Főoldal BREAKING KRITIKA: Jurassic World: Bukott birodalom
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Jurassic World: Bukott birodalom

A 2015-ös Jurassic World sikere után maradt még annyi annyi a kraft franchiseban, hogy újabb bravúrt hajtson végre a mozikban?

777
Jurassic World Fallen Kingdom Volcano and T

A 2015-ös Jurassic World sikere után maradt még annyi annyi a kraft franchiseban, hogy újabb bravúrt hajtson végre a mozikban?

A Jurassic Park első része igazi kuriózumnak számított a ’90-as években, hiszen korábban nem sok ekkora volumenű látványfilmet mutattak be mozikban. Steven Spielberg ugyanakkor nem csak a látványnak adott nagy hangsúlyt, hanem a történetnek is, amit szépen, aprólékosan épített fel, amivel megásta a folytatásoknak a sírját is, hiszen azok nem voltak képesek túlnőni az széria első részén. A franchise további két folytatást kapott, de sajnos azok már nem értek fel arra a szintre, így nem meglepő, hogy az első rész főszereplői le is mondtak a további részekről, sőt, a 2001-es Jurassic Park 3. után a komplett széria pihenőre ment az akkori Sam Neill főszereplővel. 2015-ben azonban Colin Trevorrow elővette a filmszériát, és Jurassic World néven leforgatta a hosszú éveken át tologatott Jurassic Park-széria negyedik részét, de már új néven, új szereplőkkel, de az első rész hangulatában, és mindez ahhoz vezetett, hogy a Jurassic World lett minden idők legjobban nyitó filmje, s meg sem állt 1,5 milliárd dollárig.

2482 TP 00054R mini

A hatalmas siker után nem volt kérdés, hogy érkezni fog a folytatás, mi több, Trevorrow rögtön trilógiává duzzasztotta a franchise új darabját. A stúdió becsületére váljék, nem kapkodta el a dolgokat, nem ugrottak rögtön neki a második résznek, kivártak, és arra kérték Colin Trevorrow rendezőt és Derek Connolly társírót, hogy a 3 évet használják ki, találjak ki egy szenzációs történetet a második résznek, és ha ez megvan, akkor bízzák a forgatást a spanyol virtussal megáldott J.A. Bayona rendezőre. Trevorrow nem is lett volna képes elkészíteni a Jurassic World: Bukott birodalom című folytatást, hiszen a Lucasfilm az első rész sikere után felfigyelt rá, s felkérték a Star Wars: Episode IX elkészítésére, de azt már tényleg csak mellékesen jegyeznénk meg, hogy azóta a dolgok megváltoztak, Trevorrow repült a Lucasfilmtől, de nem kell félnünk munkanélkülisége miatt, hiszen már bejelentették, ő készíti a Jurassic World trilógia utolsó részét 2021-ben.

A történet szerint visszatérünk a Nublar szigetre, ahol a megmaradt dinoszauruszokat egy újabb kihalás fenyegeti, ezúttal egy kitörni készülő vulkán próbálja visszaküldeni a kréta korba az állatokat. Eli Mills (Rafe Spall) dollármilliárdos szívén viseli az állatok sorsát, azért úgy dönt, hogy privát mentőexpedíciót indít az állatok megmentéséért, és akkor már egy füst alatt Kéket, a kék hátú velociraptor is begyűjtik. Itt jön a képbe Owen (Chris Pratt) és Claire (Bryce Dallas Howard) az első rész két főszereplője, nélkülük ugyanis az akció nem járhat sikerrel. De az csak később derül ki, hogy a valódi szándék nem is az volt, hogy megmentsék az állatokat, hanem valami más áll a dolgok hátterében.

