x
Close


Közelgő események

BREAKING Kritikák

KRITIKA: Énekelj!

Ismét egy mesével, és egy nagyszerű történettel áll elő az Illumination, egyszerűen nem képesek mellélőni.

KRITIKA: Énekelj!
  • PublishedDecember 22, 2016

Ismét egy mesével, és egy nagyszerű történettel áll elő az Illumination, egyszerűen nem képesek mellélőni.

Valamiért nagyon úgy fest, hogy amibe Chris Meledandri és cége, az Illumination Entertainment belefog az sikert fog elérni. A filmstúdió többször bizonyította már, hogy bármivel megbirkóznak, s nem félnek belevágni egyik történetbe sem, éppen ezért az Énekelj! mesefilm is minden szempontból kiemelkedő a rajzfilmek sorából, és ki tudja még, hogy milyen agyafúrt történetekkel állnak elő a stúdió szellemes kreatívjai.

A stúdió korábbi filmjeinél is elmondtuk, hogy a siker titka nem más, minthogy az alapanyagait a hétköznapokból merítik rajzfilmjeikbe, és olyan hétköznapi dolgokat dolgoznak fel, melyekkel a felnőttek, de főként a gyerekek nap mint nap találkozhatnak. Az Énekelj! film egyik sikere, hogy a gyerekek kedvenc mesefiguráit, az állatokat ruházza fel emberi képességekkel, a másik kulcsmomentum pedig az volt, hogy a 21. század közkedvelt televíziós műsorait, a tehetségkutatást és az énekműsort ötvözték egy rajzfilmben, melynek főszereplői maguk az állatok – kiderül majd, hogy igazán ez nem is a versenyzésen, hanem az összefogáson van a hangsúly. Láttuk, hogy mennyire nagy sikert értek el a Minyonok, de említhetnénk a nyár nagy meglepetését, A kis kedvencek titkos életét – melynél a sikeren felbuzdulva azonnal bejelentette a folytatást 2018-ra -, amelyben szórakoztató figurákkal, jó humorral találkozhattak a gyerekek, de még a rejtett humorokon felnőttek is jót kacaghattak. Egész estés rajzfilmek ezek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, és ilyen kalandra számíthatunk az Énekelj! című új rajzfilmben is.

Egy koalamaci filmünk igazi főszereplője, aki annak a színháznak az igazgatója, amit még apjától örökölt meg. Sajnos nehéz idők várna Buster Moon-ra (ő a koala), ugyanis pénze fogytán, így nem tudja rendezni a számlákat, és már kis híján a színházát is elvesztette, mikor kipattan a fejéből az ötlet: hirdessenek meg egy tehetségkutató versenyt, a legjobb hangú versenyző mindent visz. Titkárnőjével plakátok gyártásába fog, azonban a véletlenek folytán jóval nagyobb összeg kerül a szórólapra, mint amit Buster képes lenne kifizetni. A pénzdíjat látva csőstül vonulnak a városlakók, hogy bekerüljenek a műsorba, s a végén ők vigyék el a műsor főnyereményét, a pénzt és a dicsőséget, sajnos azonban csak hírnévre tehetnek szert, hiszen a zöld bankóknak nyoma sincs. Vajon a versenyzők mikor jönnek rá, hogy a Bluster egy szélhámos alak?

Buster (Matthew McConaughey hangján) és Miss Crawly (Garth Jennings) megkezdi hát a meghallgatásokat, hogy kiválasszák a legjobbakat, akikkel az élő műsorban találkozhatnak majd a nézők. A jelentkezők között akad mindenféle figura, a szerény malac anyukától kezdve, a nagydumás egérig, aki csak a pénzre hajt, a bűnözőcsaládból származó gorilla srácig, a rockot játszó Ash-ig, a szégyenlős, de tehetséges elefántig, de még rappelő krokodillal is találkozhatunk.

Ahogy haladunk előre a cselekményben, úgy ismerjük meg egyre jobban magukat a versenyzőket, és bontakozik ki, hogy mennyire önzetlen versenyzőkkel van dolga Buster-nek. Csak idő kérdése, hogy a játékosok mikor jönnek rá a turpisságra – nincs is mit megnyerni, legalábbis annyi nincs, mint amiért játékba szálltak -, de mielőtt ez megtörténne, Buster-nek önszántából el kell árulnia, hogy véletlenül a pénzösszeg végére több nulla került, és nem képes kifizetni a fődíjat.

Elsőre úgy festett, hogy a mese tele lesz zenés részekkel, és inkább a muzsikán lesz a hangsúly, mintsem a játékosokon, azonban kis túlzással, de zenének hűlt helyével találkozhatunk. A hangsúly magukon a jelölteken van, a felkészülésük, gyakorlásuk, mi mindent vállalnak be a hétköznapi teendők mellett, hogy legjobbat hozzák ki a színpadon, s ezzel ki kinek bizonyítsa különlegességét. Ahogy a való életben, úgy a filmben is a játékosok karakterfejlődésen esnek át, ennek köszönhetően a fura, és idegesítő szereplőket is megszerettük a végére, még a dellára hajtó egeret is, a gorillacsaládról nem is beszélve. Tényleg napjainkból merítettek ötletet, és ezzel a nagyszerű mesével egy icike-picike bepillantást is kaptunk a színházfalak mögött meghúzódó „titkos” életből.

VÉGSZÓ

Hibátlan történetet hoztak össze, melyben mindenki kivette részét, külön dicséret illeti a magyar szinkrongárdát, mert ahogy a korábbi filmeknél, úgy itt sem hibáztak, és mindent remekül hoztak át magyar nyelvre. A film szórakoztató, a karakterek sokszínűek, a zenei paletta remek, már csak az a kérdés: ki lesz 2016 hangja?

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.