Vasember 3.

KRITIKA: Vasember 3.

A Bosszúállók után egy új fejezet kezdődik a Marvel Moziverzum számára a Vasember 3. részével.

A Bosszúállók után egy új fejezet kezdődik a Marvel Moziverzum számára a Vasember 3. részével.

A Bosszúállók fél New Yorkot romba döntő harca után játszódik a Shane Black (Halálos fegyver 2., Az utolsó cserkész) rendezte Vasember 3, amelyben Tony Stark rengeteg új vasember páncéllal veszi körbe magát, miközben pánikrohamok gyötrik a harcok okozta traumák miatt. 2013-ban, mikor a film mozikba került, Vasember épp 50 éves fennállását ünnepelte a popkultúrában.

A Bosszúállók sikerével a Vasember 3. a legjobb profitot hozta a szériából – túllépte az egymilliárd dollárt – annak ellenére, hogy a 2008-as első rész tartják sokan, köztük James Gunn (A galaxis őrzői) rendező is, az egyik legjobb Marvel-filmnek. Kétségtelen, hogyha egy igen sikeres mozi folytatást kap, nagy lesz az elvárás, és emiatt nem mindig ütik meg a folytatások azt a szintet, amit az elsőhöz képest szeretnénk. A Vasember 3. azonban egy jó film, ami megadja nekünk azt, ami Stan Lee állandó célja volt, méghozzá, hogy egyedien, marveli módon szórakoztat.

Azt már tudjuk, az első két rész óta, hogy a Vasember széria sikerét nagyban meghatározta Robert Downey Jr. zseniális játéka, aki lubickol ebben a szerepben. Erre született, ahogy azt Stan Lee is megjegyezte, de a Bosszúállók: Végjáték rendezői is áradoztak Downey tehetségéről – szerintük még Oscar-díjat is érdemelt volna a Tony Stark alakítása a fináléban. Joe Russo szerint, Robert hihetetlenül és őrülten tehetséges, egy közeli kép róla felér egy teljes színészi alakítással.

Míg a széria első részében egy vázlatos forgatókönyvvel kellett megbirkóznia a színészeknek, köztük Jeff Bridgesnek, és improvizációjukkal vitték sikerre a történetet, Jon Favreau (azaz Happy) rendezésében, addig a második és harmadik részben már jobban kidolgozott sztorikat láttunk. A film elején mindjárt Stark múltjába is betekintést nyerhetünk, pontosan 1999. szilveszterére Svájcban, ahol Tony csúnyán lerázza Aldrich Killian (Guy Pearce) tudóst, és inkább Rebeca Hall alakította Maya Hansenre koncentrál, aki egyébként egy olyan szeren dolgozik, ami regenerálja a szöveteket, csak sajnos a regenerálódás után a szövetek túlhevülnek és elégnek. Tony egy szalvétára írt képlettel segít Mayának. Majd jön a jelen, napjaink, ahol Amerikát terrorcselekmények sorra rázza meg, egy Manadarin nevű rejtélyes terrorista által, akit Ben Kingsley játszik, fantasztikusan. Feltűnik újból immáron sokkal összeszedettebb és kikupálódott Aldrich, aki a Stark Industries támogatását szeretné az új szérumához, az Extermishez, és Peppert próbálja levenni a lábáról ügye érdekében, sikertelenül. Happynek gyanús lesz Killian és követni kezdi, próbál a szérumból elcseni egy kicsit, aminek eredményeképpen Willel, az egyik szérummal kezelt katonával, kerül összetűzésbe, egy mozi előtt, ahol a katona az Extermis miatt felrobban. Sokan, köztük Happy is súlyosan megsérül, de mielőtt elájul, látja, hogy Will regenerálódik és elmegy a helyszínről.

A robbanást Mandarin vállalja magára, Tony pedig bepöccen és nyilvánosan kihívja maga ellen a terroristát, aminek az lesz vége, hogy szépen szétlövik a jó kis villáját. Szerencsére J.A.R.V.I.S kimenti Tonyt, akiről mindenki azt gondolja, hogy meghalt. Stark egy Tennessee melletti kisvárosban köt ki, ahol igen jó barátságba kerül egy kisfiúval, Harleyval (Ty Simpkins). Tudjátok, akinek az apukája lement sorsjegyért, de valószínű, nyert, mert ennek már 6 éve. Stark lelki problémáira gyógyírként hat a kapcsolat. A rajongók amúgy biztos kiszúrták, hogy Harley még egyszer feltűnik, méghozzá a Bosszúállók: Végjátékban, Tony Stark temetésén.

