JÁTÉKTESZT: Resident Evil 2

A kezünk ügyébe akadt a valaha készült egyik legjobb Resident Evil videojáték, ami januárban jelent meg remastered kiadásban.

A kezünk ügyébe akadt a valaha készült egyik legjobb Resident Evil videojáték, ami januárban jelent meg remastered kiadásban.

A világ egy apró mindentől eldugott szegletében hatalmas koponyák a nap 24 órájában azt kutatja-keresik, mik lennének azok a piaci igények amelyek eladnák ezen a telítődött piacon a videojátékokat a nagyközönségnek. Általában ezek a trendek 2-3 évig meghatározzák az ipar haladásirányát, ilyen volt például a 2000-es évek közepén-végén a második világháború vagy a 2010-es évek elején a modern kor ( több esetben sci-fi) hadviselése. 2017-ben a Fortnite és a PUBG robbantottak nagyot, a Battle Royale stílussal (régebbi motorosoknak, és akiket nem érdekelnek ezek az új hype hullámok ez gyakorlatilag egy free for all). Az utóbbi fénye lassan-lassan letűnik, az EPIC alkotása viszont egyre csak erősebb és sikeresebb cím lesz. A törtélemben először a híres amerikai dj Marshmello ingame koncertet is adott a rajongóknak a Pleasant Parkban.

Mindenki döntse el szerinte ez helyes irány-e, de a forradalmiság és a technikai fejlődés megkérdőjelezhetetlen ebben az esetben. Amíg van piaci igény rá addig lesznek ilyen játékok és ehhez hasonló események is. Semleges szemmel nézve cool, hogy sikerült egy ilyet leszervezni és összehozni. Rettentően kíváncsi vagyok mi lesz a Battle Royale utáni trend a játékok piacán. Ígéretes iránynak néz ki a Sony által felvázolt story guided vonal, amit talán leginkább a tavaly megjelent God of War, a Detroit Become Human és a Spiderman képviseltek, (semlegesektől meg a RDR2 sem hagyható ki a felsorolásból!), illetve a másik irány amelyet a jelen teszt alanya képvisel, vagyis a remake-ek.

RESIDENT EVIL 2 REMAKE 

1998 egy jó (mit jó, legendás!) év volt a játékgyártás szempontjából. A Metal Gear Solid, a Baldur’s Gate, a The Legend of Zelda: Ocarina of Time és a kihagyhatatlan Half-Life és a Starcraft is ebben az évben jelent meg a nagyközönség előtt. Ebben a telített mezőnyben adta ki a Capcom a Resident Evil franchise második részét PlayStation konzolra, amely hatalmas siker lett. Az akkori korban jó grafika és nagyszerű történet olyan elismerést hozott a kiadónak, hogy ebből a játékból a kettő után még tíz játék készült a jelenlegi alany megérkezéséig. A japán cégnek kenyere, hogy a régebbi játékokból készítésen egy reamke-et a kor hangulatának és technikai igényeinek megfelelően. A Resident Evil 2-nek az alapja a Resident Evil 7-ben megjelent RE Engine grafikai motor ami egészen egyszerűen szemkápráztatóan néz ki és rettentően jók a karakteranimációi.

Aki nem szeretné a történet egyik kicsiny részletét sem tudni, az nyugodtan tekerjen lejjebb a folytatásért!

A történet két hónappal az első rész után folytatódik egy fiktív amerikai kisvárosban Raccoon City-ben. A story középpontjában az Umbrella nevű gyógyszeripari cég áll, ahol számos biokémiai kísérlet és kutatás folyt, többek között hadiipari célokkal is. Egy ilyen kutatás eredménye a T-Vírus ami, az első részben a játéknak teret adó, Spencer kúria alatt megtalálható laboratóriumban került kifejlesztésre. William Birkin az Umbrella vezérigazgatója, a vírust továbbfejlesztve megalkotja a G-Vírust, amely jóval pusztítóbb mint elődje.

A játék bevezető videójában, gázmaszkos zsoldosok támadják meg az Umbrella laboratóriumát, megkísérelve ellopni a vírust. A rablás alatt egy véletlen során lelövik Birkint, majd távoznak egy a vírussal megpakolt bőrönddel. Birkin utolsó erejével egy, a még nála maradt fiola tartalmát magába injekciózza, így teste mutálódik, emberfeletti erőre tesz szert és ösztönös cselekedeteitől vezérelve a rablók után siet, akiket megöl. A vírussal teli bőrönd a ciszterna falain belül maradnak, amelyek tartalmából patkányok lakmároznak. Ez Raccoon City rohamos fertőzését jelenti.

A játék az eredetihez és az első részhez hasonlóan RENGETEG fejtörőt, logikai feladatot tartalmaz. Érdemes minden kulcsot, eszközt eltenni mert bármikor jó lehet egy-egy szoba kinyitására vagy szekrény feltörésére. Alapvető feladataink közé tartozik a történet végigjátszása mellet normál módban az erőforrások gyűjtögetése. Ez szinte KÖTELEZŐ. A játék a főútvonalon nagyon kevés életerőt, lőszert illetve különböző speciális fegyvereket (amelyek erősebbek mint a sima pisztolyunk) ad. A történet szempontjából is erősen ajánlott bejárni mindent, amíg csak pirosnak látjátok egy szoba térképét addig feel free to adventure! A karakteranimációk és a grafika zseniális. Egy eddig direkt fel nem hozott fact: az elején választható a karakter! Lehet csapatni az isteni Claire Redfielddel is, de a maszkulinoknak ott van a jó öreg ismerős Leon Kennedy is. A főhőseink haja, ruhája mind úgy mozog ahogy kell, lenyűgöző milyen részletességgel vannak az arcok és a különböző mozgások meganimálva. Innen is pacsi a Capcom-nak!

A történetet sokan ismerhetik már az eredeti részből, akik nem, azokat meg kell hogy nyugtassunk. Érdekes, változatos és sok csavart hozó, egyszóval szórakoztató a játék egésze. Ez nem az a játék lesz, amelyet leteszel az unalom miatt! Az egyik negatívuma (kinek mi?) amit találtam és talán felhozhatok az a boss fightoknál van. Egyszerűen a kevés gyógyító szer és lőszer néha eléggé nehézzé teheti az életünket a játékban.

VÉGSZÓ

A játékot összefoglalva talán azt kéne mondanom, hogy meglepődtem. Ez is lenne az igazság, de a Resident Evil széria hetedik része is annyira jóra sikerült, reménykedtem a minőség további javulásában. Jó érzés amikor a számításaink bizonyossá vállnak és kellemesen csalódunk egy játékban. A várakozásainkon felül teljesítő Resident Evil 2 pár apró, elenyésző hibája ellenére nagyon magabiztosan kapja meg az ajánlott jelzőt, nem csupán a fanatikusoknak, hanem bármelyik játékosnak akik szeretnek egy picit kikapcsolódni. Köszönjük Capcom, még több ilyet!

Total
1
Shares
Previous Article
Zack Snyder

Zack Snyder következő filmje egy zombis film lesz a Netflixen

Next Article
Amerika kapitány

Chris Evans a Bosszúállók: Végjáték után is maradhat a Marvelnél

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!