Főoldal BREAKING KRITIKA: Rampage: Tombolás
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Rampage: Tombolás

A Szikla újfent megmenti a világot, ezúttal a szörnyektől.

725
image0 mini

A Szikla újfent megmenti a világot, ezúttal a szörnyektől.

Davis (Dwayne Johnson) csalódott az emberekben és minden idejét az állatok megmentésének szenteli. Legjobb „barátja” George, egy intelligens fehér gorilla, akit Davis mentett ki a vadorzók karmaiból még kölyök korában. Egy kissé érthetetlen genetikai kísérlet során azonban elszabadul egy gáz, ami az addig barátságos gorillából egy vérszomjas, dühöngő óriás King Kong-szerű szörnyet csinál.

A Tombolás nem véletlenül lett a film magyar címe, hiszen a gáz hatására mutálódott állatok iszonyatos zúzásba kezdenek, mindenre pusztulást hozva ami az útjukba kerül. A többes szám nem véletlen, ugyanis George-on kívül két másik állat is érintkezett a szérummal, így kapunk egy több méteres repülő farkast és egy óriási, vérszomjas őskrokodilt is, akik ha lehet még a gorillánál is nagyobb kárt okoznak.

rampage review mini

Normál esetben a világ, (ami lévén egy amerikai filmben járunk egyenértékű Chicago városával) pusztulásra lenne ítélve, de A Szikla jó szokásához híven szerencsére ezúttal is kisegít bennünket. Ahogy a történetből ez egyértelműen kitűnik, ezt a filmet nem fogjuk jövőre az Oscar esélyesek között emlegetni, vegytiszta látvány és szórakoztatás az egész, mindenféle mélyebb mondanivaló nélkül. Ha el kellene helyeznünk a filmet, akkor valahol a Transformers és a moziban most futó Tűzgyűrű, valamint a King Kong keverékeként írhatnánk le, kiegészítve a videójátékokból adaptált filmek eddig eléggé mostoha sorsával.

Ha már az elején tisztázzuk magukban, hogy pontosan milyen filmre ülünk be, akkor igazából nem érhet csalódás. Az események folyamatosan követik egymást, a látvány és a szörnyek igazán monumentálisak és jól megkreáltak, az akció igaz, hogy teljesen tét nélküli, de mozgalmas és jól néz ki a képernyőn. A történetben igazán logikai hiba nincs, hiszen nem is vállal be semmiféle komoly mondanivalót vagy fordulatot, abszolút alárendeli magát a látványnak, ami lévén egy látványfilmről beszélünk, abszolút a pozitív oldalra írható.

Rampage for website mini

A nem szörny karakterekről nem is érdemes sokat várni, őket valószínűleg a készítők is gyorsan beáldozták a látvány oltárán, egyedül a pankrátorból manapság a világ első számú férfi színészévé avanzsált Johnson és George kapcsolata, illetve a főhős állatokhoz való viszonya kerül kibontásra, ezek a jelenetek rendben is vannak. A Szikla hozza a tőle már jól megszokott és neki nagyon jól álló, szerethető akciómacsót, igaz ő ennél sokkal többet is tudna, ha akarna. A két „főgonosz” karaktere teljesen súlytalan és idióta, a szabályokhoz ragaszkodó ezredes kötelező jelleggel fel-fel bukkan, Jeffrey Dean Morgan pedig saját magát alakítja.

Ami pedig a lényegnek tekinthető, az a szörnyek illetve azoknak a megvalósítása. Ezek több, mint rendben vannak, valahogy így kell a CGI-jal bánni (khm bajusz). A film tele van helikopteres, felülnézetes jelenetekkel, de a a videójátékok kép világát vissza adó kameramozgások azok, amik a legjobban állnak neki. Ebben a tekintetben nem egységes a történet, hiszen néha egészen ijesztő elemek bukkannak fel, hogy aztán 20-25 percig nyugalmasan majszolhassuk tovább a korábbi összerándulás után még a zacskóban maradt kukoricánkat. Sokan vehetnének példát az első űrben játszódó jelenetről, ami a tavalyi Élet című űrhorror egy sokkal jobban sikerült verziójának ígéretét mutatja, míg tart.

rampage movie image wolf mini

VÉGSZÓ

Összességében kapunk tehát egy teljesen rendben lévő akció-orgiát, igen erős és példás CGI elemekkel és egy teljesen egyszerű történetet. Azaz, egy olyan filmet, ami nem akar több lenni, mint ami. Ha pedig ezzel a fejünkben váltunk rá jegyet, nem is fogunk csalódni, sőt kifejezett jól fogunk tudni rajta szórakozni. A Jumanji sikerét egész biztosan nem fogja felülmúlni, de úgy néz ki egy korrekt videójáték adaptációt sikerült végre tető alá hozni, amelyen Dwayne Johnson személye is sokat lendít.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

vaiana 2
Filmek

Dwayne Johnson és Auli’i Cravalho visszatérnek a Vaiana 2-ben

Egy új pillanatkép egy különös szigetet is leleplez a háttérben.

Dwayne Johnson
Filmek

Dwayne Johnson egy dallal jelentette be, mi lesz a következő filmje

Dwayne Johnson élő műsorban árulta el a rajongóknak, hogy melyik projektben láthatjuk...