Főoldal BREAKING KRITIKA: Jégvarázs 2.
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Jégvarázs 2.

Megállíthatatlanul tombol az Elza-láz, és már most több Oscar-szobor is borítékolható a nagysikerű Jégvarázs második részének.

934
Jégvarázs 2

Megállíthatatlanul tombol az Elza-láz, és már most több Oscar-szobor is borítékolható a nagysikerű Jégvarázs második részének.

Az első részhez hasonlóan ezúttal is Elza és Anna gyerekkori prológusával nyit a film, melyből többet megtudunk a főszereplők különös múltjáról. A lányok apjuk meséjéből megtudják, hogy Arendelletől északra az elvarázsolt erdőt elvarázsolt szellemek lakják, az embereket pedig Northuldra-nak hívják. Réges-régen főhőseink nagyapja egy gátat épített northuldraiak számára, amivel háborút robbantott ki Arendelle és Northuldra között, de ez még nem minden, hiszen az arendelleiek magukra haragították a természet szellemeit.

Jégvarázs 2.

A történet szerint három év telt el az első rész óta. Főhőseink, Anna és a barátja, Kristoff, valamint Olaf hóember boldogan élnek, azonban Elza még mindig kényelmetlenül érzi magát a királynő szerepében, közben pedig egy különös mások számára hallhatatlan dal szólítja magához, ami véletlenül felébresztette a négy ősi elem szellemét is. A mágikus erők megfékezése érdekében a trollok vezetője, Pabbie elmondja a lányoknak, hogy meg kell találniuk az igazságot, hogy mi történt nagyapjukkal azon a napon, amikor megépíttette a gátat. A folytatásban főhőseink ismeretlen terepre tévednek, miközben új, különös barátokra tesznek szert.

A Disney 2013-ban mutatta be a Jégvarázs első részét, ami fülbemászó zenéknek és a varázslatos történetnek köszönhetően azonnal belopta magát a szívünkbe. Hat évvel később, elkészült a várva-várt folytatás, viszont van egy szomorú hírünk a Jégvarázs 2.-vel kapcsolatban, mégpedig hogy az első rész zenéit is komponáló Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez új dallamai még fertőzőbbek lettek, nincs menekvés előlük. A Jégvarázs igazi szíve nem a történetben kereshető, hanem az olyan nagyszerű dalokban, mint az Into the Unknown (Az ismeretlenbe) és az All is Found. A célközönség ezúttal is a gyerekeket célozza meg, de komolyabb témákat is boncolgat a rajzfilm, hiszen a film szembesíti az igazságot a múlttal, a múlt csorbáinak felismeréséről és azok helyrehozataláról, valamint hogy az emberek az idő során mennyit változnak.

A Jégvarázs 2. a dallamokon kívül másik nagy erőssége a látvány. A Disney az elmúlt években számtalanszor bizonyította már, milyen varázserő lakozik a készítőkben, nem ismernek lehetetlent, szinte bármit képesek életre kelteni a filmvásznon. Nehéz szavakat találni, hogy mennyire frenetikusan néz ki a mese, kezdve az elvarázsolt erdővel, az őszt jelképező színektől egészen a varázslatos lila színben égő tűzig. Elza és Anna arcán még a szeplőket is látjuk, hajuk mintha igazi lenne, csakúgy, mint Olaf hóember, akit ha közelebbről pásztáz a kamera, akkor még az összeállt hókristályokat is látni.

Jégvarázs 2.

A Jégvarázs 2. főszereplői ezúttal is a lányok, hiszen a film egyik központi témája a testvériség, azonban míg az első részben Anna és Elza túlnyomó részében külön utakon járt, és különálló problémákkal találták szembe magukat, addig a folytatásban próbálnak jobban összetartani, hogy jobban megismerjék egymást, ami néha ellentétetek találkozásához vezet, hiszen Elza meg akarja javítani a múlt hibáit, kerüljön ez bármibe is. Addig Anna szeretteinek biztonságát helyezi előbbre. Talán pont az ellentétek találkozásával érték el a készítők, hogy a film sokkal valóságosabbnak tűnik. Anna annyira jól ismeri Elzát, hogy szavak nélkül is rájön, nővére nem érzi jól magát, és ez fordítva is igaz, hiszen Elza is tudja, hogy hogyan tudja felvidítani húgát a nehéz napokban. A kapcsolatuk szorossága a film érzelmi lényege. Ami pedig a többi karaktert illeti, Kristoff miután összebarátkozik egy idegennel – aki szintén jó kapcsolatban áll a rénszarvasokkal -, a játékidő tehetős részében mellékvágányra kerül, miközben próbálja megkérni Anna kezét. Olafot bölcs gondolataiért szeretjük a folytatásban. A két karakter pályáját egy hullámvasúthoz tudnánk hasonlítani, amikor magasan járnak, sokat hozzátesznek a történethez, mikor mélyen, eltűnnek az erdő sűrűjében, beleértve a dalokat is.

Lehet, hogy a Jégvarázs 2. története nem annyira magával ragadó, mint amilyen az elsőé volt, de további helyeket fedezünk fel a távoli Arendelle királyságban, mélyebben beleássuk magunkat ebbe a mágiával teli világba. Ugyanakkor néha olyan érzésünk van, hogy a Disney az elmúlt hat évben mást sem csinált volna, mint hátradőlt az első rész sikere után, hiszen új történet helyett kulcsfontosságú momentumokat emel ki. Az egyik jelenetben Olaf úgy áll össze hókristályokból, mint az elsőben, de ez csöppet sem baj, mert a Jégvarázs 2. új, kihívásokkal teli kalandot kínál a nézőknek. Persze ez csak egy apróság, mert a Disney nem karba tett kézzel várta a bemutatót, mindent kihoztak a történetből, és nemcsak a királyság teljes átalakulását mutatják be, hanem a testvérek kapcsolatában is változás történik.

Jégvarázs 2.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy mégis csak egy Disney-mesét mutattak be, tehát ahogy a könyvekben is megírták sokszor: „minden jó, ha jó a vége”, vagyis mindenki jó előre kitalálta, hogy mivel fog végződni a rajzfilm, bár akadtak merész húzások, s az ajtó nyitva maradt a harmadik rész előtt.

A Jégvarázs 2. egy csodálatos folytatás lett. A Disney képes volt csavart vinni a történetbe, miközben a főszereplőket még inkább megkedveltük, hiszen a második rész a mágia és varázslatok mellett inkább az emberi érzelmekre, tulajdonságokra helyezi a hangsúlyt. A látvány pazar, magáért beszél, de a franchise erősségét a dallamok adják, amiért kicsik és nagyok egyaránt imádták az elődöt is.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Az ördög Pradát visel
Filmek

A Disney elkészíti Az ördög Pradát visel folytatását

Visszatérhetünk Meryl Streep oldalán a divat világába.

Star Wars: Skywalker kora
Filmek

George Lucas is ad tanácsokat a Star Wars: Új Jedi Rend rendezőjének

Rey az új Jedi Akadémia létrehozásán fáradozik majd.

Vaiana Moana
Filmek

Kiszemelték az élőszereplős Vaiana főszereplőjét

Az új változatban nem tér vissza Auli'i Cravahlo.