2482 TP2 00070R mini

Colin Trevorrownak és Derek Connollynak három éve volt, hogy összehozzák a második rész forgatókönyvét, ami hagy némi kivetni valót maga után. Először is, amit a marketing alatt megtudtunk, hogy a filmet két részre lehet bontani, egy első és egy második felvonásra, ez valóban igaz a Bukott birodalomra. Az első rész az akcióra, a látványra, a vulkánkitörésre fókuszál, amit annyiszor megmutattak nekünk a trailerekben, hogy úgy gondoltuk ez lesz a film csúcspontja, és ezután már csak a befejezésre fordítják a legnagyobb figyelmet. Tévedtünk! Elérkezve a film feléhez, történik egy zsánerváltás, és az akciófilmből átcsapunk egy gazdasági thrillerbe, majd ezután próbálkoznak a horrorfilm készítéssel, több kevesebb sikerrel. Hogy lehetne egy olyan filmet horrornak nevezni, ami a végső besorolásnál 12-es karikát kap? A Bukott birodalom egy tipikus popcorn film, amelyben kísérleteznek mindenfélével, hogy jól eladható legyen a végtermék, miközben nem figyelnek a részletekre, és még rosszul választanak marketinget – végig vulkánkitöréssel tarkított állati menekülést mutattak az előzetesekben, posztereken, tévészpotokon, de csak pár perc jut ebből a filmben -, de ami még ennél is idegesítőbb, hogy másolják az első és korábbi részek kötelező köreit, miközben teljesen logikátlan és buta narratívát látunk. Az erős kezdést egy lassabb, elhibázott és lassú második rész követ, ugyanakkor egymást érik a szórakoztató jelenetek, és egy idő után már nem keressük a mögöttük megbújó értelmet, egyszerűen elengedjük a látott dolgokat és élvezzük a látványt, mert legalább abban nagyon erős a film.

Figyelemre méltó a film lezárása, ami egy egészen más mederbe terelheti a harmadik részt, a kérdés már csak az, hogy képesek lesznek-e újítani a történeten, logikai bukfenceket kihagyják a filmből és a karakterek is jól megírt szerepet kapnak, mert úgy tűnt, hogy Chris Pratt annyira nem élvezte a második rész forgatását, Bryce Dallas Howard szerepéről nem is beszéljünk, megmaradt olyan idegesítően rossz karakternek, mint az első részben volt. De legalább elhagyta a magassarkút, bár először abban pillantjuk meg a filmben. Nagy kár, hogy a duó játéka ennyire elenyésző lett a második részre, mert a cirkuszi showt egyértelműen Maisie (Isabella Sermon) lopja el, aki egyszerre kíváncsi és rémült, de mindig feltalálja magát, és aki sok meglepetést tartogat. Vele még számolni kell a folytatásban, már amennyiben a készítők nem felejtik ki a Bukott birodalom legjobb karakterét nagy igyekezetükben. És ha már kötelező köröket említettük, a film rovására kell írni az új John Hammondot Benjamin Lockwood (James Cromwell) egykori üzlettársát, aki csak azért kap szerepet, hogy a mozi emlékeztessen mindenkit a kezdetekre. Jeff Goldblum szerepe pedig tényleg csekély, semmit nem ad a történethez, így nem is hiányzott volna a karakter, ha a vágók martalékává vált volna.

2482 TPT 00021R GRD mini

VÉGSZÓ

A Bukott birodalom hűen tükrözi a film alcímét, a bukottat. Az első részhez képest csalódást keltő történetet kapott a folytatás, amire azért is vagyunk annyira bosszúsak, merthogy 3 éve volt a stúdiónak, és ha belegondolunk, hogy Trevorrow készíti a harmadik részt, picit aggódunk, de ne legyünk előítéletesek. Az új rész látványban legalább felér az első részhez, sőt, olykor még túl is nő rajta. A Jurassic World: Bukott birodalom egyetlen pozitívuma a befejezés, ami egy teljesen új világot, történetet tartogat.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Argylle: A szuperkém
Filmkritikák

Argylle: A szuperkém kritika

Az Argylle: A szuperkém mutatja első jeleit annak, hogy Matthew Vaughn elfáradt?

Argylle: A szuperkém
Filmek

NYEREMÉNYJÁTÉK: Páros belépőket nyerhettek az Argylle: A szuperkém premier előtti vetítésére

Elsők között nézhetitek meg az Argylle: A szuperkém című filmet a mozikban.

Jurassic-World-Chaos-Theory
Előzetesek

Megérkezett a Jurassic World: Káoszelmélet első kedvcsinálója

Befutott a Jurassic World: Káoszelmélet legelső kedvcsinálója, melyben visszatérhetünk immár egy dinoszauruszok...