Főoldal BREAKING KRITIKA: Felhőkarcoló
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Felhőkarcoló

Annyira nem is lett ütős a Felhőkarcoló, de a siker ezúttal sem Dwayne Johnson játékán úszott el, ő kihozott mindent a szerepből.

761
felhokarcolo mini

Annyira nem is lett ütős a Felhőkarcoló, de a siker ezúttal sem Dwayne Johnson játékán úszott el, ő kihozott mindent a szerepből.

A történet középpontjában egy Hong-Kongban felhúzott hatalmas felhőkarcoló áll, a Gyöngy. Ez most a világ legmagasabb épülete, még a Burdzs Kalifára is rátesz jó pár száz méterrel és emelettel, melynek közepén, úgy harminc emeleten keresztül egy mesterséges park is található, hogy a vendégek a lehető legtöbbet kapják pénzünkért. A Gyöngy az alsóbb szintek kivételével elzárt terület volt a kíváncsi szemek elől, most azonban eljött az ideje, hogy átadják a világ legmodernebb és legnagyobb épületét a látogatóknak. Így hát egy amerikai cég szakemberét kérik fel, hogy nézze át a terveket és állapítsa meg, hogy a Gyöngy minden biztonsági területen megfelel-e. Dwayne Johnson karaktere itt jön képbe, ugyanis ő Will Sawyer a biztonsági szakértő, és persze a világszenzációra a rosszfiúk is felfigyelnek. Életre-halálra menő harc veszi kezdetét, melyben Sawyer mit sem törődik saját életével, hajmeresztő és olykor már a valóságtól elrugaszkodó akciók közepette a felhőkarcoló megmentése mellett túszmentő akcióban is részt vesz, hiszen a Gyöngy vendégszeretetét élvezte felesége és két gyermeke, akik valahol a 100. szint fölött rekedtek az égő felhőkarcolóban. Dwanye Johnson karakterét még a lábában lévő protézis sem hátráltatja, sőt, bizonyos helyzetekben még előnyt is kovácsol betegségéből, ami egyben a film vesztére is szolgál.

5731 TP2 00017R mini

Különös egybeesés, hogy a főszereplőt alakító Dwayne Johnson sok évvel ezelőtt éppen egy túszmentő kommandós akció közepén vesztette el lábát a film elmesélése szerint, most pedig újabb túszmentő akcióban vesz részt sérült lábával. Nagy ziccert hagytak ki a készítők, mivelhogy a film üzenete az, hogy fél lábbal is bárkiből válhat hős, csakhogy ennél jóval több mondanivaló is szorulhatott volna a két órás játékidőbe, ám ezzel a lehetőséggel nem élt a rendező, helyette inkább Dwayne Johnson tökéletes fizikumára bízták a kemény feladatot – például 300 méter magasan átugrani egy daruról az égő épületbe. Pedig mennyire nagyobb üzenete lett volna, ha a karaktert más fizikai sérüléssel sújtják, ami tovább növelte volna a téteket, és nem csak egy túlzásokra hagyatkozó, vér nélküli akciófilmet kapunk az amúgy is kiváló Dwayne Johnson szerepében, ahol még a korhatárra is gondosan ügyeltek.

5731 FPT4 00027R.jpg cmyk mini

A Hangya és a Darázs mozis poharakat toppereket itt tudtok vásárolni.

A Die Hard első része, ami vitathatatlanul mély nyomokat hagyott Rawson Marschall Thurber a (Családi üzelmek és a Központi hírszerzés) rendezőben és íróban, aki a marketingkampányban egy percig sem tagadta, hogy mennyire nagy rajongója Bruce Willisnek és a Die Hard franchisenek, ezzel éppenséggel csak az a probléma, hogy míg a John McClanere évtizedek után is emlékszünk, addig Will Sawyerre nem biztos, hogy fogunk. Hollywood évről-évre jól bevált receptekhez nyúl, de ebben a produkcióban pusztán Dwayne Johnson karizmája az, ami maradandó élményt adott a filmről történő távozás után. Azt is értjük, hogy mennyire fontos a kínai piac, helyszínül nem véletlen választották az egyik legnagyobb kínai nagyvárost, a mellékkaraktereket kínai szereplőkre bízták, és bizony Kínában csak úgy érhet el komoly sikereket egy film, ha családbarátra készítik és elkerülik az erős besorolást. Ez pedig teljesen megpecsételte a filmet, mivel vér és húscafatok nélkül a Felhőkarcoló nem lett több, mint egy popcorn mozi. Ami a látványra és Dwayne Johnson hírnevére épít, ennek ellenére évek múlva már a film nevére sem fogunk emlékezni.

A Felhőkarcoló leggyengébb pontja a forgatókönyv, ami az első percek után még úgy tűnt, hogy egy gondosan felépített és átgondolt mozifilmet látunk, de egy idő után már azon kaptuk fejünket, hogy az események elrugaszkodtunk a valóságtól, gyengék a karakterek és dialógusok híján egy üres történetet láttunk. Azonban a látványra nagyon nagy figyelmet szenteltek, merthogy az egész Felhőkarcoló 3D-ben és IMAX 3D-ben még nagyobbat szól, hogy a harmadik dimenzióban rejlő potenciát kihasználva tériszonyt idézzenek elő. A Gyöngyöt egészen bravúros módon rajzolták meg, az egészben CSAK egy rossz van, hogy sajnos az épület jelenleg nem áll rendelkezésünkre, de talán már nem kell sokat várnunk erre a csodás építményre, s hamarosan csatlakozhat a világ leggyönyörűbb építményei közzé. Thurber valamiért úgy gondolta, hogy napjainkban az akciófilmek alappillérét a látvány szolgáltatja, ami részben igaz is, de ehhez szükség van egy jól felépített történetre is.

5731 FPT2 00023AR GRD.JPG cmyk mini

VÉGSZÓ

Dwayne Johnson hozza a kötelezőt színészi játékában, és ha másért nem is, érte biztosan szeretni fogjuk a filmet. A Felhőkarcolóval a legnagyobb probléma, hogy komolyabbnak gondolja magát annál, mint aminek a rendező szánta, miközben a jelenetek adták volna a lehetőséget egy kis humorra is.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

vaiana 2
Filmek

Dwayne Johnson és Auli’i Cravalho visszatérnek a Vaiana 2-ben

Egy új pillanatkép egy különös szigetet is leleplez a háttérben.

Dwayne Johnson
Filmek

Dwayne Johnson egy dallal jelentette be, mi lesz a következő filmje

Dwayne Johnson élő műsorban árulta el a rajongóknak, hogy melyik projektben láthatjuk...