Főoldal Filmek Júliusban felújított változatban újra mozikban a Gladiátor
Filmek

Júliusban felújított változatban újra mozikban a Gladiátor

Felújított változatban nézhetjük újra Ridley Scott klasszikusát, a Gladiátort.

313
Gladiator

A 86 éves angol rendezőzseni közel negyedszázad után folytatja a Gladiátort, legalábbis most még így áll, de pont nála, az ő munkatempójánál nem szokványos a váratlan premierhalasztás, így ha minden igaz idén novemberben láthatjuk majd a nagyszabású történet következő fejezetét, természetesen erős sztárgárdával (Paul Mescal, Denzel Washington, Pedro Pascal, Connie Nielsen, Joseph Quinn), de a nagy nevek már az ezredfordulón is megvoltak.

A 2000-ben bemutatott, 155 perces szandálos történelmi eposz hamar kultikussá vált és Ridley Scott pályafutásának egyik, ha nem a legtöbbet ismételt jelenetét tartalmazza. Russell Crowe és Joaquin Phoenix párosa méltán lett mozitörténelmi, bár a folytatásba csak Nielsen és Derek Jacobi térnek vissza, a hírek szerint visszaemlékezések és színészfiatalítások nem lesznek. Ha már fiatalok, Djimon Hounsou-t 24 éve ismerte meg a világ, noha a stábból híresebb Oliver Reed esete, aki a forgatás ideje alatt hunyt el és trükkösen kellett megoldani hiányát a még nem leforgatott jeleneteknél. Ez volt az egyik első alkalom, amikor egy kaszkadőrre digitálisan rámontíroztak egy másik arcot. A karakter sorsát is átírták.

Maximus és Commudus viszályát aligha kell bemutatni, ahogy a film halhatatlanságát jelentősen megnövelte Hans Zimmer feledhetetlen zenéje is, amit Lisa Gerrarddal együtt szereztek. Az énekesnő orgánuma és a film legfőbb dallamai talán azok fülébe is beleégtek az évek során, akik nem látták a mozit. Sok egyéb mellett már csak ezért is érdemes lesz ellátogatni a termekbe, hogy koncertminőségű hangzással felvértezett aurában lehessen átélni pl. a „Now We Are Free”-t. Ráadásul digitálisan felújított 4K kópiáról fog futni az alkotás, a lehető legjobb felbontással.

A zene ugyan „csak” a Golden Globe-ot nyerte meg, de a Gladiátor 12 Oscar-jelöléséből 5-öt váltott díjra, köztük a legjobb filmét és Crowe által a legjobb színészét. Július 4-10. között lesz műsoron két fővárosi multiplex-ben, a Lurdy Moziban és a Cinema MOM-ban. Míg utóbbiban feliratosan vetítjük, addig előbbiben szinkronosan.

És az a bizonyos szinkron! Crowe nagymonológja Vass Gábor tekintélyt parancsoló hangjával szintén annyira összeforrt, hogy a zene mellett – bár egy fokkal kevésbé – szintén csönghet a fülében olyanoknak, akik nem látták egészében. Vass mellett további színésznagyságokra is emlékezhetünk (Kránitz Lajos, Kristóf Tibor, Hollósi Frigyes) és itt kapta meg először Rátóti Zoltán Joaquin Phoenix-et, akit legutóbb Scott Napóleonjában szóltatott meg, legközelebb pedig Jokerként tér vissza. Visszatérős aggályok idén nyárra Sinkovits-Vitay András és Hugh Jackman kérdéskörében merültek föl, s még ha a Deadpool & Rozsomákban végül a petíció ellenére sem hallhatjuk majd, az biztos, hogy a Gladiátor által nem kell nélkülöznünk júliusi mozizásaink során a színművész utánozhatatlan hangszínét.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események