Főoldal Filmek James Cameron kivágott 10 percet az Avatar: A víz útja fegyveres jeleneteiből, mert felfordul a gyomra az erőszaktól
Filmek

James Cameron kivágott 10 percet az Avatar: A víz útja fegyveres jeleneteiből, mert felfordul a gyomra az erőszaktól

Az Avatar: A víz útja még ennél is hosszabb lehetett volna, de kivágtak 10 perc erőszakot belőle.

436
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

James Cameron rendező olyan projektekkel szerzett hírnevet magának, mint A Terminátor és A bolygó neve: Halál, és ezeket talán joggal nevezik a filmtörténet valaha volt legjobb sci-fi és akciófilmjeinek. A várva várt Avatar: A víz útja bemutatója után Cameron elárulta, hogy jócskán visszavett a lőfegyverekből, sőt, 10 percet ki kellett vágni a filmből a fegyverek miatt.

Az Avatar-filmek egyik fő témája, hogy bemutassák Pandora természetes világát, s a holdon élő élővilágot, de a gyarló emberi tulajdonság is helyet kapott a filmben, ahogy az RDA katonái megérkeznek ebbe az érintetlen élővilágba, hogy gyarmatosítsák és leigázzák az őslakosokat az ásványanyagokért. A na’vik és az emberek konfliktusát fegyverrel is bemutathatták volna, de Cameron más utakat választott, hogy átadja ezeket a mély gondolatokat.

Az Esquire Middle Eastnek adott új interjújában Cameron elárulta, hogy a film 10 perccel hosszabb lett volna, ha nem vágja ki a fegyveres erőszakot tartalmazó jeleneteket. A filmrendező elmondta, hogy az Egyesült Államokban elharapózó fegyveres erőszak miatt már nem érdekli a fegyverek fetisizálása az akciójelenetekben.

Valójában körülbelül 10 percet vágtam ki a filmből, amiben a fegyveres erőszak nagyobb hangsúlyt kapott. Meg akartam szabadulni az erőszak egy részétől, hogy megtaláljam az egyensúlyt a fény és a sötétség között. Persze kell, hogy legyen konfliktus. Az erőszak és az akció egyet jelent, attól függően, merről közelítjük meg a témát. Ez minden akciófilmes dilemmája, és engem akciófilmesként ismernek.

James Cameron

Cameron az interjúban a korábbi filmekről is megemlékezett, hogy “Visszatekintek néhány filmre, amit készítettem, és nem tudom, hogy most meg akarnám-e csinálni azt a filmet. Nem tudom, hogy a jelenlegi világunkban fetisizálnám-e a fegyvert, ahogyan azt több mint 30 évvel ezelőtt tettem néhány Terminátor-filmben. Ami a fegyverekkel történik a társadalmunkban, attól felfordul a gyomrom.”

“Örülök, hogy Új-Zélandon élek, ahol épp most tiltottak be minden támadófegyvert két héttel a pár évvel ezelőtti szörnyű mecsetlövöldözés után” – tette hozzá Cameron mellékesen.

Érdekesség, hogy Cameron éppen néhány napja utalt a Terminator-franchise újraindítására, amikor a Terminátor: Sötét végzet bukásáról beszélt. A rendező akkor kifejtette, hogy véleménye szerint mi vezetett a film bukásához, és miben csinálná máshogy, mire helyezné a hangsúlyt, ha egyszer újra Terminátor-filmet rendezne. Figyelembe véve a mostani megjegyzését, még érdekesebbé tenné az új filmet. A franchise legutóbbi részét 2019-ben mutatták be a mozikban, és világszerte mindössze 261 millió dollárral zárt.

Avatar: A víz útja
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Milyen technológiákat használtak az Avatar: A víz útja készítésénél?

Az Avatar: A víz útja forradalmi újításokat hozott a vizuális effektek készítésében.

Avatar: A víz útja
Filmek

Az Avatar 6. és az Avatar 7. ötletei már ott motoszkálnak James Cameron fejében

Az Avatar 5. nem zárja le James Cameron univerzumát, további tervek vannak.