Főoldal Filmek Mi a különbség a Marvel fémjei, a vibránium és az adamantium között?
Filmek

Mi a különbség a Marvel fémjei, a vibránium és az adamantium között?

A Marvel Moziverzum már találkozhattunk a vibrániummal, de hamarosan az adamantium is fontos szerepet kap.

1.4k
Amerika kapitány: Polgárháború

A varázslatos Marvel-fém, a vibránium és annak határtalan felhasználási lehetőségei azóta jött divatba, hogy a Fekete Párduc csatlakozott az MCU-hoz 2018-ban. A bemutató óta már láttuk, hogy mi mindenre lehet használni ezt a ritka és nemes fémet, de hiszitek vagy sem, csupán a felszínét kapirgáljuk annak, amire használni lehet ezt a különleges fémet, különösen, ha a Bosszúállókról és az X-Menekről van szó.

A vibránium nem az egyetlen sebezhetetlen fém, amiről olvashattak a rajongók, muszáj megemlíteni az adamantiumot is, azt a mesterséges fémet, amit az X-fegyver kísérletekben használtak, hogy Rozsomákot legyőzhetetlenné és sebezhetetlenné tegyék. Bár mindkét fiktív elem híres, mégis merőben más funkciót töltenek be a képregényekben. Mindkét fémnek megvannak az előnyei és hátrányai. A Marvel Moziverzumban eddig csak vibrániummal találkozhattak a rajongók, de hamarosan adamantium is fontos szerepet kap, szóval itt az ideje, hogy tisztázzuk, mi a különbség a két fém között.

Vibránium

vibranium black panther savage land connection

A Fekete Párduc-filmből kaptunk egy kis magyarázatot a vibránium eredetére. Vakandát egy olyan helyen alapították, ahol egy vibrániummal teli meteorit csapódott a Földbe. A kis nemzet a vibrániumnak köszönhetően hihetetlen nagy technológiai fejlődésen ment keresztül, ami többnyire a fém mágikus tulajdonságának írható fel. A hivatalosan “vibránium” néven besorolt fém először az 1966-os Daredevil képregényekben jelent meg, (legtisztább formájában) teljesen természetes, meteorikus ércként definiálva. A vibránium elsődleges funkciója az, hogy elnyeli a mozgási energiát, amellyel megütik – ezt aknázta ki Shuri, amikor T’Challa új páncélt kapott a filmben. Ezt a képességet a tudományos fantasztikum azzal magyarázza, hogy az elem molekulái mindig rezegnek (innen ered a fém neve).

De akár példaként hozhatnánk még Amerika Kapitány vibránium-acél ötvözetből készült pajzsát is, amiről csak úgy leperegnek a golyók. A rajongók viszont felfigyeltek egy apró hibára ezekre a filmekben, és csak az első filmben ábrázolták helyesen. A pajzs képes elnyelni az energiát az ötvözetében lévő vibrániumnak köszönhetően, így amikor a golyók eltalálják, egyszerűen leesnek. Mivel ennyi energiát elnyel a támadásokból, azt gondolhatnánk, hogy Amerika Kapitány pajzsa elpusztíthatatlan. De képregényekben már többször is összetörték, eredetileg 1982-ben Molecule Man is összetörte a The Avengers #215-216-os számában. A vibránium legfontosabb tulajdonsága azonban az, hogy könnyű és könnyen alakítható, ezért alkalmazzák gyakorlatilag bárhol és bármiben a vakandaiak, kezdve a Fekete Párduc páncéljának megerősítésétől egészen az életmentő orvosi eszközökig.

Adamantium

Wolverine in Deadpool 3 01 092722 10fcdd89563c418795bfee9ba1e5336d

Az adamantium az 1969-es Bosszúállók-képregényekben jelent meg először. A magyarázat szerint nem meteorit, hanem egy ember által készített ötvözet, amelyet Dr. Myron MacLain készített, akit a görög mítosz ihletett, nevét pedig Herkules “adamantinból” készült buzogányáról kapta. MacLain ötvözete acél, egy ismeretlen katalizátor és vibránium kombinációja. Az első és legerősebb ötvözet segített MacLainnek megalkotni Amerika kapitány ikonikus pajzsát. Mivel még MacLain sem ismerte a keverék titkát, a Marvel azóta megkülönbözteti a standard adamantiumot, amely lényegében a vakandai fém visszafejlesztése. De fontos megjegyezni, hogy bár a vibránium eredetileg az adamantium része volt, a funkcionalitásuk teljesen más.

Kezdjük azzal, hogy az adamantiumot nem olyan könnyű manipulálni, és biztosan nem olyan könnyű, mint a vibránium. Az ötvözet hihetetlenül sűrű és nehéz, ezért van az, hogy az 1,80 méter magas Rozsomák a csontjaiba beépült anyag nélkül 190 kilóból a kísérlet után 300+ kilóra nőtt. De a vibrániumhoz hasonlóan a fém is kemény és gyakorlatilag elpusztíthatatlan, hiszen Thor, Vasember és Hulk teljes erejével sem volt képes széttörni, csak apróbb horpadásokat sikerült okozni az adamantiumból készült tárgyakon. De ennek ára van, mivel a meteorit maradványaiból vibrániumot bányásznak, de az adamantiumot katasztrofálisan drága előállítani, és gyakran csak kis mennyiséget lehet belőle kinyerni. Ráadásul az előállításához szükséges képlet az amerikai kormány legféltettebben őrzött titka.

Mind a vibrániumnak, mind az adamantiumnak számos változata létezik a legtisztább formájukon túl. A vibránium eredeti változata a vakandai vibránium, de létezik az antarktiszi vibránium is (amely lényegében az adamantiumot is elfolyósíthatja). Aztán ott van még a reverbium (ami taszítja a mozgási energiát), és az élő vibránium. A proto-adamantium MacLain eredeti alkotása, amely megtalálható a Kapitány pajzsában, de az adamantium más változatai közé tartozik az igazi adamantium (Rozsomák csontváza), a másodlagos adamantium (olcsóbb előállítani), az adamantium béta és a karbonádium (kevésbé tartós, de jobban formálható).

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Penge
Filmek

Lelépett a Mahershala Ali főszereplésével érkező Penge rendezője

A Penge újabb problémával néz szembe, távozott a rendező.

Deadpool & Rozsomák
Filmek

A Deadpool & Rozsomák lesz a filmsorozat leghosszabb őrültsége

Deadpool és Rozsomák őrültségét valószínűleg ennél tovább is elnéznék a rajongók.