Főoldal Filmek Kevin Feige szerint a Marvel “mindig deficites” az Oscar-gálán a műfaji elfogultság miatt
Filmek

Kevin Feige szerint a Marvel “mindig deficites” az Oscar-gálán a műfaji elfogultság miatt

503
Kevin Feige

A szuperhősfilmek rendszerint nem kapnak túl sok figyelmet és elismerést az Oscar-gálán. Több kritikát is kapott már az Akadémia emiatt, és most a Marvel Studios vezetője, Kevin Feige hangot adott a dolognak. Eléggé leszólta az Oscar-gálát, amiért szerinte “műfaji elfogultság” miatt nem lehetnek ott a legnagyobb hősök.

Köztudott, hogy a szuperhősfilmek – vagy általában a sci-fi/fantasy filmek – a legfőbb kategóriák egyikében sem kapnak túl sok figyelmet az Oscar-gálán. Az évek során persze volt néhány kivétel, amelyek egymás után zsebelték be a díjakat Hollywood legrangosabb eseményén, köztük például A Gyűrűk Ura: A király visszatér (amely 2004-ben besöpörte az Oscar-díjakat) és a Marvel Studios Fekete Párduc (amelyet 2019-ben a legjobb film kategóriában jelöltek), vagy ne feledkezzünk meg Joaquein Phoenix főszereplésével készült Joker-filmről sem, ami több rangos díjat is megnyert az Oscar-gála előtt, de őszintén szólva a felsorolt filmek csak kivételek, amelyek erősítik a szabályt.

A Marvel Studios vezetője a The Hollywood Reporternek adott interjúban elismerte az Oscar-jelölés kihívásait, és eléggé leszólta az Akadémiát az általa “műfaji elfogultságnak” nevezett dolog miatt. Kevin Feige a következőt mondta, amikor arról kérdezték, hogy Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája számára is kilátásba helyeztek némi díjazást.

Azt hiszem, a Marvel-logó és a műfaji előítéletek miatt, amelyek minden bizonnyal léteznek, mindig hátrányban vagyunk. Egyszerűen imádtam, hogy a Fekete Párduccal egy ragyogó pillanatra ezt félretették, és elismerték a munkát azért a teljesítményért, ami volt. Rengeteg képregényrajongó van, aki nem tudta, ki volt Shang-Chi. És mégis, a munka, amit Destin, Dave, Sue és Joel végzett, valami újat hozott létre, ami kapcsolatot teremtett a közönséggel.

Kevin Feige

“Mi felismertük ezt, a közönség felismerte, és én nagyon szeretném, ha mindazoknak az embereknek a kemény munkája, akik elmesélik a történetüket, elismerést kapna” – tette hozzá Feige az interjúban.

Az Akadémia már kibővítette a legjobb film kategóriát, hogy 5 helyett 10 jelölést tegyen lehetővé, miután A sötét lovag című filmet 2009-ben elmarasztalták, de úgy tűnik, ez nem sokat változtatott a jelenlegi helyzeten.

Jó kérdés, hogy a Shang-Chi története követi a Fekete Párducot azzal, hogy a szuperhősfilmek közül ez lesz a második, amit a legjobb film kategóriában jelölnek? Az MCU 4. fázisában a film rengeteg elismerő kritikát kapott, de ezeket aligha olvassák az Akadémia tagjai. A legnagyobb esélye kategórián belül Denis Villeneuve rendezőtől a Dűnének van, de elemzők még ezt is esélytelennek tartják a 2022-es gálán.

Az idei jelöléseket várhatóan 2022. február 8-án jelentik be, majd az aranyszobrokat 2022. március 27-én vasárnap este hétfőn virradóra osztják ki Los Angelesben a Dolby Theatre-ben.

Marvel Studios
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események