Főoldal Játékok JÁTÉKTESZT: Mr. Driller DrillLand
Játékok

JÁTÉKTESZT: Mr. Driller DrillLand

Fúrásra felkészülni!

200

Gyerekoromban nem értettem, hogy azokkal a játéktermi gépekkel ki játszik amiken puzzle, egyéb ügyességi vagy gondolkodást serkentő dolgok futottak. A vidéki játéktermek hiányában, a helyi kocsmákban sokkal jobban hódított a Mortal Kombat és Soul Calibur, teszem azt a Sega Rally. Számomra is csak a fenti anyagok értek meg a nehezen összekuporgatott húszasokból. Egészen addig míg egyszer egy közeli tóparti vendéglátó egységben bele nem futottam egy Mr. Driller gépbe. Egészen hívogató és csalogató volt már maga a kabinet dizájnja is. Így amikor közelebb merészkedtem és megláttam az éppen futó demót azonnal szerelembe estem. A játék könnyedsége, vizuális tálalása és kedves karakterei azonnal meggyőztek és bele is hajítottam az összes pénzérmémet, esélyt sem hagyva más gépek kipróbálására.

A játék persze nálunk értelemszerűen nem hódított nagyon, révén elég japán, emellett mondhatni gyermekded a képi világa. Ennek ellenére a ’99-es megjelenését követően szinte minden évben érkezett valamilyen változata egészen 2010-ig. Természetesen hódított otthoni és kézi konzolokon is, majd az összes gyártó, szinte minden gépén. 2002-ben azonban érkezett egy új epizód a Nintendo Gamecube masinájára, de csak exkluzívan Japánban. A Mr. Driller DrillLand című projekt sikere ellenére, sajnos a mai napig nem jutott ki a szigetországból. A cuccot egyaránt imádták a játékosok és a kritikusok is, sokan a legjobb Mr. Driller epizódnak és a legjobb Gamecube-os puzzle játéknak tartották hajdanán. Ezt az eddig régió- és platform exkluzív cuccot hozta most el nekünk a Bandai Namco PC-re és Nintendo Switch-re, persze világszerte megjelentetve.

Aki esetleg nem ismeri a játékok alapelvét, annak gyorsan összefoglalnám miről is van szó. Adott a karakterünk, aki folyamatosan lefelé fúrva szeretné elérni a célját. Teszi mindezt színes blokkokon keresztül melyek a Tetris elvéhez hasonlóan egymással kapcsolódva láncba rendeződve is megszűnhetnek létezni, ezzel segítve a mélység felé igyekvésünket. Föld alatti munkavégzésről lévén szó a levegőnk is folyamatosan fogy, melyet kis levegőkapszulákkal tudunk visszapótolni. És ha nem lenne elég, hogy figyelnünk kell a tüdőnk vitalitását, vigyáznunk kell még a ránk hulló blokkokra, mert bizony ha ránk esnek agyon nyomnak és egy karakterünkről mintázott angyalka formájában egy életünk elszáll. Pályánként általában 3 lehetőségünk van eljutni a kitűzött célmélységig, ha viszont elhalálozunk, bizony elölről kell kezdenünk a lejutást.

A DrillLand kezdetén két nehézségi fokozatból választhatunk, az egyik a Classic, azoknak akik élnek a kihívással és az eredeti játék nehézségét szeretnék reprodukálni. De szerencsénkre gondoltak a kevésbé harcedzett játékosokra is, elérhető az úgynevezett Casual, ahol bizony nem sokkal szerényebb elvárásoknak kell megfelelnünk. Konkrétan 1 élettel kapunk többet az eredeti háromnál, ami azért a cuccal ismerkedőket könnyen elriaszthatja. A játék ötletes felépítése a menüt egy vidámparkba helyezi, ahol is 5 különböző látványosságot próbálhatunk ki. Ezek mindegyike a Mr. Driller alapkoncepciójának egy tematikus alternatívája.

Az első a Drill Land World Tour, melyben az eredeti Mr. Driller játékmenetet kapjuk. A második a Hole of Druaga, mely a Namco korai Tower of Druaga című játékának paródiája, itt a lefelé haladás mellett oldalra is közlekedhetünk, szobák között egy kulcsot keresve. A kulcs felfedezése után pedig megküzdhetünk a főellenféllel. De itt van a számomra legkedvesebb és legszórakoztatóbb Horror Night House is. Itt a blokkokban levő szellemeket ejthetjük csapdába egy kis szenteltvíz befecskendezéssel. A Drindy Adventure egy Indiana Jones paródia ahol aranyszobrokat kell gyűjtögetnünk, mielőtt a hatalmas kőgolyók agyonnyomnak. A Star Driller pedig értelemszerűen a játék űrben játszódó változata. A játék során hat fúrási specialistából választhatunk, akik lényegében csak kinézetükben térnek el egymástól. Külön öröm, hogy a vidámparkban szerzett pontjainkat elkölthetjük a boltban és különböző segítségeket és gyűjtögethető tárgyakat vehetünk cserébe.

