Főoldal Játékok JÁTÉKTESZT: MLB The Show 20
Játékok

JÁTÉKTESZT: MLB The Show 20

Most hogy majd minden sportág kényszerszüneten van, nézzük mivel pótolhatják az ínséges napokat a baseball rajongók.

387

Most hogy majd minden sportág kényszerszüneten van, nézzük mivel pótolhatják az ínséges napokat a baseball rajongók.

Mikor a PlayStation first party stúdióira terelődik a téma, mindenki fújja a nagyobbakat, ismertebbeket: Naughty Dog, Insomniac, Guerrilla Games, Media Molecule, Sucker Punch, Bend Studios, Santa Monica Studios, Polyphony Digital, stb. Pedig van még. San Diego Studios például? Nem összekeverendő a God of Warért felelős brigáddal.

A stúdió már majd húsz esztendős és rengeteg dolgot hoztak össze a Sony-nak. Ők készítették a The Mark of Krit és High Velocity Bowlingot, de egy rakás kisebb PlayStation indie fejlesztésbe be szoktak segíteni. A legismertebb címeik azonban sportjátékok. Egy ideig NBA szériát is vittek az EA és 2K mellett (ellenében?), ám a legtartósabb és legismertebb produkciójuk az MLB The Show széria.

Vagyis baseball. S ebben gyakorlatilag egyeduralkodók, hiszen a két másik említett rivális más szériákra fektette a hangsúlyt. Lehet-e színvonalas egy videojáték sorozat, amely minden évben megjelenik és nincs is igazán konkurenciája? Többek közt erre kerestük a választ mi is a 2020-as kiadás alapján.

Hogy rögtön lelőjem a poént: a válasz igen. Az MLB The Show 20 minőségéről már a menübe lépve meggyőződhetünk. Van itt lehetőség szinte mindenre, aki kedveli a sportágat, egyedül arra panaszkodhatunk, hogy elsőre kicsit nehéz áttekinteni a választékot (másodikra is), valamint kicsit talán puritán a külcsín (habár lehet ez pont még tovább nehezítené az előző dolgot).

Természetesen játszhatunk bajnokságot, szóló meccseket, interneten a barátainkkal, de ezek azt hiszem alap dolgok manapság egy sportjátékban. Készíthetünk viszont teljesen személyre szabott bajnokságot, a saját szabályaink szerint. Építhetünk csapatot nulláról, ahol a logót, a designt, csapatnevet és minden mást is mi találunk ki. Ebben a módozatban picit RPG szerűen fejlődik a játékosunk, akinek a más játékosokhoz való kapcsolatai is nagyban befolyásolják a teljesítményét. De talán az igazi finomságok a készítők által megálmodott speciális módozatokban vannak.

A Moments és a March to October egyaránt a tavalyi kiadásban debütált, amelynek valószínűleg volt köze ahhoz, a 2019-es változat nagy sikert ért el. Mindkét változat azoknak ajánlott akiknek nincs kedve, vagy ideje teljes bajnokságot futni. Az előbbi a sportág történetének híres momentumait (nevéhez híven) engedi újra átélni, míg az utóbbi a csapatunk a bajnokságban számító legfontosabb eseményeire koncentrál csak, nem kell minden eseményt végigvinnünk.

A játék grafikája igen tetszetős, ahogy egy sportjátéktól el is várható. Természetesen licenszelt játékosok vannak, a borítóra Javier Báez került a Chicago Cubsból, de persze minden Major League Baseball sztár jelen van. Itt kell megjegyezni, hogy idén első ízben a Minor League Baseball is teljes mellszélességgel jelen van, vagyis most más az utánpótlás bajnokság szereplői is valódi névvel és kinézettel bírnak az eddigi “átlag Joe” helyett. Mindnyájuk kinézete, animációja igencsak élethű, mintha TV közvetítést látnánk. A nézők is változatosak, de látszik hogy ők kicsit kevésbé kidolgozottak, inkább funkcionálisak. Szőrözésnek tűnhet, de a legnagyobb kritika pályát illeti: a talaj textúrája, az egyes tereptárgyak (ami kevés van), valamint az irányítást segítő, pályán megjelenő decalok bizonyos távolságból inkább hatnak kiábrándító, mosott pacáknak. Nem ez a legfontosabb aspektus, hiszen gyakorlatilag csak a hátteret adják, mégis muszáj megemlíteni.

Az irányítás elsőre kissé bonyolultnak tűnhet (pláne olyannak, aki nem ismeri a sportágat sem), de szerencsére rengeteg tutorial segíti a betanulást, valamint külön gyakorolhatjuk a meccs minden momentumát. Akinek még ennek ellenére is gondja van, az állíthat az irányítás módozatán is. A profiknak egy szuper pontos, mindenre kiterjedő, ám összetett vezérlés adott (ez egyébként az alap), a műkedvelők ezt lefokozhatják, hogy gyakorlatilag már csak irányokat kell megadniuk és időzíteniük a dobáshoz, vagy ütéshez. Pár dolog, mint az ellenőrző pontokon való átfutás, vagy a laszti visszadobása, automatára is rakható, ezt is főleg a kezdők fogják választani.

Végezetül egy kis fekete leves. Mint oly sok sportjátékban, itt is vannak mikrotranzakciók, Szerencsére azonban a barátságosabb fajtából. Vagyis abszolút nincs a játékos rákényszerítve a használatukra, kellő kitartással vásárlás nélkül is meg lehet nyerni azokat a dolgokat, amiket villámgyorsan, pénzért összeszedhetünk.

Az MLB The Show 20 pont azt tudja, amit a címe ígér. A sportág minőségi, aktualizált 2020-as változatát, amelyben talán kevés az igazi újdonság, de legalább ami eddig is jól működött, az most is – inkább tökéletesítették ami eddig is megvolt. Azonban inkább rétegjátékról van szó, sem mint kihagyhatatlan ajánlatról. Akik eddig is kedvelték a baseballt, azok szívesen fogadják majd az új részt, akik viszont nem ismerik, azok nem biztos hogy most kapnak majd kedvet (pláne hazánkban, ahol még mindig nem annyira népszerű a sportág).

[penci_review id=”47237″]

Szerző

Általában egész nap játszom a munkahelyemen, ugyanis videojáték fejlesztésben dolgozom. Mellette hobbikritikusként okoskodom jó pár éve, immár szélesvásznon.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Marvel's Spider-Man 2
PlayStation

Marvel’s Spider-Man 2 frissítés érkezik március 7-én

Ezeket az újdonságokat hozza a Marvel’s Spider-Man 2 következő frissítése.

Elden Ring Shadow of the Erdtree
Játékok

Bemutatkozott az Elden Ring első nagy kiegészítője

Idén nyáron érkezik a Shadow of the Erdtree című kiegészítő.

Microsoft Xbox
Játékok

Ez a négy Xbox-játék érkezik PlayStationre és Nintendo Switch-re

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy mely Xbox-játékok jönnek a rivális konzolokra.