Főoldal Filmek Kitálalt a Marvel Studios több korábbi VFX-művésze: borzalmas körülmények között dolgoznak
Filmek

Kitálalt a Marvel Studios több korábbi VFX-művésze: borzalmas körülmények között dolgoznak

A szakember a nagy stressz miatt még a munkájával is felhagyott.

563
Amazon: Ügyvéd
Forrás: Marvel Studios

Ismét tűz alá került a Marvel Studios, ezúttal azonban a VFX-művészek támadják a stúdiót a munkakörülmények miatt. Sokan távoztak, és úgy beszélnek a cégről, mint a “legrosszabb” munkahely. Elmondások szerint a vállalat nehéz határidőket szab meg, a művészeket pedig túlhajszolják, és ráadásul még nem is fizetik meg őket.

A Marvel Studios már szembesült kritikákkal a VFX és a speciális effektek romló minősége miatt. 2018-ban a Fekete Párduc végső csatájának VFX-minőségét érte kritika, nemrég pedig az Amazon: Ügyvéd című Disney+ sorozatának első trailerét érte kritika – félkész állapotban mutatták be az előzetest, amit utólag javítottak. A The Gamer szerint a VFX-művészek most már nem hajlandóak az óriáscéggel dolgozni, sokan a “legrosszabb VFX-menedzsmentnek” nevezik a céget. A vádakra egy Reddit-folyamban lettek figyelmesek, ahol állítólag olyan művészek beszéltek tapasztalataikról, akik a Marvelnek dolgoztak. A téma címe már önmagában beszédes: “Őszintén szólva elegem van abból, hogy a Marvel sorozatokon dolgozom!”.

A szál tele van művészekkel, akik alváshiányról, kimerültségről és rossz étkezésről panaszkodnak. Az egyik VFX-művész a következőket mondta a stúdióról: “A Marvelnek van talán a legrosszabb módszertana a produkció és a VFX menedzsment terén. Soha nem tudják rendbe tenni a sorozat kinézetét, mielőtt a sorozatra szánt idő több mint fele letelik. A Marvel-sorozatokon dolgozó művészek határozottan nem kapnak egyenértékű fizetést a munkájukra fordított idő után.”

Egy másik VFX-művész is frusztrált a stúdió munkakörülménye miatt, és ő szem fogalmazott meg szépeket munkaadójával kapcsolatban: “A harmadik Marvel-projektemen dolgozom egymás után, és szó szerint csak úgy felébredtem szombaton hajnali fél hatkor, hogy a stressz miatt azt mondtam magamnak: ‘Nem akarom ezt tovább csinálni’. Most reggel 6 óra van, és egy tekercset készítek, hogy jelentkezzek valahova, ahol a Marvelen kívül más projektek is vannak, mert nem bírom ezt tovább csinálni.”

Dhruv Govil, egy VFX-művész, aki korábban a Marvelnek dolgozott A galaxis őrzői és a Pókember projekteken, a Twitteren csatlakozott a felháborodáshoz. A The Gamer fent említett cikkére reagálva Govil személyes tapasztalatairól beszélt, mondván, hogy túlhajszolták.

A #Marvel sorozatokon való munka az, ami arra késztetett, hogy elhagyjam a VFX-ipart. Szörnyű a megrendelő, és túl sok kollégát láttam már összeomlani a túlhajszoltság után, miközben a Marvel egyre szorosabbra húzza a pénztárcát.

Egyelőre nem tudni, hogy a Marvel hogyan kezeli majd ezeket a vádakat, és ha van bennük igazság, javítani fog-e a körülményeken. A stúdió számos projektjét kritizálták már a VFX és a CGI kérdéses minősége miatt. A Marvel Studios legújabb filmje a Thor: Szerelem és mennydörgés című alkotása már kijött a mozikban, és ez sem maradt ki a támadásokból.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

The Falcon and the Winter Soldier
Filmek

Mikor és hány órás lesz a Marvel Studios panelje a San Diego-i Comic-Conon?

Megerősítést kapott a Marvel Studios prezentációja a San Diego-i Comic-Conon.