Főoldal Filmek James Cameron tudósok segítségével bebizonyította, hogy Jack nem élte volna túl, meghalt volna a Titanic végén
Filmek

James Cameron tudósok segítségével bebizonyította, hogy Jack nem élte volna túl, meghalt volna a Titanic végén

Bebizonyították, hogy Jack nem élhette túl a Titanic végét.

594
Titanic

A filmművészet egyik legszívszorítóbb halálesetére a Titanicban került sor, amikor Leonardo DiCaprio Jackje feláldozta magát, hogy Kate Winslet Rose-ja egy ajtón átvészelje az Atlanti-óceán jeges vizét. Bár a rajongók 25 éve vitatkoznak arról, hogy valóban szükség volt-e erre az áldozatra, és még tanulmányok is születtek, hogy igazolják az ellenkezőjét, mint amit a filmben láttunk.

James Cameron rendező elmondása szerint tudósokkal együttműködve tesztelték a film forgatókönyvét a National Geographic vadonatúj különkiadásában, amiben bebizonyította, hogy még az ajtó és mentőmellények segítségével sem tudták volna megmenteni mindkettőjük életét a fagyos vízben uralkodó zord körülményektől.

Elvégeztünk egy tudományos vizsgálatot, hogy végleg pontot tegyünk ennek az egésznek a végére, és egyszer s mindenkorra karót döfjünk a szívébe. Azóta alapos törvényszéki elemzést végeztünk egy hipotermia-szakértővel, aki reprodukálta a tutajt a filmből, és egy kis különkiadást fogunk készíteni róla, ami februárban jelenik meg. Fogtunk két kaszkadőrt, akik Kate és Leo testtömegével megegyezőek voltak, és szenzorokat helyeztünk el rajtuk és bennük, és jeges vízbe tettük őket, és különböző módszerekkel megvizsgáltuk, hogy túlélhették-e. A válasz az volt, hogy kizárt, hogy mindketten túlélték volna. Csak az egyikük élhette túl.

James Cameron

A Titanic bemutatása óta eltelt 25 évben sokan osztották azt a véleményt, hogy az ajtón két embernek is lett volna helye, nem kellett volna Jacknek meghalnia. Persze azzal senki sem számolt, még ha lett is volna helye, az ajtó felhajtóereje hogyan hatott volna a két emberre, valamint a testük mekkora része merült volna el a jeges vízben. Ha ezt választották volna, lehet, hogy egyikük sem élte volna túl, mert fennállt volna a hipotermia.

Cameron arra is rámutatott, hogy a film nem pusztán a tudományos pontosságról szólt, sokkal inkább arról, hogy Jack mit volt hajlandó feláldozni Rose biztonságáért. “Meg kellett halnia. Olyan ez, mint Rómeó és Júlia. Ez egy film a szerelemről, az áldozathozatalról és a halandóságról. A szerelem az áldozathoz mérhető” – fogalmazott a filmrendező. “Talán… talán… 25 év után már nem kell ezzel foglalkoznom”.

1912-ben indul útjára a világ legnagyobb, legelegánsabb, legbiztonságosabbnak vélt óceánjárója, a Titanic. A csodálatos hajón sokféle ember utazik, köztük Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet), akik két teljesen különböző világból érkeztek, de mégis összehozza őket a sors. Amikor a vesztébe száguldó hajó jéghegynek ütközik, már nem csak szerelmükért, hanem az életben maradásukért is meg kell küzdeniük.

Belfastban elkezdik építeni a világ legnagyobb gőzhajóját, melynek hossza nagyobb, mint a korabeli New York legmagasabb felhőkarcolója. A hajótest építése feszített tempóban zajlik és két évig tart, a belső dekoráció megalkotása pedig újabb egy évet vesz igénybe. A Titanic 1912. április 10-én, egy szerdai napon, déltájban hagyja el Southampton kikötőjét, hogy újabb két megállás után New York felé hajózzon. És bár a Titanic útja során számos figyelmeztető jelzést kap más hajóktól, amelyek a jéghegyek közelségére hívják fel a luxushajó figyelmét, április 14-én este 11 óra 40 perckor – alig öt nappal azután, hogy útnak indult – jéghegynek ütközik. Április 15-én hajnali fél háromkor, kevesebb mint három órával a végzetes ütközés után pedig már az Atlanti-óceán fenekén pihen.

Titanic 4
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Milyen technológiákat használtak az Avatar: A víz útja készítésénél?

Az Avatar: A víz útja forradalmi újításokat hozott a vizuális effektek készítésében.

Avatar: A víz útja
Filmek

Az Avatar 6. és az Avatar 7. ötletei már ott motoszkálnak James Cameron fejében

Az Avatar 5. nem zárja le James Cameron univerzumát, további tervek vannak.