Főoldal BREAKING KRITIKA: Boldog halálnapot!
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Boldog halálnapot!

Rég láttunk már ennyire jó horror-thrillert a mozikban, mint amilyen a Boldog halálnapot! lett. Sok régi sztori, egy feldolgozásban.

794

Rég láttunk már ennyire jó horror-thrillert a mozikban, mint amilyen a Boldog halálnapot! lett. Sok régi sztori, egy feldolgozásban.

Tree (Jessica Rothe) másnaposan ébred a kollégiumi szobában, de úgy tesz, mintha mi sem történt volna az éjjel: bejár órákra és haverokkal lóg. Tree-ről azt kell tudni, hogy egy önző, másokkal nem törődő, egoista gimis csaj, akit az élet most könyörtelenül megleckéztet: buliba menet egy maszkos fickó kilép a sötétből és leszúrja. Főhősünk nem tud szabadulni az időhurokból, halálával újra és újra átéli születésnapját, de az ismétlődő gyilkossággal (szúr, leszúr, leszúr és már megint leszúr) Tree egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megfejtse, ki az álarcos gyilkos, mégis miért történik mindez vele, és mik az indítékok.

boldog halalnapot mini

A film története sokaknak nem túl izmos elsőre, hiszen az elmúlt évek alatt megannyi slasher-filmet készített Hollywood, amelyben egy maszkos pszichopata kezében egy pengével kergeti áldozatait. Vegyük csak a például a Sikoly filmsorozatot, amelyekben szintén egy fekete csuklyás maszkos gyilkos végez áldozataival. De említhetnénk még A holnap határa című Tom Cruise filmet is, mely ugyan nem zsáner film, de az állandó napszak ismétlődés okán mégis párhuzamot mutat Christopher Landon rendező filmjével, a Boldog halálnapot!-tal. És a legszebb az egészben, hogy a film egy percig sem titkolja ezeket, nyíltan kijelenti, sőt, a film végén egy konkrét utalást is találunk az Idétlen időkig című 1993-as filmre, de annyi csavart beletettek az alkotók, hogy a nap végén Tree nem egyszerűen lehunyja a szemét elalvás előtt, hanem áldozata lesz a Sikolyból az álarcos gyilkosnak.

2486 FP 00147AR mini

Két dolognak kell érvényesülnie egy mozifilmnél, amit közvetlen a Tűnj el! alkotói árultak el. Mint minden filmnél, itt is elengedhetetlen, hogy egy jó film legyen, amire beülünk. Ha nem teljesül ez, akkor nincs miről beszélni, lesújtó kritikák jelennek meg, következtetésképpen a mozi szerelmesei nem fognak beülni rá, a kasszák pedig kongani fognak az ürességtől. És a marketing, mert ugye a jó bornak is elkel a cégér. Beszélhetünk bármilyen jó filmről, ha nem készül hozzá reklám, az üzenet nem ér el a fogyasztókhoz, és így nincs kinek eladni a terméket. Szerencsére azonban a számok nem ezt tükrözik, hiszen az 5 millió dollárból forgatott film csak az Egyesült Államokban megtízszerezte a büdzsét, és még a világ több pontján nem is vetítik, ahogy nálunk sem, hiszen a Boldog halálnapot! csak november 16-tól vetítik a hazai mozikban. Mi azért megemlítenénk egy harmadik tényezőt is, ami a kreativitás. Ahogy az eggyel feljebb található bejegyzésben is írtuk, a Boldog halálnapot! konkrét elemeket kölcsönöz más klasszikusokból, de azokat annyira ügyesen és jól ötvözték egy filmben, hogy bizonyos tekintetben még az eredetinél is jobbra sikerültek. A holnap határában az időhurkot már nem csak mi, hanem a főszereplő is unta, itt viszont kellő humorral megfűszerezve annyira nem is vészes, hogy folyton elölről kell kezdeni a napot, miközben jó előre tudjuk, hogyan fog végződni az egész…

2486 FP09 75A 7A 1291R CROP mini

Tree-nél jól megfigyelhető a karakterfejlődés. A hősnő a film első perceiben egy önző diák képét festi le, aki mit sem törődik másokkal, azonban azzal, hogy megint és megint átéli a napot, lassan rájön, hogy valójában ki is ő, és az addig megismert hisztérikus Tree mindinkább kezd szimpatikussá válni, játéka pedig remekül átjön a szürke vásznon. Jessica Rothe-nak ez volt első igazán nagy filmje, korábban csak mellékszerepben tűnt fel, legutóbb éppen az Oscar-díjjal jutalmazott Kaliforniai álomban láttuk őt Emma Stone szobatársaként. Most viszont megkapta első egész estés filmjét, de simán hozta a szerepét, voltaképpen brillírozott benne.

2486 D020 00046 mini

A Boldog halálnapot! november 16-tól vetítik a hazai mozikban.

VÉGSZÓ

Mindenféle elvárás nélkül ültünk be a Boldog halálnapot! bemutatójára, ehhez képest mégis az ősz egyik nagy meglepetésfilmje lett. A film nagyszerűen keveri a horror és a humor jegyeit, ügyesen használták fel a Sikoly és az Időtlen időkig elemeit, s mindezt egy tapasztalatlan, de közel sem tehetségtelen Jessica Rothe színésznővel, akinek ez volt az első egész estés mozifilmje, ennek ellenére könnyedén megbirkózott szerepével. Sőt, valójában sziporkázott a felvágós karakter bőrében, aki egy remek karakterfejlődésen ment keresztül.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Sikoly VI
BREAKINGFilmek

Melissa Barrera és Jenna Ortega után a Sikoly 7. rendezője is lelépett

A Sikoly 7. rendező egy álomnak nevezte a munkát, ami rémálommá változott.

Boldog halálnapot! 2
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Boldog Halálnapot! 2.

„Let’s do the time warp again!” - ahogy főhősünk mondaná, aki az...

Boldog halálnapot! 2
Előzetesek

Befutott a Boldog halálnapot! 2. második előzetese

Indítsuk az újévet rögtön egy folytatás előzetesével, ugyanis a Universal stúdió kiadta...