Vasember 3.

Tony, miután Harley garázsában felturbózza a lemerült mesterséges intelligenciáját, beméri Mandarin Miamiban lévő főhadiszállását és betör hozzá, mégpedig páncél nélkül. Talán emiatt is szerethető annyira a karaktere, (ahogy a legtöbb Marvel karakter) Stan Lee hatalmas dobása volt anno, hogy emberközeli, földhözragadt képregényhősöket kreált. Tony Stark az intelligens, nőfaló, kisebb alkohol problémákkal, nem az igazi értelemben vett szuperhős, legalábbis a páncélja nélkül nem az. Amerika Kapitány is fejtegeti ezt a Bosszúállókban, hogy mi is van a páncél mögött? Persze a szokásos szarkasztikus választ kapjuk: a zseni, playboy, milliárdos, emberbarát? Viccen kívül, Tony igazán emberi és a Vasember 3.-ban láthatóan sérülékeny és sebezhető, lelkileg és fizikailag egyaránt.

Vasember 3.

A terrorista törzshelyén közben kiderül, hogy Mandarin csak egy Trevor Slattery nevű átlagos színész és az igazi ellenség Aldrich Killia és Maya, aki Killian embere és tőrbecsalja Peppert, akit szintén az Extermissel kezdenek kezelni. Killian az elnököt is ki akarja iktatni és persze hogy jön Tony élő lelkiismerete és jó barátja Rhodes (Don Cheadle) a Hadigép, akivel megmentik az amerikai elnököt, és majdnem Peppert is, aki ugyan lezuhan, de mivel a szérumtól badass lesz, túléli a dolgot. Mindenki örömére a végkifejletben főhősünknek végre Miss Pottshoz fűződő érzelmei a beteljesedés útjára lépnek. Harley pedig egy igazán menő labort kap a garázsába jutalmul. Stark azért levonja a tanulságot:

A stáblista után, amelyben felfedezhetünk némi trollkodást, elírt nevekkel, mint Gwyneth Faltrow, láthatjuk, hogy Tony az egész történetet Bruce Bannernek meséli el, aki már az elején bealudt. Ez az egész elképzelés jól tükrözi Shane Black kvalitását, aki már a klasszikus Ragadozó-filmben is csalfa humort vitt bele a történetbe, és ami szinte végig kísérte őt a karrierje további lépcsőin. A Vasember 3. minden tekintetben picit kilóg a sorból, megvan benne a történet (bár ezen a rajongók sokat szoktak vitázni), a karakterek kidolgozottak, kerek történetet kaptunk Tony vívódásáról, és újabb szintet lépett karakterfejlődés tekintetében. Már a második Vasember-filmben is megfigyelhető volt egy ugrás, de a harmadik részre még magasabb szintet lépett Tony Stark önismerete, hogy még jobb hőssé váljon.

Mandarin

VERDIKT

A Vasember harmadik felvonása tartja a franchise színvonalát, hozza a marveli humorszintet, akciódús, lendületes, főleg a végkifejletben grandiózus jelenetekkel tarkít és kiválóan leköti a figyelmünket. Habár nem fektetnek például nagy hangsúlyt Vasember pánikbetegségének mélyebb feldolgozására, mégsem lehet panaszunk a karakterekre. Guy Pearce igazán karizmatikus, Ben Kingsley zseniális, Robert meg ugye Robert. Stark ugyan a mozi végén kiműtteti a repeszeket, ami miatt nincs szüksége a reaktorra, mégis tudjuk, hogy itt még nincs vége, hisz a Vasember 3. elindította a Marvel Moziverzum második fázisát. Ekkor még nem is sejtjük, hogy Tony Stark ebben a részben levont tanulsága, miszerint mindent elvehetnek tőle, de továbbra is ő Vasember, mennyire ikonikus és mindent eldöntő lesz majd a Végjátékban.

[penci_review id=”47911″]
Total
30
Shares
Previous Article

Áprilisban igazi nagyágyúk járnak a PlayStation Plus előfizetésünkhöz

Next Article

Nicole Kidmannel jön az Amazon új sorozata

Related Posts