Close


Közelgő események

BREAKING Kritikák

KRITIKA: Csajok hajnalig

Van az úgy, hogy durvára sikerül egy-egy este, de annyira, hogy még „véletlen” gyilkosság is történjen. Ezek a mai lányok!

KRITIKA: Csajok hajnalig
  • PublishedJune 17, 2017

Van az úgy, hogy durvára sikerül egy-egy este, de annyira, hogy még „véletlen” gyilkosság is történjen. Ezek a mai lányok!

Lucia Aniello és Paul W. Downs forgatókönyvet jegyző páros – utóbbi nem mellesleg bekerült a filmbe is, és alighanem a sztori egyik legviccesebb figuráját kapta, a szerény, és mérhetetlenül szerelmes vőlegényt, aki mindenre képes, csakhogy elvegye élete választottját, Scarlett Johansson által játszott Jesst. Jess úgy dönt, hogy férjhez megy, így legjobb barátnői megszerveznek egy utolsó nagy partit még mielőtt bekötnék barátnőjük fejét. A négy barátnő: Jess, Alice (Jillian Bell), Blair (Zoë Kravitz), Frankie (Ilana Glazer) és egy potyabarátnő, Pippa (Kate McKinnon), akit a filmben csak Kiwinek hívnak. Majd célba veszik a gyönyörű Miamit, hogy egy emlékezetes estével ajándékozzák meg Jesst. És ezzel kezdetét veszi a csinnadratta: luxus kecó, titkos szoba, őrült szomszédok, pia és egy kis tiltott cucc is, no meg chippendale fiú. A legnagyobb probléma akkor üt be, mikor „véletlen” megölik a sztriptíztáncost, de nem számít, baleset volt, ne foglalkozzunk vele. A pia és drog együttesen megteszik hatásukat, a csajok teljesen bepánikolnak, és úgy döntenek, nem hívnak rendőrt, inkább eltüntetik a holtestet.

Komoly dolog a gyilkosság, de révén a Csajok hajnalig film műfaján, ami vígjáték, ne számítsunk arra, hogy a főszereplők túlaggódták volna a tettüket, elképesztően félvállról veszik a dolgot, és mit sem törődnek a következményekkel. Hollywood az elmúlt években több vígjátékot is kiadott, köztük voltak nagyon jó, és természetesen voltak félrement darabok is, magyarán volt miből ötletet meríteni. A Csajok hajnalig le sem tagadhatná, hogy bizony megnézték a Másnaposokat, csak most csajoké a főszerep, és akik sokkal durvábban tolják. De ezzel nincs is semmi baj, mert amennyire mutat párhuzamot a Másnaposokkal, pont annyira tér el is tőle, sokkal vadabbra, egyedibbre sikerült, de talán a legfontosabb az, hogy a filmben a karaktereket tökéletesen bemutatják, nem lehet kiemelni egyik szereplőt sem, egymást kisegítik, egymást váltják a jelenetekben. Ezt eddig nem láttuk a próbálkozásokban, pedig a Másnaposok valódi lavinát indított el a bulifilmek között, a stúdiók egymástól próbálták másolni, lopni az ötleteket, mindenki nagydobásra készült, de csak a felsülések maradtak meg, a siker elmaradt. Dicséret illeti mind a rendezőt, mind a két szkriptelőt, mert remekül vették észre, hogy nem szabad a film pillérét egy színésznőre bízni, hanem meg kell osztani közöttük, holott Hollywood egyik legnagyobb, s legerősebb színésznőjét kérték fel a főszerepre. Scarlett Johanssonnak nem csak a streccsnaci és bússzállósdi áll szuperül, hanem a rövid haj és kormányzói szerep is. Igen, mert Jess épp választás előtt áll, kampánya kellős közepén csalják el Miamiba, emiatt kissé feszült is, amire csak rátesz egy lapáttal a gyilkosság. A mondás is úgy tartja, minden jó, ha vége jó, szóval spoiler nélkül eláruljuk, minden jól fog alakulni. Jillian Bell és Zoë Kravitz, valamint Ilana Glazer színésznők között kimondottan jól működött a kémia, de a film talán legjobb szerepét megint csak Kate McKinnon kapta meg, aki végig lubickol a kiszabott szerepében. Ahogy megérkezik az ausztrál barátnő, szó szerint berobban, azonnal veszi, és adja a poénokat, az ahogy feltalálja magát a barátnők között, példaértékű és zseniális. Nehéz szavakat találni McKinnon fényezésére, de ezt már megtanultuk, mert még a félre ment Szellemírtókban is ő kapta a feledhetetlen szerepet.

A Csajok hajnalig filmnek egyetlen hibája van, mégpedig, hogy nagyon erősen kezd, összeszedettek a szereplők, lassan, de szépen felvezetett narratívát kapunk, megismerjük magukat a főszereplőket, de ahogy elutaznak, és elkezdik adagolni a mámorító dolgokat, úgy a történet is kezdi veszíteni varázsát. De még ez sem eredményezte azt, hogy a történet szétesett volna, nem pánikoltak be a készítők, hanem vettek egy mély levegőt, s továbbra is remekül adagolják a vicceket, bár ezektől már lesz annyira hangos a moziterem.

VÉGSZÓ

A nyár és az évek egyik legjobb komédiáját láthatjuk a mozikban, kiváló szereposztásban, és nem egy agyonra húzott viccekkel látott Másnaposokat kaptunk csajos kivitelben. A Csajok hajnalig mert újítani, mert egyediséget belevinni, gazdag és változatos poénáradatával az egyik legszórakoztatóbb nyári film lesz.

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.