A játék egy komplett grafikai ráncfelvarrást kapott, egyszerűen öröm ránézni. A grafika felhúzása mellett immár az átvezető animációk is HD felbontásúak és egy nagyobb tévén megjelenítve is kristálytiszta képet kapunk 16:9-es képarányban. Tekintve, hogy a játék Steam változatát teszteltem bátran állítom, hogy a 1920×1080-as felbontás mellett, a cucc betonbiztos 120 képkocka/másodperccel szaladt, egyszer sem tapasztaltam visszaesést a képfrissítésben. A hangok is felújításra kerültek és a játék értelemszerűen kapott az elérhető nyelveknek megfelelő szinkront is. Minden remekül hangzik, ezen a fronton sem lehet okunk panaszra. Külön kiemelném a zenéket, melyek nagyon jól el lettek találva és a sikeres fúrásunkkal összhangban egyre intenzívebbre vált, minél mélyebbre érünk. Nagyon ötletes megoldás, rendesen hozzátesz a drukk hangulathoz.

Fontos szempont azonban a játék nehézségi szintje, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Maga a játékmechanika nem bonyolult és adja magát, ennek ellenére a hibáinkat könyörtelenül bünteti és nem ismer kegyelmet. Ha elfogy az a néhány életünk, bizony nincs folytatási lehetőségünk és a teljes részt újra kell kezdenünk, ez gyakran lesz frusztráló és megkockáztatom, hogy az új játékosok kedvét azonnal el is veszi egy ilyen manőver. A játék általános sikeréhez úgy gondolom nem ártott volna egy casual-ebb casual mód, mert mondjuk ki kerek perec, küzdeni az életünkért a Mr. Driller DrillLand-ben nem sétagalopp, a játék nehéz. Külön kiemelném még, hogy a játékban helyett kapott egy akár 4 fős lokális többjátékos mód, mely igazán párját ritkító dolog a mai kínálatban.

Azonban ami igazán eladja a játékot az a hangulata, ugyanis tényleg nagyon szórakoztató. Egyszerűen nehéz letenni, mert habár komoly kihívás elé állítja a játékost, mégis kellően addiktív és nem ereszt. Minden egyes újrakezdésnél azt érzi az ember, hogy most bizony meglesz, elérek az adott pálya aljáig. És valóban jó érzés, ha minden egyes próbálkozásnál egyre mélyebbre és mélyebbre sikerül jutnunk. A próbálkozást pedig egyre intenzívebbé teszi a nagyon jól fokozódó zenei aláfestés, tényleg érezni, ahogy kapkodunk és pulzusunk egyre csak emelkedik.

VERDIKT

Összességében a Mr. Driller DrillLand egy szuper kis árkád őrület, mely eddig sokaknak kimaradhatott, tekintve konzol és régió exkluzivitását. Ám most korszerű látvánnyal, hanggal és számunkra is érthető nyelven bepótolhatjuk. A játék egy igazi adrenalinbomba, kellő, már-már erős kihívással. A többjátékos mód miatt remek partialap is lehet, garantáltan okoz néhány kellemes órát a barátokkal is. Nintendo Switch-en 30 euró, míg Steamen csak 20, de a pénzünkért egy bármikor elővehető időtlen klasszikust kapunk, mely megannyi órán keresztül fog felhőtlen szórakozást nyújtani miután felvettük a ritmust és kitanultuk a fortélyokat. A játék 2020. június 25 óta elérhető a digitális áruházakban. Aki szeretné tehet egy próbát, mert mindkét platformon elérhető egy ingyenes demó.

Szerző

Nappal tisztességes családapaként funkcionálok, de altatás után előveszem a controllerem, hogy kialvatlanra játszhassam magam.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Exodus
Játékok

Bemutatkozott a KotOR és a Mass Effect volt fejlesztőinek új játéka

A BioWare volt fejlesztői Exodus címen új sci-fi szerepjátékot készítenek

Dragon Age: Dreadwolf
Játékok

Bemutatkozott a Dragon Age: Dreadwolf világa

2024 nyarán végre leleplezik az új Dragon Age játékot.

Xbox Game Pass
Játékok

PlayStation és Nintendo konzolokra is jöhet a Game Pass?

A Microsoft minden elérhető képernyőre, eszközre eljuttatná az Xbox Game Pass szolgáltatását.

Dragon's Dogma 2
Játékok

Márciusban jön a Dragon’s Dogma 2

A Capcom nagy sikerű akció-szerepjátéka végre folytatást kap.