Főoldal BREAKING KRITIKA: Dumbó
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Dumbó

A Disney tovább hódítja a mozi pénztárakat a remakekkel, ezúttal a Dumbó élőszereplős feldolgozással, de mit tud adni nekünk egy repülő elefánt?

829
Dumbo

A Disney tovább hódítja a mozi pénztárakat a remakekkel, ezúttal a Dumbó élőszereplős feldolgozással, de mit tud adni nekünk egy repülő elefánt?

A gigantikus Miki egér cég hosszú évek óta hozza ki az újabb és újabb élőszereplős változatokat a klasszikus rajzfilmjeiből, hol több, hol kevesebb sikerrel. A Dzsungel könyve, a Hamupipőke és A Szépség és a Szörnyeteg után itt a legújabb kaland, amit ezúttal Tim Burton jegyzett.

Dumbo

A szebb napokat látott rendező keze nyoma csak külsőségekben jelenik meg. Mint motívum a korábbi remekeiből itt is megjelenik a cirkusz, és a főszereplőink megint a különcök, kívülállók és akik álmodni mernek. De sajnos a nagy alkotó zseniből nem maradt más, mint az árnyéka, egy iparos akinek a munkáján érződik hogy valaha kreatív volt. Mondjuk ezen már nem lepődünk meg, sajnos lassan másfél évtizede várunk arra, hogy Tim Burton úgy igazán visszatérjen.

Dumbo

Ahol látszik még az a ötletgyár ami egykor volt azok a jelmezek és a díszletek. Minden ruha varázslatos, minden cirkusz belső lélegzik és az a néhány futurisztikus díszlet csodás. A CGI teljesen élethű a főszereplőt kivéve, aki valószínű direkt maradt rajzfilmszerű, meg a film eleji vonat ronda még, de a többi vizuális effektus teljesen oké. Valamint a karakterek is megjegyezhetőek, nem túl egyediek, de legalább szerethetőek. A casting skatulya, de mindenki lehozza rutinból, nincs különösebb gyenge pont. Nagyon jó döntés volt, hogy a címszereplő elefántról a fókuszt inkább a gyerekszereplőkre (Nico Parker és Finley Hobbins) irányították, akik szintén korrektül helyt állnak, s közelebb hozzák a repülő ormányos sztoriját. De tényleg nagy pacsi a castingnak, mert hiába nem karrier csúcs alakításokat hoznak, de jó látni együtt a vásznon Eva Greent, Colin Farellt, Danny DeVitot, Alan Arkint és Michael Keatont. Lassan tényleg az utóbbi lesz Hollywood számára az a színész akit először hívnak főgonosz szerepre. Mikor lesz Bond-gonosz?

A történet igazából rendben van, alig lehet érezni rajta a tétet, minden olyan egyszerűen oldódik meg benne, talán ez azért van benne, mert néhol sötét tud lenni a film a célcsoporthoz képest. A cirkusz világa az elején nagyon lehangoló, de mondjuk a cikk írójának a legtöbb cirkusz eleve az. Az eredeti meséből sok megosztó jelenetet kihagytak, Dumbó lerészegedése is csak easter eggként szerepel.

Dumbo

VÉGSZÓ

Alapjában ez egy szórakoztató családi film, sok szívmelengető pillanattal, de ne várjunk tőle semmi újat, se világmegváltást. Korrekt adoptáció, iparos munka, akiben fel tudja ébreszteni a belső gyereket, annak tetszeni fog. Csak Dumbó fog szárnyalni, a film nem.

Szerző
Kurdics Zoltán Gábor

Mióta az eszemet tudom mozgóképpel kelek és fekszem. Közösségi média felületünket kezelem és kritikákat írok általában filmekről.

1 Hozzászólás

Közelgő események

Még több a témában...

Pingvin
Előzetesek

A Pingvin új előzetese mellett a Max azt is bejelentette, mikor érkezik a sorozat

Látványos előzetes mellett azt is megtudtuk, mikor érkezik a Pingvin.

Beetlejuice Beetlejuice
Előzetesek

Magyar szinkronos előzetest kapott a Beetlejuice Beetlejuice

A Beetlejuice Beetlejuice előzetesében visszatért a gonosz kis démoni lény.

Beetlejuice Beetlejuice
Előzetesek

A Beetlejuice Beetlejuice előzetesében Jenna Ortega újraéleszti Michael Keaton bajkeverőjét

Michael Keaton nagyon elemében van a Beetlejuice Beetlejuice nagy előzetesében.