatokat, természetesen oly módon, hogy minden munkatárs biztonságát és egészségét sikerüljön megőrizni.

Az biztosnak tűnik, hogy még hónapokig nincs esély a forgatások újraindítására, az optimistább stúdiók július-augusztus táján vetnék magukat a munkába, a realistább becslések viszont sokkal inkább egy szeptemberi indulást tartanak elképzelhetőnek. (Kaliforniában jelenleg május 15-ig érvényesek a kijárási korlátozások.)

Szintén bizonyos, hogy nem lesz zökkenőmentes a munka újbóli elkezdése, jogi, biztonsági és etikai szempontok sora szorul vizsgálatra. Ilyen például, hogy a biztosítók nem fizetnek majd az eddigi leállásokért, sőt egy később bekövetkező szünet esetén sem vállalnák át a költségeket. (Ez egy esetlegesen létrejövő második vírushullám miatt lehet majd érdekes). Ezzel párhuzamosan a stúdiók sem fizetnek majd kártérítést az óvintézkedések ellenére megbetegedő stábtagoknak, minden bizonnyal mindenkinek alá kell majd írnia egy papírt, melyben elfogadja, hogy bár a cég mindent megtesz a forgatáson dolgozók biztonságáért, megbetegedések így is adódhatnak, és ebben az esetben nem a stúdiót terheli a felelősség.

Jelenleg a különböző szakszervezetek dolgoznak a törvényes keretek létrehozásán, több forrás úgy értesült, hogy a forgatásokon minden nap teszteléssel fog kezdődni, olyan gyorsteszteket fognak alkalmazni, melyek 15-20 percen belül jelzik az eredményt. Emellett igyekeznek létrehozni egy rendszert, amely a víruson már átesett alkalmazottak immunitását térképezne fel nap mint nap. Folyamatos lesz a lázmérés, illetve egészségügyi szakértők tartanak majd tájékoztatókat a megelőzésről, a tünetek észleléséről.

Átalakul emellett a forgatások felépítése is. Megszűnnek a közösségi terek, mindenki csak a saját munkaeszközével dolgozhat majd. Az étkezés személyre szabott élelmiszercsomagokkal kerül megoldásra. A színészek helyzete sajátos, hiszen az ő szerepük kulcsfontosságú, minden velük érintkező stábtagnak kesztyűt és maszkot kell majd viselnie.

Megszűnnek a kilincsek és az ajtógombok, a fertőtlenítés egy, erre a célra létrehozott csapat feladata lesz. Felmerült továbbá lehetőségként, hogy a forgatások idejére a stábok egy hotelben alkotnának egyfajta zárt közösséget, ezzel is csökkentve a szociális érintkezések számát.

A sok szereplőt, statisztát igénylő tömegjeleneteket minden bizonnyal számítógépes technika segítségével fogják megoldani. A forgatások logisztikájában emellett problémát okozhatnak a külföldi forgatások, járványügyi szempontból ugyanis aggályos lehet az utazás. Úgy tűnik azonban, hogy a stúdiók mégis rá lesznek erre kényszerítve, hiszen a nehéz gazdasági helyzet még inkább megköveteli a viszonylag “olcsó” forgatási helyszínek felkutatását. A sorozatok esetében mindez talán kisebb problémát jelent majd, ezeknél a produkcióknál ugyanis még mindig dominálnak a stúdiókban felvett jelenetek. Meg fogják vizsgálni továbbá a stábok létszámát, a munka egyfajta átstrukturálása várható. A forgatásokon dolgozó embereket kis csoportokba osztva próbálják majd meg elkülöníteni egymástól.

Július 23-ig egyelőre minden film premierjét elhalasztották, így legjobb esetben ekkor látogathatjuk majd újra a mozikat. Kérdés persze, hogy Hollywoodnak mennyi időre lesz majd szüksége a valódi talpra álláshoz.

Még több a témában...

Egy friss kutatás szerint a mozik akár 2021 közepéig is zárva tarthatnak, miután a legtöbb idei film bemutatóját törölték

Kévés Bence Mihály

A közvéleménykutatók szerint az amerikaiak többsége nem hajlandó beülni a mozikba az újranyitás után

Kévés Bence Mihály

Egy tanulmány szerint közel az amerikaiak fele elkerüli a mozikat az újranyitás után

Kévés Bence Mihály

Úgy tűnik, hogy Adblock kiegészítőt használsz, blokkolod a hirdetéseket.

Segítsd a munkánkat azzal, hogy engedélyezed a weboldalon megjelenő hirdetéseket.

Zárd be, ha nem szeretnél támogatni minket | Segítség? Kapcsolat