JÁTÉKTESZT: Crash Team Racing Nitro-Fueled

Lássuk hát milyen lett a Beenox gondozásában megjelent legújabb Crash port.

Lássuk hát milyen lett a Beenox gondozásában megjelent legújabb Crash port.

Crash feltámasztásával remek döntést hozott az Activision. Annyira jól sikerült a közel két éve megjelent, jópofa kis Sávos bandikut trilógiája, azaz a Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, hogy az eladási adatok azonnal előrevetítették a másik klasszikus Crash széria, a Mario Kartra hajazó versenyzős őrület újra kiadását. Látva a végeredményt, itt megint csak nem egy sima lehúzásról van szó, amiben nagyobb felbontású textúrákkal szúrják ki a szemünket, alapjaitól alkottak meg modern környezetbe ültetve a zseniális arcade mókát.

A Beenox eddig számomra a különböző játékok portolásai révén, na meg persze az igencsak középszerű Spider-Man címei kapcsán volt ismert, egy percig sem gondoltam volna, hogy képesek saját kezükkel, ilyen minőségben újra alkotni valamit. Ugye annyi segítségük azért akadt, hogy két évtizeddel ezelőtt a Naughty Dog egy minőségi koncepciót tett le az asztalra, így tényleg csak annyi dolguk volt, hogy modernizálva adják ezt vissza.

Azonban nem elégedtek meg ennyivel, ugyanis több korábbi klasszikust gyúrtak egybe és még plusz tartalmakkal is felturbózták a Nitro Fueledet. Egy Kart játékhoz képest meglepő volt tapasztalni, hogy egy szabadon bejárható egészen pindurka szigeten találjuk magunkat a játék indítását és az alap szituációt elmesélő kezdő videót követően. Minden egyes világban meg kell nyernünk néhány versenyt, ugyanis egy idegen főgonosz, Nitrous Oxide rá akarja tenni a mocskos kis űrlény mancsát a planétánkra, így nem marad más választásunk, mint minden versenyt, minden boss futamot megnyerni, hogy végül elkenjük a főköcsög száját is.

Ha a választott karakterünkkel megnyertük az adott placcon kiírt versenyeket, akkor újabb mókák sora vár a száguldozókra, ugyanis a CTR challenge verzióban úgy kell összeszednünk a három elrejtett betűt, hogy még meg is nyerjük a menetet. Egy másik alternatív játékmód a Relic Race, mely esetében időre kell végeznünk a pályával, azonban a vezetés mellett még a gyűjtögetésre is oda kell figyelnünk, mivel így tudjuk majd lassítani az idő múlását. Üdítő még a Battle mód is, ahol az arénás aprításon van a hangsúly, a Crystal Challengeben kristályokat kell időre gyűjtögetnünk, de akár Last Kart Standinget vagy Capture the Flaget is indíthatunk.

A játékmenet kapcsán azt kell hogy mondjam, penge élen táncol a Beenox, ugyanis nem egy bugyuta, agyhalottak számára is játszható Kart játékot kreáltak, hanem hűen az eredetihez, mélységet adtak a vezetésnek, így csak alapos gyakorlást követően és a jó ritmusban alkalmazott driftelős turbózással lehetünk majd sikeresek, miközben a gyűjtögetésre és a jól bevetett power-upok használatára is figyelnünk kell a pályákat színesítő csapdák, turbómezők és levágások mellett. Ezen múlt az új Crash Team Racing sikere, ugyanis nem butították le a mai igényekhez, nem a kortalan nappalis családi mókázás volt az elsődleges szempont, hanem az eredeti alkotás tisztelete és példaértékű modernizálása. Így érdemes manapság egy remekművet újra köztudatba hozni, amit meg is fog hálálni a közönség.

Ezt támasztja alá az indítás utáni választható két különböző vezérlést biztosító lehetőség is, így rajtunk áll, hogy modern vagy a klasszikus irányítást részesítjük-e előnyben (klasszikus esetében nem variálhatjuk karakterünket sem). Már ez is kétféle alternatívát kínál a játékon belül, azonban ez még a konkrét versenyek esetében is fen áll. Ha power-upok precíz eregetése és a gyorsítósávok alkalmazása kevésnek bizonyulna, akkor taktikát válthatunk és megpróbálhatunk drifteléssel plusz turbóra szert tenni, ami kombinálva az említett feladatokkal már közelebb repíthet a sikerhez. Azonban ott vannak még az almás ládák, mint alternatíva, ugyanis ha felpakolunk a gyümiből, erősíthetjük turbónkat, power-upjainkat vagy az alap sebességünket. Egyenesen kegyetlen is tud lenni a bénákkal a Nitro Fueled, itt minden skillünket maximumra kell járatnunk a győzelem érdekében, ha nem akarunk ciki módon alább adni a nehézségi szintből.

Kifejezetten bőséges, tartalmas kis csomag lett ez, a Nintendo nem árt, ha figyel, mert Mario verdája csúnyán el fog avulni Crash parádés szekere mellett. Egy halom különböző kupát alkottak meg a fejlesztők a hosszú távú szórakozásunk kielégítésére, melyek megnyeréséhez alaposan meg fogunk izzadni, így az élettartam kérdését már túl is tárgyaltuk.A Pit Stop menüpontba ellátogatva az Adventure módban megszerzett érméinkből oldhatunk fel újabb karaktereket, verdákat vagy a megjelenésüket módosító extrákat, hogy még egyedibbé varázsolhassuk kedvencünket. 26 karaktert tudunk birtokba venni és a legvadabb külsőkkel, a legőrültebb verdákba pakolni, hogy halálra szívassuk a haverokat. Az viszont sajnálatos, hogy a többjátékos lehetőségek terén nem erőltette meg jobban magát a kanadai brigád, ugyanis a multiban sajnos csak arra van lehetőségünk, hogy barátainkkal essünk egymásnak, vagy gépekkel kiegészülve győzzön a jobbik.

Az audiovizuális megvalósítás a plafont súrolja. Az eredeti pályákat napjaink színvonalára hozták, tele van plusz részlettel, látványosak, hangulatosak, mozgalmasak. Egyszerűen megbabonázóak a részletek. A karakterek animációi a cukitól a beszarás viccesig terjednek, a keménykedős kiscicus mindent visz. A hangok szintén az autentikusság terén jeleskednek, a bőséges tracklist pedig állandóan remek talpalávalót biztosít a száguldozásokhoz. A Beenox-ra egy rossz szavunk sem lehet, professzionális munkát végeztek, a Crash Team Racing Nitro-Fueledegy fantasztikus kart játék lett.

VÉGSZÓ

Az év egyik meglepetését szállította a Beenox, a Crash Kartal. Ha az olyan (apróságnak azért nem igazán tekinthető) negatívumok felett szemet tudunk hunyni, mint a picit elszaladt töltési idők és az alacsony frame rate, akkor felettébb színvonalas alkotáshoz lehet szerencsénk. Minden korosztály számára értékelhető kikapcsolódást nyújt, ráadásul úgy, hogy nem kényeztet, hanem keményen bánik a játékosokkal. Végre az Activision megemberelte magát és minőségi klasszikusokkal áraszt el minket. Isten tartsa meg jó szokását.

Total
2
Shares
Previous Article
Robotzsaru

Neill Blomkamp néhány dolgot megerősített a Robotzsaru folytatásával kapcsolatban

Next Article

Megtudtuk kik fognak szerepelni az NBA 2k20 borítóján

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!