Főoldal BREAKING KRITIKA: A Wall Street pillangói
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: A Wall Street pillangói

A Wall Street pillangói: amikor a kapitalizmus ragadozói prédává válnak. Avagy a sztriptíz táncosok bosszúja.

867
A Wall Street pillangói

A Wall Street pillangói: amikor a kapitalizmus ragadozói prédává válnak. Avagy a sztriptíz táncosok bosszúja.

Sokan, köztük e cikk írója is egy Showgirls koppintásnak gondolta a filmet az előzetes alapján, annyi különbséggel, hogy itt egy bűn filmbe van csomagolva. Nem is tévedhettem volna nagyobbat. A film megtörtént eseményeken alapul, azt dolgozza fel, hogy egy sztriptíz bár táncosai milyen módszerekkel loptak rengeteg pénzt a Wall Street-i nagykutyáktól, a 2008-as nagy válságot követő években. Bedrogozták, majd a klubbal kötött megállapodás értelmében a fogyasztásaikból jutalékot kaptak. De kár lenne csak ennyivel leírni ezt a filmet, mert ez inkább az Destiny (Constance Wu- Kőgazdag Ázsiaiak) története, aki egy nehéz fiatalkort átélt fiatal nő aki csak próbál pénzt keresni. Hogy talál családra a lányok körében, és ahogy próbál legjobban cselekedni ebben az „üzleti modellben”. Rendkívül pontosan mutatja be, hogy mennyire nehéz dolga van a mai Amerikában, azoknak akik hasonlóan nehéz körülmények között élnek, ha „rendes munkát” akarnak találni.

A Wall Street pillangói

Wu érzékeny és hiteles alakítást nyújt, remek a szerepben, ám a mozi aduásza Jennifer Lopez, aki élete alakítását nyújtja. Mintha erre a szerepre született volna, teljesen eggyé válik Ramona karakterével, aki egy nagyszájú, erős, céltudatos, határozott nő és aki mindent megtesz azért, hogy ő irányítson. De emellett emberi is, s pont elég távolságot enged tőle a rendező, hogy kellően rejtélyes maradjon.

Ha már megemlítettük a rendezőt, beszéljünk róla is: Lorene Scafaria az egyik legnagyobbtól emel át stílusban és milyen jól teszi. A narráció és a film hangulata, íve mind Martin Scorsese bűnfilmjeit idézi (a magyar címadás is erre rímel), és nagyon érdekes látni egy másik oldalát ennek a Wall Streeti világnak.

A Wall Street pillangói

A történet igazi erejét a fura moralitása és lázadó attitűdje adja. A „bankároktól lopni nem bűn, hisz ők is szétlopták az országot, a válságot ők okozták és mégis ők úszták meg” alapon nem éreznek bűntudatot a bűnbanda tagjai, és amikor olyat kapnak el aki ezt nem érdemli meg, a kártyaváruk is összedől. Az előbb említett lázadás nem csak a gazdasági elit, hanem a férfiak ellen is irányul. Az egész film során alig találunk pozitív férfi szereplőt, elég lesújtó véleménnyel van a film a férfi nemről, megjelenik az a fizikális jellemzőktől kezdve a viselkedésig sok helyen, de ezt néhol sikeresen csomagolja humorba a mozi.

A zenék összeállítása nemcsak a filmhez illik kiválóan, de vissza is repít minket ezekbe az évekbe, és a könnyűzenei kapcsolódás nem ér véget itt: kisebb-nagyobb szerepekben feltűnik G-Eazy, Usher és Cardi B, aki az egyik legszórakoztatóbb jelenség a filmben, ráadásul ő valóban dolgozott sztripperként, így még plusz hitelességet is kölcsönöz a filmnek.

A Wall Street pillangói

VÉGSZÓ

A Wall Street pillangói szórakoztató film, ami érdekes kérdéseket tesz fel, ha ez ember eléggé figyel, a poénok jól ülnek és egy sötét, bűnös világba kalauzol el minket. Nagyon dögös bűn film, de itt legkevésbé a szexin van a hangsúly. A mellékszereplők kaphattak volna részletesebb jellemrajzot, de így is kerek az élmény. A kapitalizmus szégyenfoltjai ezek a történetek, de ha csak kikapcsolni akarunk, akkor se meneküljünk ettől a filmtől, megéri esélyt adni neki.

Szerző
Kurdics Zoltán Gábor

Mióta az eszemet tudom mozgóképpel kelek és fekszem. Közösségi média felületünket kezelem és kritikákat írok általában filmekről.

2 Hozzászólások

Közelgő események

Még több a témában...