Főoldal BREAKING KRITIKA: Hellboy
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Hellboy

Hiába szimpi még mindig a Nagy Piros, most sajnos nem lett pokolian jó a film.

778
3320972 hellboy mini

Hiába szimpi még mindig a Nagy Piros, most sajnos nem lett pokolian jó a film.

A történet szerint a világ leghíresebb paranormális nyomozóját (Ő lenne Hellboy), Angliába küldik, hogy mentse meg a világot (megint), de mások benne a világ elpusztítóját látják. Vajon Hellboy melyik oldalra áll, a szörnyek vagy az emberek oldalára?

HB D001 00225 R

A film legnagyobb erénye, hogy remekül áll a filmnek és a karaktereknek is a végtelen gore és káromkodás, a piros karikát emberesen megszolgálja a mozi. Neil Marshall rendező a korábbi műveiből sikeresen átmentette a vért és a hentelést, a kézi kamerás akciójelenetek pedig fantasztikusak. Maga a lore ami körbeveszi az természetesen érdekes és izgalmas, hisz Mike Mignola zseniális, s az ő általa teremtett szörnyeket végre olyan visszataszítóan és félelmetesen ábrázolták, ahogy a mester megálmodta. De a filmben nem autentikus a világépítés, mintha a kis ötlet cetlik amikre kezdetben felírták a dolgokat, így egybe átemelték a filmbe és elfelejtették őket logikusan összekötni. Sokszor annyiban merül ki a mitológia bemutatása, hogy emberek beszélnek, mesélnek és meséltetnek, mi meg értetetlenül ülünk és bólogatunk.

HB D016 03579 R

Eleve a forgatókönyv, ami elég darabos és kesze-kusza, vagy lehet a vágáskor tűntek el az összekötő részek, egyáltalán nem szervesen épül fel a cselekmény. És ez még oké is lenne, ha az alkotók a lovak közé dobták volna a gyeplőt és teljesen felülnek a B-filmes vonatra, mert vannak olyan részek, amikor nem veszik magukat semennyire komolyan és azok bitangul tudnak működni. Ám nem „nyomják fullba a kretént”, és komolyan se veszik magukat eléggé így két szék közé esnek.

HB D035 06497 R

Ami igazán hiányzik a filmből az a szív, ami az előző feldolgozásokban végig jelen volt, ott sokkal jobban megismertük a világot is a szereplőket is, nem voltak benne ennyire kínos párbeszédek, és azok a filmek legalább tudták mit akarnak.

 

HB D010 02320 CRC DEC19

A karakterek se lépnek túl a papírmasé jellegen, Hellboyt se ismerjük meg igazán, mik a motivációi, mit miért tesz, rejtély marad, de őt a karizmája és a „kifinomult modora” megmenti a felejthetőségtől. Milla Jovovich főgonosz alakítása arra érdemes, hogy megemlítsük.

VÉGSZÓ

Sajnos az egész filmen érezni egy pilot epizód szagát, néhol a költségvetés szűkössége érződik, néhol a felkészületlenség és a kiforratlanság. Igazán kár érte, ha sikeres lesz (tipp: nem lesz), biztos befizetek a folytatásra, hátha addigra összeraknak egy értelmes forgatókönyvet, mert amúgy szórakoztató volt. Ez nagyrészt a Nagy Piros és humorának az érdeme. Azon kívül ez bántóan középszer, ilyen jó alapanyagot és főszereplőt kár elpocsékolni.

Szerző
Kurdics Zoltán Gábor

Mióta az eszemet tudom mozgóképpel kelek és fekszem. Közösségi média felületünket kezelem és kritikákat írok általában filmekről.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Örökkévalók
Filmek

Kevin Feige elárulta, tervben van-e az Örökkévalók második része

A folytatásra lehet tényleg örökké várhatnak a rajongók.

Deadpool & Rozsomák
Előzetesek

Egy visszatérővel befutott a Deadpool & Rozsomák végső előzetese

Ha nem akarsz minden poént lelőni, hagyd ki a Deadpool & Rozsomák...