Főoldal BREAKING KRITIKA: Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül

A Sötét zsaruk visszatértek, hogy immáron negyedik alkalommal mentsék meg a világunkat, de vajon sikerrel jártak?

818
Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül

A Sötét zsaruk visszatértek, hogy immáron negyedik alkalommal mentsék meg a világunkat, de vajon sikerrel jártak?

A történet rögtön H (Chris Hemwsorth) és a Nagy T (Liam Neeson) ügynök párizsi kalandjával kezdődik. Megmentik ugyan a világot, és hősként ünneplik őket világszerte a Sötét zsaruk, de arra a kérdésre, hogy hogyan győzték le a Földet és az univerzumot fenyegető ellenfelet, nem kapunk választ hiszen 20 évet visszamegyünk a múltba, hogy megismerjük Tessa Thompson karakterét kisgyerekként. Molly szemtanúja lesz egy földönkívüli lény érkezésének, illetve annak, hogy fekete ruhások neutralizálják szüleit, de nevetséges módon ő megússza egy olyan indokkal, hogy „alszik az ágyában”. Molly fejébe veszi, márpedig kerül bármibe is, fekete ruhás lesz. Teljes életét arra szenteli, hogy nyomokat keres a földönkívüli létformák után, míg egy nap felfedez egy idegen tárgyat bolygónk felé közeledni, mert ahol idegenek vannak, ott bizony fekete ruhások is megjelennek. Molly „észrevétlenül” próbál beszivárogni a Men in Black főhadiszállására, azonban lebukik, ám O (Emma Thompson) – egyedüli visszatérőként az első két részből – illetve Nagy T bizalmat szavaz a próbaidős M ügynöknek. Első küldetése Londonba vezet, hogy tapasztalatokat gyűjtsön H ügynök mellett. H és M első közös küldetése balul sül el, tégla épült be a szervezetbe, így T támogatásával igyekeznek felgöngyölíteni az ügyet és egyben megmenteni az univerzumot.

Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül

A franchise első részét 1997-ben mutatták be Tommy Lee Jones és Will Smith párossal az élen, ami az évtized egyik legszórakoztatóbb sci-fijévé vált. A páros működött, Jones a fukarabb, tapasztaltabb, józsaru szerepében tűnt fel. Míg Smith a nyers, a fiatal és a rossz szarut játszotta, a nézők pedig egyenesen imádták a Men in Blacket. A film sikerét gyorsan meglovagolták, és 2002-ben érkezett egy visszafogottabb, kevésbé sikeres második rész, melyben a karakterek már nem tudták megismételni szerepüket az első részből. Tommy Lee Jones egyenesen unta K ügynök szerepét másodszor, nem tudunk olyan momentumot kiemelni a második részből, amiben a színész élvezte volna az ügynök szerepét. Ellenben Smith J-ével, aki mit sem változott, hozta az első rész figuráját, a baj ezzel csak az, hogy ismételte önmagát, nem láttunk újat. Afelől kétségeink nem voltak, hogy elkészül a harmadik rész is, hiszen míg a kritikusok nem lelkesedtek a folytatásért, pár százmilliót így is összelapátoltak a sötét zsaruk. Pontosan 10 évet kellett várnunk a trilógia befejező részére, ami az előző részekhez képest hatalmas változást hozott. Tommy Lee Jones finoman szólva is kimaradt a filmből, helyét Josh Brolin fiatalabb énje váltotta. Barry Sonnenfeld rendező mindent megtett feledtetni a második részt, egy ötletesebb és izgalmasabb történettel igyekezett lezárni a trilógiát.

Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül

Szerencsére 2019-ben nem egy rebootot kaptunk, hanem egy spin-offot. Lényegében a stúdió a 2012-es filmről mintázta az új részt, új karaktereket hoztak be a történetbe, miközben meghagyták azokat az utalásokat is, amik összekötik az eredeti filmekkel az új részt. A Sony remekül vette észre a Thor: Ragnarökből Tessa Thompson és Chris Hemsworth párosát, akik között érdekes, de annál szerethetőbb kémia működik, ami felettébb szórakoztató tud lenni – amennyiben engedik nekik. A Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül egyik legnagyobb problémája ott kezdődik, hogy beleszóltak a páros játékába, nem engedték kibontakozni a szereplőket. Chris Hemsworthre ráaggatták a Ragnarök vicces figuráját, miközben egy korábbi Sony filmből, a Szellemirtókból is ráruháztak vonásokat: a kissé buta, szőke titkár fiú szerepét. H és M ügynök közös jelenetei erőltettek lettek, a dialógusok minősége szinte már sérti a fülünket. A páros akkor működött volna jól, ha egyensúlyban vannak, ehelyett a mérleg nyelve mindig az egyik karakter felé billen, sőt, felfogni sem tudjuk, hogy miért kellett szexszimbólumit csinálni Hemsworth figurájából. A zavar lejöhetett a stábnak is, akik egy pici harmadik szereplővel egészítették ki a párost, aki éppen azért tart velük, hogyha kínossá válna a helyzet, oldja a feszültséget.

A Men in Black negyedik rész másik nagy problémája, hogy az öltönytől eltekintve aligha ismernénk fel, hogy egy Sötét zsaruk-filmre ültünk be. A Sötét zsaruk a Föld körülből hiányoznak a franchise sajátos vonásai, a spin-off felszínesen kapirgálja Jones és Smith trilógiáját, bár visszatérő karaktereket és helyszíneket azért kiszúrhatunk a filmvásznon, de ami legszomorúbb, hogy alig több mint 2 utalást ha kapunk K és J ügynök párosra. A jelenkori stáb nem értette meg a film eszenciáját, teljesen új alapokra építkezett, és ezzel még Thompson és Hemsworth párosa sem tudott mit kezdeni. Talán pont miattuk vártunk annyira az új részt, bíztuk benne, hogy a Marvel-film szerethető karaktereihez valami hasonlót hoznak össze a Sonynál, ám porszem került a gépezetbe. Ettől függetlenül látszik rajtuk, hogy élvezték a forgatást, beleadtak mindent – már amit lehetett.

Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül

Nem vagyunk biztosak benne, hogy a Halálos iramban filmeken nevelkedett F. Gary Gray rendező látta a korábbi Sötét zsarukat, mert abban az esetben inkább a karakterekre hagyatkozhatott volna, mintsem a jelenetek megkoreografálására, amik végső soron botrányosak lettek. Bizonyos jelenetekben még a színészek mögé helyezett kék hátteret is kiszúrhatjuk, olyannyira nem figyeltek a világításra. A jelenetek között sincs átvezetés, azt az érzést kelti a nézőben, mintha egymás mögé dobálták volna a felvett jeleneteket „hogy majd jó lesz az egyben”. Nem, nem jött be ez a húzás. A Sötét zsaruknak nem áll jól a zsánerváltás, ez az akció-vígjáték stílus. Akcióból még csak-csak látunk valamit, de poénáradatra ne számítsunk. Néhány perc után a történet is kiszámítható és unalmas lesz, mialatt a készítőknek konfliktuskezeléssel is gondjuk támadt.

Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül

VÉGSZÓ

A Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül franchiseon belül ugyan bukás lett, de közel sem nézhetetlen alkotás a nyári hőségben, ám a vérfrissítéssel elveszett minden olyan aspektusa a szériának, amiért még azok is tudták, hogy melyik filmről van szó, akik nem rajongtak a műfajért. Ugyanakkor Tessa Thompson és Chris Hemsworth párosa megmentette a Sötét zsaruk becsületét – amennyire a forgatókönyv lehetővé tette nekik- , és talán még élvezték is a forgatást, könnyítettek a morbid hangulaton.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Gyilkos memória
Filmek

Rendesen lefogyott Liam Neeson, talán már a Csupasz pisztoly szerepére készül?

Jövőre érkezik az új Csupasz pisztoly Liam Neeson főszereplésével.

Transformers: A fenevadak kora
Filmek

Chris Hemsworth szerepelhet a Transformers/G.I. Joe crossoverben

A színész nem egy, de két univerzumot is meghódíthat.